XS
SM
MD
LG

Nastavlja se Prva liga Republike Srpske: Rudar na pol poziciji

Rudar Prijedor cilja Premijer ligu

Utakmicama 16. kola ove subote nastavlja se Prva liga Republike Srpske u fudbalu. Prvi dio sezone donio je dosta toga zanimljivog. Iako je bilo mimoilaženja u mišljenju, pa i skepticizma, šta nam može donijeti liga 16, utisak je nakon prvih 15 kola da je FSRS napravio pun pogodak sa proširenjem lige na šesnaest ekipa.

Kvalitet se sam po sebi ne može odmah podići, to je jasno, i to je proces koji će potrajati izuzetno dugo, ali je činjenica da je liga dobila na zanimljivosti, na aktuelnosti, a tome su zasigurno doprinjeli i prenosi utakmica, ali i znatno bolje suđenje nego prethodnih sezona. Svi akteri Prve lige, ili barem većina, i na tome im se mora odati priznanje, dali su sve od sebe u datom trenutku da pratimo mnogo ozbiljniju ligu nego li je to bilo nekoliko godina unazad.

Najviše uspjeha imao je prijedorski Rudar. I prije sezone viđen kao prvi i glavni kandidat za Premijer ligu opravdali su to na terenu, te uz tek poneku poteškoću stigli su do 32 boda, četiri više u odnosu na Zvijezdu 09. Rudar i u nastavak sezone ulazi sa željom da tu i ostane, te da se na kraju raduje povratku u Premijer ligu poslije pet godina.Stiglo je provjereno pojačanje iz Borca, Aleksandar Radulović, iz istog kluba došao je i Klasimario Santos, koji je bio na pozajmici u Borcu iz Kozarske Dubice, a došao je i štoper Borca, Oliveira Kruz. Među posljednjim pojačanjima je i mladi Ganac, Džozep Amoa, desnokrilni fudbaler koji dolazi iz slovačkog Trenčina. Što se tiče odlazaka, najznačajniji su svakako odlasci Predraga Zekanovića koji će karijeru nastaviti u beogradskom Grafičaru, te Marinka Rastoke koji je otišao u gradačačku Zvijezdu.

Četiri boda iza Rudara je Zvijezda 09. Iako su 'zakašljali' na startu prvenstva, uspjeli su da se izvuku iz početne krize, prouzrokovane možda i promjenom ranga takmičenja, te da uđu u seriju dobrih rezultata. Mladen Obrenović odlično vodi ekipu iz Etno sela Stanišić i ima pravo da se nada borbi za Premijer ligu BiH. Došlo je nekoliko izuzetno kvalitetnih igrača za ovaj rang takmičenja, bivši fudbaler Željezničara, Emrah Hasanhodžić i doskorašnji fudbaler Olimpika, Amar Beširević, zatim prekaljeni Muamer Svraka, te doskorašnji fudbaler Tuzla Cityja, Budimir Šarčević. Četvorica igrača, svi sa premijerligaškim iskustvom, garantuju da Zvijezda 09 uz kadar koji posjeduje od ranije želi da se do kraja bori sa Rudarom. Najveći problem Zvijezdi 09 u nastavku sezone predstavljaće možda odlazak ponajboljeg igrača u prvom dijelu sezone Marka Rajkovića, kojem je klub izašao u susret i dao slobodne papire. Osim njega, otišli su i Andrija Rajović koji sada igra za Spartak iz Subotice, te mladi Mateja Božić koji karijeru nastavlja u Alfa Modriči.

