XS
SM
MD
LG

Buhovac: Tabelu je skrojilo mešetarenje

KMF Nevesinje je prva ekipa ispod crte u ovogodišnjoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine u futsalu.

Nevesinjci su do posljednjeg kola bili u igri za opstanak, mada je to bilo svedeno samo na teoriju, a svoju šansu su propustili nešto ranije. Trener ove ekipe Zoran Buhovac ne može, naravno, biti zadovoljan sezonom, no ističe da su tabelu skrojila mešetarenja, a ne kvalitet ekipe.

-Nikako nisam zadovoljan. Nikad gora sezona. Pola utakmica je namješteno. Nije se mogao igrao futsal nikako. Svi su mešetarali. Tabela na kraju nije onakva kakva bi bila po kvalitetima ekipa, nego po onome kako je ko i koliko mešetario. Politika se umješala u sport, a to je najgora opcija, rekao je za naš portal Zoran Buhovac, a onda je nastavio:

- Po kvalitetu, što se tiče KMF Nevesinje, kada se svi igrači odazovu pozivu, kada mogu igrati, mi nismo ekipa  koja je trebala ispasti. Pa svi su mislili da sam ja namjestio utakmice protiv Zrinjskog i Starog Grada,  a neke ekipe su utakmice završavale sumnjivim rezultatima. Ali tako je to sve kod nas u BiH, nažalost. FC Mostar SG je zasluženo prvak. Oni odmah odmaknu svima, i onda se kasnije samo gleda ko će ostati, ko će ispasti, i tu se napravi prostor da se mešetari.

Prema mišljenju popularnog Levija liga se nije trebala skraćivati, jer će time da se uništi futsal. Mali klubovi će biti odvedeni na margine, a samo će oni bogati, koji mogu dovoditi igrače sa strane, uspjeti ostati u vrhu.

- Nije mi jasno zašto je savez skratio ligu, on time ubija futsal. U Premijer ligi se sada skratilo sa 12 na 10 klubova, a recimo onda imaš Prvu ligu Federacije BiH koja će imati 20 klubova. To mi nikako nije jasno, time se ubijaju manji klubovi. Umjesto da radiš na popularizaciji, ti ga ubijaš. Samo će bogati biti povlašteni. Time nije dobijen kvalitet, naprotiv. Pa neće niko stići u manji klub jer novca nema. Znamo da u našim futsal klubovima igraju uglavnom igrači iz tog mjesta. Moraš biti baš profesionalac pa da odeš u neki drugi grad. Jedino je Stari Grad napravio pomak u tom smislu, ali u tom klubu i ima novca. Neko u Savezu tako razmišlja, ne znam ko, ali ovim neće poboljšati kvalitet futsala u Bosni i Hercegovini.

U futsal krugovima može se čuti da KMF Ugljevik neće ponovo kao prvak Prve lige Republike Srpske ući u Premijer ligu BiH, te se već počinje i pričati o njihovom naslijedniku. FSRS ne bi ponovo da se igra, te da iz Prve lige ubacuje neku ekipu, kako se ne bi ponovio ‘’slučaj Jošavka’’, a tome se nadaju I u Nevesinju, te vjeruju da će ipak i sljedeće godine igrati Premijer ligu BiH.

- Mi smo dali već neke konkretne primjere. Ugljevik stvarno dominira Prvom ligom, ali nikako da uđu u Premijer ligu. Jedine godine kada nisu bili prvaci mi smo bili i plasirali smo se u Premijer ligu. One jedne godine kada oni nisu ušli ubacili su Jošavku i svi smo vidjeli kako je to bilo, nisu nikoga pobijedili, nisu boda uzeli, sa nekom gol razlikom. Ipak, mislim da trebaju da vode računa o tome. Mi smo ispali sa 30 bodova, ispred nas su bile dvije ekipe sa 31 bodom, prva smo ekipa ispod crte. Ako imaju imalo sluha u FSRS, a ja mislim da imaju, onda bi trebalo Nevesinju omogućiti da ostanu u ligi, zaključio je razgovor za naš portal Zoran Buhovac, trener KMF Nevesinje.


Salines 4 : 4 Seljak
Brčko Zdravlje 2 : 5 Brotnjo
Mostar SG Staklorad 9 : 1 Zrinjski
Nevesinje 3 : 0 Tango
Centar 11 : 8 Banovići
Željezničar 2 : 6 Leotar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mostar SG Staklorad 22 19 2 1 59
2 Brotnjo 22 13 2 7 41
3 Centar 22 13 1 8 40
4 Zrinjski 22 12 2 8 38
5 Salines 22 9 5 8 32
6 Leotar 22 10 2 10 32
7 Seljak 22 9 4 9 31
8 Tango 22 10 1 11 31
9 Nevesinje 22 10 0 12 30
10 Željezničar 22 9 1 12 28
11 Brčko Zdravlje 22 4 2 16 14
12 Banovići 22 3 0 19 9