XS
SM
MD
LG

Igra nije bila loša ali je falilo hrabrosti

Foto: FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde sinoć su izgubili 2-0 od Hofenhajma u prvom kolu grupe L, Lige Evrope.

Zvezdina igra i nije bila loša. Pogotovo u prvom poluvremenu Zvezda se dobro nosila sa rivalom. Na startu su domaći pokušali izvršiti pritisak ali Zvezda nije imala problema. Kasnije se nadigravala, imala i šanse a Katai je bio najbliži da dovede Zvezdu u vodstvo. Jesu domaći preko Dabura pogodili stativu ali je i ta šansa plod Zvezdine greške a ne neke genijalnosti Hofenhajma.

A onda malo i neshvatljiv izlazak u drugo poluvrijeme. Vidjelo se da Hofenhajm nije ni blizu maksimuma, vidjelo se da su nesigurni. Međutim, Zvezda kao da nije htjela napasti. Stanković kao da je došao u Njemačku sa idejom o isključivo 0-0. Ko zna šta bi bilo da je Zvezda pritisnula Hofenhajm u prvih 15ak minuta drugog poluvremena.

Kasnije se desio i taj prvi gol, kojem je prethodio faul na Nikoliću koji nije suđen. Kontakta u tom duelu nije bilo ali intenzitet starta je bio jak i kontakta nije bilo jer ga je Nikolić izbjega a samim tim vjerovatno i povredu. Revoltiran situacijom, Stanković je dobio crveni karton.

I opet je bio neshvatljiv pristup Zvezde. Umjesto jačih napada, uslijedila je igra kao do tada. Dobra igra ali nedovoljno dobra u ključnom dijelu terena. Kao da Stanković nije pripremio plan B u slučaju da ne sačuvaju 0-0. A opet ponavljam, protiv onakvog Hofenhajma nije bilo potrebe baš tolikod a se igra ziheraški.

Na kraju je Zvezda izgubila sa 2-0. Poraz uz solidnu igru ali i pogrešan pristup. Sama formacija nije bila loša ali je Stanković trebao probati sa Benom od starta drugog poluvremena umjesto Spiridonovića ili Nikolića. Jednostavno, falilo je hrabrosti, prije svih Stankoviću a onda i ekipi.

Kad su krenule izmjene osjetio se i još jedan problem. Nedovoljno dobra i nedovoljno duga rotacija. To i nije krivica Stankovića. Ranije je već bilo govora o tome koliko loše rade transfere Terzić i Mrkela. Sinoć je i to došlo do izražaja pa je u jednom momentu ušao i zaboravljeni Veljko Simić jer prosto, nema ko drugi ući

Kratka rotacija tek može biti problem. Za Rodića, koji je sklon povredama, nema alternative. Za Sanogoa takođe nema prave alternative. Ima Petrović koji nije ni blizu kvalitetan kao Sanogo. Ista situacija je i sa Falćinelijem. To nisu posljedice loših poteza Stankovića nego Terzića i Mrkele. Međutim, ima i Stankovićeve krivice za sinoćnji poraz jer mu tim nije bio dovoljno hrabar.

No, najvažnije je da se izvuku pouke. Valjda je i Stanković uvidio da nema potrebe za strahom. U ovoj grupi Zvezda sa svima može igrati, hrabro i bez straha. Na kraju krajeva, Zvezda je igrala solidno pa na momente i jako dobro, protiv najjače ekipe u grupi i to u gostima.

Međutim, ono pravo sada slijedi. Liberec i Gent kući te Gent u gostima. Iz ta tri meča, Zvezda mora uzeti sedam bodova bar ukoliko želi dočekati proljeće u Evropi. Da bi to uspjela, moraće biti mnogo hrabrija nego u Njemačkoj.


Hoffenheim 4 : 1 Gent
Slovan Liberec 0 : 0 Crvena zvezda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Hoffenheim 6 5 1 0 16
2 Crvena zvezda 6 3 2 1 11
3 Slovan Liberec 6 2 1 3 7
4 Gent 6 0 0 6 0