XS
SM
MD
LG

Česi dokazali ono što smo svi znali, da je Holandija mnogo limitirana

Foto: UEFA EURO 2020

Fudbaleri Češke savladali su Holandiju te su tako prošli u četvrtfinale evropskog prvenstva a ujedno dokazali koliko se stvorila lažna slika o Holandiji nakon grupne faze.

Još nakon meča sa Austrijom, pisao sam da Holandija nije ni blizu toliko moćna. Jednostavno im se dosta toga potrefilo. Lagana i generalno jedna od lakših grupa a protiv jedine ekipe koja je mogla nešto uraditi, ekipe Austrije, nisu ni morali mnogo toga uraditi s obzirom da je Foda sam sebe upropastio lošom formacijom i taktikom.

Znalo se gdje su njihovi problemi. Nedovoljno široka klupa u smislu kvaliteta, bekovi koji stoje previsoko i činjenica da faktički zavise od par igrača i da mogu dobiti samo ako većina njih odigrao odličan meč. Pa opet, činjenica je bila da im se žrijeb otvarao i da nije bio pretežak. Međutim, Česi su imali druge planove.

Jaroslav Šlihavi imao je jasan plan. Znao je da je Vajnaldum ključ Holandije. Ako se njega zatvori na pravi način, Holandija je u problemu. De Jong jeste dobar ali nije toliko kreativan a ako sva kreacija padne na leđa Depaja, opet to nije idealna situacija za Holandiju. 

Češka je izašla u formaciji 4-1-4-1 s tim što se ta formacija pretvarala i u 4-2-3-1 na momente. Holeš je dobio zaatak da čuva Vajnalduma. A taj zadatak odradio je za čistu desetku. Sveo je Vajnalduma na svega 13 dodira sa lotpom za cijelu utakmicu.

Međutim, iako je osnovni plan odrađen perfektno, daleko je Češka bila od perfekcije. Češka je pravila dosta grešaka, pogotovo u prvom poluvremenu. A tu se zapravo i vidjela ta limitiranost Holandije ako se isključi doprinos Vajnalduma. Iako su Česi pravili greške, Holandija ne da nije dala gol nego je jedva stvorila ozbiljnu priliku. Već tada je moglo da se nasluti kako će Česi nekako doći do prolaza.

Češka je u prvom poluvremenu prijetila iz tranzicije koja je generalno sjajno oružje Češke. Faktički tokom cijelog prvenstva su to pokazivali. U kratkom periodu sa dosta igrača dođu u završnu trećinu protivnika i onda pokušavaju iz centaršuteva zaprijetiti rivalu. Tako su igrali i protiv Holandije mada im je pravilo problem to što je Cufal odigrao najgori meč u dosadašnjem dijelu prvenstva.

Što se tiče nastavka, Malen je mogao dovesti Holandiju u vodstvo jer je imao zicer ali je Vaclik sjajno reagovao. Onda se desilo i to isključenje De Lihta i već je tu bilo jasno da je Češka na dobrom putu ka prolazu. A poveli su golom čovjeka koji je sigurno najzaslužniji što su prošli. Sjajnu igru u odbrani, Holeš je krunisao golom. Do kraja je Šik potvrdio pobjedu i prolaz Čeha.

Česi su apsolutno zasluženo slavili u ovom meču. Oni znaju šta hoće, drže se svog stila igre i osnovnih postulata pa dok ide ide. Čvrsta odbrana gdje stoje u srednjem bloku najčešće a nekada znaju raditi i presing na protivničku odbranu. Brane se sa dosta igrača iza lopte ali su veoma brzi i pokretljivi pa im nije problem da dođu u tranziciji sa dosta igrača naprijed. Takođe, olakšavajuća stvar za njih je ta što koriste dosta stvari iz igre Slavije iz Praga. Nije to nikakvo iznenađenje. Mnogi igrači su ili igrali za Trpišovskog ili igraju još uvijek.

Što se Holandije tiče, jasno je bilo svima da su limitirani i da im fali kvaliteta. Jasno je bilo i da je grupa predstavila lažnu sliku o njima. Ali prosto nije realno koliko je De Bur kriminalno vodio meč. Nije pokušao da se prilagodi. Nije pokušao uraditi ništa. Mogao je probati spustiti Vajnalduma u par sa De Jongom a naprijed ubaciti još jednog igrača. Tako bi prisilio Holeša da čuva drugog igrača a Vajnaldum bi barem malo prodisao.

Ali koliko je De Bru zapravo bio loš govori najbolje sledeći podatak. Česi su u prvom poluvremenu išli iz greške u grešku a Holandija nije imala udarac u okvir gola. Svakome je bilo jasno da De Bur već na poluvremenu mora mijenjati nešto. Svakome osim samom De Buru. Nije reagovao ili nije znao kako treba reagovati i to ga je na kraju koštalo. Mada, možda čak i nije iznenađenje što je De Bur toliko loše vodio meč. Da se ne lažemo, daleko je on i od dobrog trenera a kamoli nešto više od toga. To je i pokazala njegova trenerska karijera gdje je jedino u Ajaksu uspio nešto uraditi. U Interu je bio promašaj a u Kristal Palasu se propisno obrukao.

No, ne treba pričom o limitima Holandije i nedovoljnom trenerskom znanju De Bura umanjiti veliki uspjeh Češke. Česi su apsolutno sjajna priča ovogodišnjeg EURA. Najbolje je to što zapravo nema eksperimenata. Igraju svoje pa ako je protivnik bolji neka ih dobije. Ne žele eksperimentima sami sebe dobiti i to je jedan od razloga zašto su u četvrtfinalu.

Danska hoće biti favorit protiv njih. Ali ekipa Jarloslava Šlihavog definitivno zaslužuje poštovanje ma kako završio meč sa Dancima.