XS
SM
MD
LG

Englezi i dalje neubjedljivi i dosadni ali i dalje prolaze

Foto: UEFA EURO 2020

Fudbaleri Engleske drugi su finalisti evropskog prvenstva. Oni su savladali Dansku nakon produžetaka sa 2-1. Iako će se više pričati o penalu za Engleze nego o utakmici, itekako se imalo šta vidjeti.

U početnim sastavima nije bilo prevelikih iznenađenja i manje više je sve bilo dosta očekivano. U prvih 15-20 minuta, Englezi su bili bolji. Imali su preko 60% loptu u nogama ali nisu stvorili preveliki broj velikih šansi. Kejnove kretnje omogućile su im par dobrih napada a i on sam je par puta dobro napadao dubinu.

Danci su polako uspjeli uspostaviti kontrolu nad loptom negdje oko 20. minute. Tada su počeli i sa više igrača prelaziti na suprotnu polovinu a i štoperi su stajali dosta visoko. U narednih desetak minuta, odnosno do gola, Danci su radili dobar posao. Izlazili su u presing i osvajali dosta drugih lopti. Međutim, u tom periodu se isto tako vidjelo još nešto. Bilo je jasno da će po lijevoj strani, pogotovo preko krila jer bekovi nisu odlazili previsoko uvijek, malo toga napraviti jer je Voker bez problema kontrolisao tu stranu. 

To je prisililo Dance da napadaju većinom po desnoj strani a isto tako omogućilo je Englezima u pojedinim fazama meča da prilagode svoju taktiku tome te da Rajs i Filips budu pomjereni u lijevo kako bi defanzivno zatvarali a Šou je bilo omogućeno da stoji dosta visoko. Generalno Danci nisu mnogo prilika stvorili a gol koji su dali dali su iz slobodnog udarca.

Nakon njega Englezi su krenuli agresivnije. I opet je kod gola Kejn odradio sjajan posao. Filips se pomjerio u stranu te je omogućio Kejnu da se spusti. Iako su danski štoperi pratili Kejnove kretnje, ovaj put im je otišao predaleko i bilo je prerizično da ga brane iskakanjem. On je primio loptu i dao dugu loptu u dubinu na Saku koji je širio. On je ubacio ka Sterlingu a Kjer je nespretno postigao autogol. Iako ovakvo spuštanje Kejna jeste bilo jako oružje, nisu ga mogli raditi stalno jer tu ako se izgubi lopta, Danci bi imali šansu da odrade sjajnu kontru.

Kod gola je bila ključna duga lopta Kejna za Saku. Generalno, Englezi su dosta često igrali duge lopte tražeći tako dubinu. Najčešće bi to radili preko Filipsa koji bi slao takve lopte ali se znalo desiti da to proba uraditi i neko drugi.

Što se tiče nastavka susreta, nekako je utisak da su i jedni i drugi bili oprezni a da je igra dosta podsjetila na prvo poluvrijeme. Prvih 20-25 minuta Englezi su držali posjed i pokušavali napraviti nešto dok je u završnici susreta opet Danska kontrolisala posjed. No, ni jedni ni drugi nisu htjeli mnogo rizikovati i više su vodili računa o svom golu.

Došao je red i na produžetke. E tu se vidio kvalitet ili bolje rečeno širina Engleza. Sautgejt je u produžetku ubacio Fodena i Hendersona umjesto Maunta i Rajsa. Osvježio je u potpunosti vezni red i to se itekako osjetilo a ne treba zaboraviti da je Griliš ranije ušao umjesto Sake. Radi te svježine postali su agresivniji. Dolazili su u završnicu sa dosta igrača i konstantno pravili pritisak. Čak i kad bi se Danci odbranili, desio bi se novi nalet Engleza jer bi oni došli do lopte. Iako su Englezi imali par prilika, nisu mogli do gola. Međutim, inicijativa se isplatila.

Ruku na srce penal koji je sviran nije čak ni diskutabilan nego je nepostojeći. Da li je Engleska bila bolja i zasluženo prošla ? Jeste. Da li je bio penal ? Nije. Dakle, Engleska je trebala proći ali ne na takav način jer je zaista napravljen cirkus. A sve radi pa dosta smiješnih VAR protokola.

Mnogima možda nije jasno kako to funkcioniše. VAR trenutno ispravlja samo najkrupnije greške. Komunikacija kod ovakvih situacija je da se pita arbitar šta je vidio. Ako kaže da je vidio kontakt, a kontakt postoji pa makar i minimalan kao sada, VAR neće uticati na odluku jer ne ulaze u intenzitet starta nego to prepuštaju sudiji. Ali biće u posebnom tekstu priče o samom VAR-u.

Koliko god da su Danci bili odlični i dobro pripremljeni, širina koju je Engleska imala došla je u produžecima do izražaja. U tom prvom preko tog pritiska koji je rezultirao golom. Dok u drugom, Englezi su dosta lagano čuvali vodstvo. Imali su i sekvencu gdje su držali loptu pa skoro pet minuta a Danci su bili nemoćni da do nje dođu.

Iako su na kraju eliminisani, Danci moraju biti ponosni na sebe. Pogotovo ako znamo šta ih je sve pratilo tokom turnira i kakav su šok sa Eriksenom doživjeli na startu prvenstva. Ostali su jaki, nisu psihički pali i odradili su sjajno prvenstvo.

Englezi jesu prošli i činjenica da Sautgejt dobro taktizira u onom što želi igrati. Izmjene su na mjestu, prilagođavanja su na mjestu ali prosto je neprihvatljivo nekome ko voli engleski fudbal i sve majstore u reprezentacii, gledati ovako dosadnu i neubjedljivu Englesku. Ta ista Engleska je igrala sjajan fudbal kad je igrala polufinale svjetskog prije tri godine, igrala sjajan fudbal u kvalifikacijama i Ligi Nacija ali sada ga ne igra. Samo na momente mi zapravo vidimo pravu Englesku.

Činjenica jeste da su oni defanzivno pa gotovo perfektni i jedini gol do sada su primili iz Damsgardovog slobodnog udarca. Ali oni su treća najgora ekipa po udarcima na suparnički gol na cijelom prvenstvu. Jednostavno, odbrana je čvrsta ali napad trpi jer igraju dosta ziheraški. Uvijek su trojica nazad, tu su blizu i Rajs i Filips i prije svega se vodi računa o odbrani. Taktički taj dio Sautgejt radi dobro samo je malo razočaravajuće zašto pored toliko talenta ne igraju malo atraktivniji fudbal.

No kako god bilo, Sautgejtova ekipa je na pobjedu od titule prvaka. Ako do nje dođu oni će svoj cilj ostvariti i neće im biti mnogo bitno što su generalno ostavili loš utisak ili bolje rečeno, nisu pružili ni blizu onoliko dobrog fudbala koliko se od njih očekivalo.