Odmah iza Zvijezde 09, na samo dva boda od njih, je najveće oduševljenje Prve lige, Sloboda iz Novog Grada. Iako su u prvoligaško društvo ušli na mala vrata, borili su se za opstanak u Drugoj ligi, a onda kada su prihvatili pozivnicu FSRS, a Savez im onda i omogućio da nastupe u Prvoj ligi, mnogi su u nevjerici klimali glavom zašto je FSRS napravio takav potez smatrajući da Sloboda ne zaslužuje takmičenje u Prvoj ligi na osnovu urađenog u sezoni ranije koja je prekinuta zbog koronavirusa. Ipak, pozitivni vjetrovi koji duvaju u Novom Gradu odrazili su se na dobre igre ekipe, koja je bila tvrd rival svakome i koja igra jako tvrdo, a tom i se vratilo kroz rezultate. Najveća promjena u Slobodi je svakako odlazak centarfora, korpulentnog Miloša Galina, koji se nije dogovorio oko nastavka saradnje i karijeru nastavlja u Orašju. Što se tiče dolazaka, Milan Zec ,Marko Ćulibrk i Mladen Zgonjanin su se vratili u svoj matični klub, stigao je i Amir Hušić, kao i povremeni reprezentativac Mauritanije, dijete Oksera, Isa Samba. 

Sloboda dovela pet pojačanja

Potom slijede tri ekipe koje imaju po 24 boda, i koje se svakako ne odriču visokog plasmana, Alfa Modriča, Tekstilac i Leotar.

Alfa Modriča predvođena trenerom Dariom Purićem odigrala je izuzetno dobro jesenji dio sezone. Problem će definitivno biti odlazak najboljeg strijelca lige, Mitra Trifkovića, koji karijeru nastavlja u Orašju, a sa njim je zajedno među Labudove otišao i Momko Kojić. Kod odlazaka još možemo pomenuti prelazak Aleksandra Maksimova u Podrinje iz Janje. U klub su doveli pet pojačanja, Edina Kesića iz brčanskog Jedinstva, Blaška Guzijana iz Goražda, Stefana Pljevaljčića iz Sutjeske,  veliko pojačanje u odbrani, Vladu Koprivicu, te pomenutog mladog Mateju Božića. 

U stopu ih prati trebinjski Leotar koji nije mnogo mijenjao igrački kadar tokom zime. Svakako, njihova najveća prednost je ostanak mladog Danila Šipovca na pozajmici do ljeta. Iako je trenirao sa Krupom tokom priprema, u premijerligašu su odlučili da je za njega ipak bolje da nastavi pozajmicu u Leotaru gdje je blistao tokom prvog dijela sezone. Na Policama više nije mladi napadač, Din Ćutahija, a Aleksa Stajić je prešao u Tekstilac. 

Karavan ekipa sa 24 boda zatvara upravo Tekstilac na petom mjestu. Tekstilac je zimus ostao bez trenera nakon što je Mile Lazarević odlučio da prihvati poziv Podrinja, ali se onda i predomislio i vratio u Derventu.  Tekstilac je radio u prelaznom roku dosta. Nemanja Vidović je došao, a pored njega i pomenuti Aleksa Stajić, Draže Dubačkić je Drinu zamijenio Tekstilcem, a došlo je i nekoliko mladih igrača poput Slobodana Đekića, Petra Bubanje i Stefana Nestorović. Tu je i mladi Podgoričanin Đorđije Ajković, kao i Stefan Dujaković i Miloš Čudić. Što se tiče odlazaka nema u ekipi više Mihajla Savanovića, nema ni Milenka Malovića koji karijeru nastavlja u letonskom Ventspilsu, nema ni Miodraga Rudana koji će pomagati Borcu iz Kozarske Dubice, a sa ekipom više nisu ni golman Jovan Kutić, kao ni Nemanja Stupar, Slaviša Maksimović, Nikola Babić i Nenad Rašević.

Na sedmom mjestu je Kozara iz Gradiške. Oni su sakupili 20 bodova iz petnaest utakmica, ali su i ekipa koja je u prvom dijelu sezone bila vjerovatno i najviše pogođena povredama i koronavirusom, pa je sigurno i zbog toga saldo na njihovom stanju manji nego što su možda i očekivali. Najveća promjena za njih je svakako odlazak Milana Šikanjića, odnosno povratak u matični Borac. Sigurno da bez ovog nadarenog ofanzivca neće biti Kozari lako, a to su pokazale i pripreme. I sam trener, Nedžad Žerić, govorio je koliko znači odlazak Šikanjića, ali jasno je da koga nema bez njega se može i mora. Kozara nije bitnije mijenjala igrački kadar i sa manje-više sličnim snagama ulazi u nastavak prvenstva.

