XS
SM
MD
LG

Rukomet izlazi iz pat pozicije

Višemjesečnoj sapunici u vezi sa stanjem u rukometu BiH konačno se nazire kraj, jer su članovi Izvršnog odbora RS BiH juče u Banjaluci usvojili zaključak o formiranju Saveza u skladu sa Zakonom o sportu BiH.

Pao dogovor u Banjaluci / foto: Bojan Jakovljević

Dakle, RS BiH ubuduće će činiti RS RS i RS FBiH što je i osnovni preduslov uređen zakonom. Dugogodišnji problem bio je u FBiH, jer RS FBiH još ne postoji na papiru, ali bi on trebalo da bude registrovan do kraja februara, a činiće ga kantonalni rukometni savezi i RS Herceg-Bosne.

"Konačno možemo reći da smo napravili veliki korak naprijed. Donijeli smo odluku da buduće rješenje organizacije RS BiH bude na principima sadašnje organizacije, što podrazumijeva paritet, konsenzus i rotaciju na čelu Saveza. Takođe, rješenje o formiranju RS FBiH biće što hitnije ugrađeno u izmjene i dopune sadašnjeg statuta RS BiH. Na ovaj način smo prevazišli agoniju koja je trajala dosta dugo", rekao je predsjednik RS BiH Zdravko Milićević.

Registracija RS FBiH trebalo bi da bude završena do 28. februara, a odmah poslije toga biće održana Skupština RS BiH na kojoj će biti usvojen novi statut.

"Posao još nije završen, ali smo konačno na pravom putu kako bismo izašli iz ćorsokaka u kojem smo dosta dugo", rekao je Milićević.

Član izvršnog odbora iz FBiH Enid Tahirović, koji je nedavno podnio ostavku na sve funkcije, ponovio je da su svi predstavnici ispred njegovog naroda, kao i predstavnici Herceg-Bosne jednoglasno dogovorili ovakav rasplet situacije. Ipak on je ponovio da više neće biti u vrhu rukometa BiH, baš kao što to neće biti ni generalni sekretar RS BiH Smajo Karačić.

"Bez obzira što sam podnio ostavku, spreman sam da pomognem sve dok ovo ne izguramo do kraja i praktično ću od danas sprovesti sve odluke RS BiH u djelo. Bilo je mnogo spoticanja formalnih i neformalnih grupa svih ovih godina i nisam više spreman da se nosim sa tim. Jako mi je drago da smo konačno pronašli kompromis, nadam se da ćemo završiti ovu priču do kraja, a onda ću pokupiti svoje stvari i otići. Neka pokuša neko drugi uraditi više", rekao je Karačić.

REORGANIZACIJA
Milićević je naglasio da će kancelarija saveza u vrlo kratkom roku pretrpjeti brojne promjene.

"Sve komisije i odbori postoje na papiru i mnogi se bore da u njih uđu, ali kada uđu više ništa ne rade. To više neće biti moguće, obećavam to u ime RS RS. U ime našeg saveza biće birani najbolji ljudi, oni koji su spremni da zasuču rukave, a više nas neće interesovati geografska ili bilo koja druga pripadnost", rekao je Milićević.