XS
SM
MD
LG

Kristijano, nije lopta metak pa da je se toliko bojiš

Foto: Eurosport

Fudbaleri Porta priredili su sinoć veliko iznenađenje izbacivši Juventus u osmini finala Lige šampiona. Tako je jedan od favorita ponovo razočarao. Tr sezone sa Ronaldom u sastavu, Juve nije prošao dalje od četvrtfinala.

A sam Ronaldo odigrao je jedan od najgorih svojih mečeva bar kada su bitne utakmice u pitanju. Prosto, Portugalac se nije proslavio i nije bio pravi. Jeste asistirao Kijezi za prvi gol ali je mnogo veća zasluga Kijeze jer je fantastično reagova. Cijelo vrijeme Ronaldo je gestikulirao nešto saigračima, često ljutito reagovao a sam je bio vema blijed. Djelovalo je da to i ne djeluje najbolje za saigrače i da ih dosta demotiviše iako je imao sigurno suprotnu namjeru.

Nije bio ni nalik na Ronalda iz velikih utakmica. Na primjer, prošle sezone ispali su od Liona ali je Ronaldo bio ubjedljivo najbolji pojedinac na terenu. Dao je i dva gola u revanšu ali nije mogao sam izbaciti Francuze jer ga saigrači nisu pratili.

Da se razumijemo, nisu ni sinoć svi saigrači briljirali pa ni trener. Pirlo je pravio gomilu nelogičnih poteza. Od toga da neiskusni Demirel igra prije De Lihta pa do toga da pri vodstvu 2-1 uz igrača više, izmjenu troši na promjenu štopera i to tako da vadi Lea Bonućija a uvodi De Lihta. I pojedini saigrači nisu bili na nivou. Vezni red je bio veoma loš. Remzi je bio potpuno nevidljiv a i sama ideja da Remzi igra na strani je greška jer tu ni u Arsenalu nikada nije bio dobar. Artur nije djelovao najbolje. Imao je dobre duge lopte ali je u defanzivi bio potpuno nesiguran i nije bio dovoljno hrabar da krene naprijed u nekim situacijama. Rabio je dao gol u produžetku ali je i on imao nesigurnosti mada ga izvlači sjajan radijus kretanja i to što je pokrio veliki prostor. 

Morata je podbacio takođe jer je propustio dvije sjajne šanse kada mu je Marčesin branio. Kvadrado je ofanzivno imao dobru statistiku. Asistnecija, doduše nakon kornera, te tri kreirane velike šanse. Ali defanzivno izuzetno loš. Zaidu se poigravao sa njim, pogotovo u prvom poluvremenu. 

Međutim, nije to sve neko toliko iznenađenje. Vezni red Juventusa ciele sezone ne briljira. Kvadrado koliko god ofanzivno bio koristan, defanzivno nije idealna opcija za desnog beka. Pirlo se takođe do sada nije proslavio. Ali najneugodnije iznenađenje je blijeda partija Kristijana Ronalda.

Navikli smo od njega da u ovakvim utakmicama grize da je stalno u prilici i da na sve načine pokušava povući svoj tim. Izuzev gestikuliranja saigračima i nije baš mnogo pokazao. Imao je pet šuteva na gol od čega su samo dva išla u okvir gola i Marčesin nije imao većih problema sa tim loptama. Izgubio je čak 17 lopti i od deset duela dobio je samo tri. To je izuzetno loše za standarde Ronalda. A da stvar bude gora, Ronaldo je jedan od direktnih krivaca za ispadanje.

Na stranu sad loš Ronaldo u ofanzivi, problem je detalj kojim je faktički izbacio svoj tim iz Lige šampiona. U 115. minuti Oliveira je pogodio iz slobodnog udarca za 2-2. To je uradio tako što se Ronaldo sklonio u živom zidu i omogućio da lopta ode u gol.

Da dobro ste pročitali. Igrač koji toliko vrijedi, koji je legitimno jedan od najboljih svih vremena, uplašio se lopte. Zvuči nevjerovatno da se rođeni pobjednik ponio tako kukavički. Pa ljudi na frontovima nisu se tako od metaka sklanjali kao što se Ronaldo sklonio jer je svemoćna lopta krenula prema njemu.

Sve je na kraju rezultiralo ispadanjem. To će sigurno dovesti do mnogih promjena. Juventus mora renovirati tim jer ovaj tim neće ni sledeće sezone biti dovoljno konkurentan za trofej u LŠ. Pogotovo je to slučaj ejr će Ronaldo biti još godinu dana stariji. Takođe, vjerovatno će opet mijenjati trenera. Mada realno, nejasno je i zašto su se kockali sa Pirlom.

Ne može se iz pelena na fakultet. Mora svako proći neki razvojni put. Na osnovu velike igračke karijere, Pirlo je dobio mjesto trenera. Pirlo je bio umjetnik sa lotpom ali to apsolutno ništa ne znači. Čak štaviše, često veliki igrači ne budu ni prosječni treneri a kamoli veliki treneri. Pirlo je bar trenutno miljama daleko da bude veliki trener.

A što se Ronalda tiče, ovaj put ne može nikoga kriviti. Ni saigrače, ni trenera nego isključivo sebe. Odigrao je užasno a njegov kukavički potez izbacio je ekipu iz Lige šampiona.