Odlazak Milana Šikanjića hendikep za Kozaru

Sa jednakim brojem bodova kao i Kozara polusezonu je završio i banjalučki Željezničar. Ono što raduje Zorana Ćurguza i što će mu sigurno biti veliki plus u nastavku je da se vratio Bojan Marković u tim iz banjalučkog Borca. On je pružao fantastične partije prije prelaska na Gradski stadion, pa se svi nadaju da bi on mogao tako nešto i da ponovi. Uz njega, tu je i doskorašnji fudbaler Krupe, Adonis Bilal. Dobra stvar za Željezničar je i ostanak Luke Malića koji je dogovorio saradnju sa sarajevskim imenjakom sa Grbavice, ali će provesti drugi dio sezone na pozajmici u svom matičnom kolektivu. 

Potom slijede čak četiri ekipe sa 19 bodova, što samo još jednom potvrđuje veliku neizvjesnost i zanimljivost, kao i ujednačenost. Prva u nizu je ekipa dobojske Sloge koja je dobro radila u prelaznom roku. Istina, ostali su bez odličnog golmana, Tina Divkovića, zatim Marsela Macea, Uroša Stamenkovića i Marka Lukića, ali su se i pojačali provjerenim imenima, fudbalerom Krupe, Markom Golubovićem, nekadašnjim reprezentativnim golmanom, Igorom Markovićem, kao i Stefanom Savićem, Stefanom Nestorovićem i Enverom Buljubašićem.

Tik uz njih je Borac iz Kozarske Dubice. Radili su i oni u prelaznom roku, ostali su bez brzonogog krila Klerismarija Santosa, koji je karijeru nastavio u Rudaru. Došli su im Miodrag Rudan i Nenad Rašević iz Tekstilca, tu je sada i Bojan Kremenović, kao i Nemanja Radmanović, Damir Torbica i Mile Kovačević, tako da će sada Borac imati dva igrača sa istim imenom i prezimenom u ekipi. U odnosu na prvi dio sezone, pored Santosa, nema više ni braće Ljutić, Jovice Pejakovića, Aleksandra Jaćimovića, Borislava Dalića i Predraga Lotinje.

Slavija je jako dobro započela sezonu, međutim u drugom dijelu je uslijedio pad, te Sokolovi završavaju polusezonu na 11. mjestu. Slavija je najveće probleme imala u napadačkom dijelu, jako teško su ulazili u šanse i postizali golove, pa se očekuje da u drugoj polusezoni to bude znatno bolje. Vratio se u tim Luka Asentić, koji poslije nekoliko sezona ponovo igra za Slaviju, vratio se i Nikola Bjeloš poslije epizoda u Čeliku i Zlatiboru, a stigao je i Adel Ajkunić koji je izgledao sasvim zadovoljavajuće tokom priprema. Ekipu će pojačati i golman Stefan Stevanović, koji će biti rezerva Vojinu Saviću. Slavija nije mnogo mijenjala igrački kadar. Ostala je bez startne jedinice, Ivana Trifkovića, koji je odlučio da prestane da se bavi fudbalom, kao i bez veterana Jadranka Bogićevića. Ekipu je napustio i mladi Siniša Škobo. 

Slavija dobro igrala u generalki

Iza Slavije, ali sa istim brojem bodova je zvornička Drina. Najveće pojačanje Zvorničana je svakako dovođenje napadača Ljubića, Milovana Novakovića, a uz njega stigli su i Nebojša Babić, te Milovan Sićović. Otišali su Dražen Dubačkić, Slađan Stupar, Aleksandar Kikić, Filip Jovičić i Stefan Spasojević.

