XS
SM
MD
LG

Mićić protiv Krstajića

Narednog četvrtka fudbaleri Radnika će na Gradskom stadionu u Banjaluci, u prvoj utakmici prvog kola kvalifikacija za UEFA Evropsku ligu dočekati slovačkog predstavnika Spartak iz Trnave, ekipu koja je prošle godine igrala protiv Zrinjskog i Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona.


Neće Bijeljinci predstavljati samo svoj grad, već i Semberiju, Republiku Srpsku i BiH, zaigraće drugi put u svojoj istoriji na međunarodnoj sceni posle 2016. godine kada su kao pobjednici Kupa BiH igrali i debitovali u Evropi u istom takmičenju protiv bugarskog predstavnika Beroe iz Stare Zagore (0:0, 0:2).


Međutim, situacija u klubu ni izbliza nije slavljenička niti prijatna jer je već jedan duži period Fudbalski klub Radnik prepušten sam sebi, bez pomoći lokalne zajednice i gradonačelnika Miće Mićića. Sav teret pao je na leđa dojučerašnjeg selektora Srbije i predsednika kluba Mladena Krstajića, koji se bori s vetrenjačama, a upravo je njegovim dolaskom Radnik od “malog provincijskog kluba” postao respektabilan kolektiv na domaćoj sceni sa međunarodnim iskustvom.


FK Radnik i sam predsednik Krstajić nalaze se pod velikim pritiscima i opstrukcijama, gradska administracija ove kalendarske godine nije na račun kluba uplatila nijednu marku sredstava koja su predviđena budžetom Grada Bijeljina. Bukvalno lokalna zajednica je digla ruke od kluba koji će da bude njen najbolji reprezent i ambasador na međunarodnoj sceni.

Pripreme Radnika na Zlatiboru za evropske utakmice protiv Slovaka lično je, iz svog džepa, platio predsednik kluba Mladen Krstajić. On će morati i da pripremi domaćinstvo u Banjaluci (Gradski stadion u Bijeljini ne ispunjava uslove za evropsko takmičenje), ali i da organizuje put u Slovačku, na revanš sa Spartakom, što će da bude izuzetno teško i gotovo neostvarivo bez podrške gradonačelnika Mićića i administratcije Grada Bijeljina.

Fudbalski klub Radnik je postao ozbiljan sportski kolektiv otkako je na njegovo čelo stigao proslavljeni reprezentativac i internacionalac Mladen Krstajić, mnoge stvari su složene na svoje mesto, neke stare i ružne navike su iskorenjene. Novac se troši samo namenski, za klupske potrebe, posluje se domaćinski, bez rasipanja, ulaže se u infrastrukturu, igrački i stručni kadar, dakle sve ono što je potrebno jednom uzornom klubu da gradi imidž, renome i ugled.

Radnik je uspio i da ostvari nekoliko evropskih transfera svojih igrača u poznate klubove širom našeg kontinenta, ali sve to nije bilo dovoljno da Grad Bijeljina prepozna entuzijazam ljudi koji vode klub na čelu s predsednikom Krstajićem. Posebno čudi činjenica da je gradska administracija “zavrnula finansijsku slavinu” klubu koji je poslednjih godina najbolji fudbalski ambasador Republike Srpske i jedini se, koliko toliko, ravnopravno bori sa najjačim klubovima u Premijer ligi BiH.
Da li će se nešto, ipak, promeniti do prve utakmice Radnika protiv Spartaka iz Trnave 11. jula na Gradskom stadionu u Banjaluci ostaje da se vidi? Ako se ne promeni Radnik je, unapred, osuđen na poraz i eliminaciju.
Podsetimo, FK Radnik je ove godine stekao pravo nastupa u kvalifikacijama za UEFA Evropsku ligu kao petoplasirani tim u prvenstvu Premijer lige BiH, tako što četvrtoplasirani sarajevski Željezničar nije dobio licencu za evropska takmičenja zbog kašnjenja isplate duga bivšem treneru Slavku Petroviću.

Bez premije za Kup

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić upriličio je prijem za fudbalere Radnika nakon što su osvojili Kup Republike Srpske i javno svima obećao da će ih nagraditi sa 20.000 maraka za taj uspeh. Tom prilikom istakao je da su oni ponos Grada Bijeljina. Međutim, gradska administracija ni do danas nije isplatila obećanu premiju.


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8