XS
SM
MD
LG

Oprošteno je Profesore!

Naši momci eliminisani su sa Mundobasketa. Nakon poraza traže se krivci i razlozi. Međutim, u svim tim stvarima izdvojio se jedan detalj - izjava Nemanje Bjelice nakon meča.

Foto: Youtube

Nemanja Bjelica po svemu je trebao biti jedan od lidera ove ekipe. I tako je i počeo. Od meča protiv Filipina preko Italije pa do Portorika sve je išlo kako treba. Međutim, protiv Španije Beli je odigrao vjerovatno najgori reprezentativni meč u karijeri. Protiv Argentine statistički je bio okej ali na oko to nije opet bilo dobro. Hrabrosti nije nedostajalo i potezao je kad niko nije smio. Ponestalo je na momente sreće a na momente racionalnijih rešenja.

Nakon meča sa Argentinom, Beli se izvinio naciji i rekao je da preuzima odgovornost. Rekao je kako je njegova igra bila katastrofa i da je svjestan da je to moralo mnogo bolje. Preuzimanjem odgovornosti na sebe, Beli je dokazao svoju veličinu.

Za šta se to Beli izvinjava naciji ? Za jednu lošu utakmicu ? Pa ima onih koji su mnogo više ojadili naš narod i ojađuju ga svaki dan pa se nikad izvinili nisu. Političari su ti koji kroje sudbinu građana i često to rade na veoma loš način pa se nikada izvinili nisu. Sportisti se nemaju za šta izviniti jer sport je igra. To što je Balkan nazadan u svemu pa je sport jedini način da i mi osjetimo nešto lijepo, to je neka druga priča.

Ono što je najvažnije u slučaju Bjelice jeste svjesnost i odgovornost pojedinca. Još neki su morali postupiti slično ili isto. Selektor je, uz svo dužno poštovanje, najodgovorniji za neuspjeh pa nismo čuli da preuzima odgovornost nego traži alibi u ''prevelikom pritisku''.

E zato što je preuzeo odgovornost Beli zaslužuje poštovanje. Profesor je mnogo toga dao našoj košarci. Kada igra kako može, onda je to stvarno profesorski i onda je košarka umjetnost. A kada ne odigra kako može, svjestan je toga i preuzme odgovornost. E to je veličina, prije svega ljudska pa onda i sportska.

Zato Profesore glavu gore. Preuzeo si odgovornost i to se cijeni. Izvinio si se a mi ti opraštamo, iako ti nemamo šta mnogo ni oprostiti.