Najveća promjena kod Ljubića iz Prnjavora je dolazak na klupu proslavljenog fudbalera, Darka Maletića. Imaće on zadatak da jednu mladu ekipu Prnjavorčana izvede na pravi put i dovede ih u sredinu tabele. Što se tiče Ljubića, Mihajlo Savanović i Ognjen Jaćimović su svakako dva najveća pojačanja kluba, a uz njih pojačali su se i sa Anđelom Guzijanom, Dejanom Živkovićem i Njegošem Zeljkovićem. Pored gore pomenutog Milovana Novakovića, u Prnjavoru više nije napadač Borca, Mamadu Đalo, kao ni Filip Svjetlanović, Srđan Mrzić i Aleksandar Mirković.

Sutjeska iz Foče ulazi i jača u drugi dio sezone. Svakako, najveća stvar za Sutjesku je što će i dalje igrati Nikola Mojović kraj Ćehotine. Veliko pojačanje je i golman Marko Radović koji je oduševio tokom pripremnog perioda i sigurno će biti odlično pojačanje. Tu je sada i Vide Ivanović ponovo, a došao je i Vaso Vuković koji je bio u omladinskom pogonu Borca. Nema više u ekipi Miljana Radanovića samo Srđana Žugića, koji se vratio u svoj Glasinac.

Ostanak Mojovića mnogo znači Sutjesci

U najtežoj poziciji za sada su dvije posljednjeplasirane ekipe. Jedinstvo je skupilo 11 bodova, dva manje u odnosu na Sutjesku. Brčaci su imali, sada već može se reći tradicionalno, organizacionih problema tokom zime, ali su uspjeli nekako da skrpe svoje redove i sastave ekipu za nastavak sezone. Zoran Brković je sasvim zadovoljavajuće vodio ekipu, imali su nekih fantastičnih utakmica, poput velike pobjede u Istočnom Sarajevu, ali nisu ostvarili kontinuitet dobrih igara i to ih je na kraju i koštalo malog broja bodova. Strahinja Macanović više nije klubu, kao ni Edin Kesić, Mirzet Buljubašić, Viktor Draganić i Denis Čardaklija. Mladi Stojan Vasiljević je stigao, a sa njim i Perica Micić, Uroš Racanović, Ljubinko Tomić, Sergej Marinković i Armin Semić.

Fenjer Prve lige za sada drži Podrinje koje je također imalo velikih problema. Podrinje je planiralo da im u drugom dijelu sezone Mile Lazarević bude trener, on je čak i stigao u Janju, ali se onda predomislio i vratio u redove Tekstilca. Vruć krompir u ruke pripao je Boriši Bodirogi, proslavljenom golmanu koji će pokušati da tim iz Janje ostavi u Prvoj ligi. Viktor Draganić, Tibor Berak, Bojan Đurčinovski, Nikša Stojanović, Milan Subošić i Marko Marković su nova imena, dok u timu više nisu Dejan Limić i Veselin Dakić.

Dodajmo i to da po klubovi nisu navedena sva imena, te da gotovo u svakom timu ima neko ime koje nije spomenuto, a vjerovatno će i biti novih dolazaka po samom početku sezone.

Kako ste i navikli, sve rezultate, tabelu, kao i najvažnije vijestim možete pratiti na našem portalu.


Slavija 2 : 3 Leotar
Tekstilac 3 : 0 Borac
Drina 5 : 1 Jedinstvo
Modriča 2 : 3 Ljubić
Zvijezda 09 4 : 0 Podrinje
Sutjeska 0 : 1 Kozara
Željezničar 2 : 1 Sloga
Sloboda 0 : 2 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Rudar Prijedor 30 19 6 5 63
2 Leotar 30 14 12 4 54
3 Zvijezda 09 30 15 8 7 53
4 Željezničar 30 12 10 8 46
5 Tekstilac 30 13 6 11 45
6 Sloboda 30 12 8 10 44
7 Modriča 30 12 7 11 43
8 Kozara 30 11 9 10 42
9 Slavija 30 10 11 9 41
10 Borac 30 11 6 13 39
11 Sloga 30 9 11 10 38
12 Ljubić 30 11 5 14 38
13 Drina 30 10 8 12 38
14 Sutjeska 30 10 5 15 35
15 Podrinje 30 5 6 19 21
16 Jedinstvo 30 4 6 20 18