XS
SM
MD
LG

Penava: Slavija je pravi korak za mene

Foto/ Sport1.ba

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Ajdin Penava ove jeseni prvi put je stigao u Bosnu i Hercegovinu i obukao dres jednog našeg kluba. Mnoge je iznenadilo kada su Ajdina Penavu vidjeli u dresu Slavije iz Istočnog Sarajeva, a on za naš portal govori o tome šta ga je privuklo u Slaviju, kako je došlo do dogovora sa sokolovima, ali i do kada planira biti u našoj košarci.

Slavija je u vikendu iza nas igrala prvu utakmicu sezone i u Trebinju savladala domaći Leotar. Iako je obavio tek desetak treninga sa ekipom prije ove utakmice, odmah se vidio kvalitet koji posjeduje, te je sa značajnim doprinosom učestvovao u pobjedi na uvijek vrućem gostovanju u gradu na Trebišnjici. Ajdin Penava je na terenu proveo 23 i po minute, te za to vrijeme ostvario double-double učinak od 11 poena i 10 skokova, a dodao je i jednu asistenciju, dvije ukradene lopte i tri blokade.

- Prva utakmica, samim tim kada kreneš sa pobjedom, odmah je lakše, skine se pritisak. Veoma važna pobjeda i da malo osjetimo jedni druge. Otkako smo se Arsla (Adnan Arslanagić, op. a) i ja priključili, imali smo samo jednu prijateljsku utakmicu sa momcima, tako da je bitno da osjetimo jedni druge na terenu. U svakom slučaju, ovo je samo početak, trebamo nastaviti graditi ovo, rekao je za Sport1 Ajdin Penava.

Imala je Slavija problema u ovom meču sa slobodnim bacanjima, tek skromnih 45%, 11/24, ali i sa promašenim zicerima. Nije se to na kraju odrazilo na rezultat, a Penava razlog vidi u velikoj energiji i trčanju.

- Presudili su najviše energija i trčanje. Čim smo sporije igrali, Leotar je vodio. Slobodna bacanja, ziceri koje smo promašili su nam pravili probleme i nisu nam dopustili da igramo kako smo željeli. Kasnije kada smo se rastrčali i igrali našu igru, preveli smo utakmicu na našu stranu i slavili pobjedu.

Načekaće se Slavija na prvu domaću utakmicu u sezoni. Ekipu Srđana Stanića sada čeka gostovanje u Posušju, pa je onda vikend pauze zbog reprezentacija i tek u trećem kolu Slavija će biti domaćin Zrinjskom u, očekuje se, ponovo ispunjenoj dvorani u Istočnom Sarajevu.

- Ako odemo i igramo svoju igru kako mi znamo, jako energično, onda ne bismo trebali imati problema. Iskreno, ne znam šta Posušje ima i kako ima, ali mislim da sa svima u ligi možemo igrati.

 

Kada je već spomenuo da ne poznaje ekipu Posušja, nadovezali smo se pitanjem koliko je uopšte uspijevao da isprati dešavanja u bosanskohercegovačkoj košarci dok je bio u inostranstvu.

- Nekada sam pratio, kada sam bio mlađi, kada je Bosna bila jaka, tada sam dosta pratio. U posljednje vrijeme pratio sam samo ove neke prijatelje koje imam po ligi. Osim toga, nisam pretjerano bio upućen. Sada kada sam dolazio, nisam ni znao šta da očekujem, ni na šta liči košarka ovdje u smislu fizike i toga. Sve u svemu, dobro iskustvo za mene i ovdje mi neke stvari mogu poslužiti da napredujem. Uzbuđen sam zbog vremena koje ću ovdje provesti.

Objasnio nam je potom Ajdin Penava kako je uopšte došlo do dolaska u Slaviju i bosanskohercegovačku košarku.

- Ovo ljeto sam čekao pravu ponudu, da nađem pravu sredinu za sebe. Bilo je dosta ponuda koje sam odbijao, nisu mi odgovarale. Na kraju, moj agent Aleksandar Avlijaš mi je predložio da se priključim ekipi, da imam igrački ritam, bolje je da igram sa nekim, nego da treniram individualno. Predložio mi je Slaviju i popričao sam sa trenerom Srđanom prije nego sam došao, svidjela mi se ova ideja, razmišljanje, stil igre ovdje i odlučio sam. U isto vrijeme desilo se da i Arsla treba doći i bilo mi je taman da uđem u to, da vidim šta je. I stvarno, od dolaska, same atmosfere, mislim da je ovo pravi korak za mene.

Kaže da je u Istočnom Sarajevu prihvaćen na fenomenalan način. Odgovara mu stil igre kojem teži Slavija pod vodstvom trenera Srđana Stanića i vjeruje da ekipa može mnogo da napreduje te da tek treba da se razvija kroz sezonu.

- Uvijek kada dođeš u novu sredinu, treba da se prilagodiš i sve to. Ali, ovdje stvarno nema nikakvih problema od početka. Svi su momci super, kapiten Darko me prihvatio odmah. Mlađa je ekipa, svi smo tu negdje u stvarima koje pratimo i volimo. Bilo se lako uklopiti. Igrački, ovaj brži način igre mi odgovara. Dosta je trčanja. Pronašli smo se. Naravno, može još bolje, tek se razvijamo kao ekipa zajedno, ali sam zadovoljan.

Slavija neće praviti nikakav problem Ajdinu Penavi kada stigne ponuda koja će da zadovolji samog igrača. Ipak, Penava u svom odlasku iz kluba ne žuri. Kako kaže, u Slaviji je pronašao sve što mu je potrebno za ovaj dio karijere i nema nikakav problem sa tim da ostane.

- To jeste situacija, ali meni se ne žuri. Atmosfera koju sam zatekao ovdje je super za mene i za dio karijere u kojem se nalazim. Ja sam ovdje sretan, fokusiran sam samo na ovu ekipu i želim napraviti rezultate sa njom.

Ušli su sokolovi u novu sezonu sa primarnim ciljem da izbore opstanak u prvenstvu Bosne i Hercegovine. Slavija ima jedan od najmanjih budžeta u ligi i u velikoj mjeri je sastavljena od domaćih košarkaša. Penava smatra da je postavljanje ambicije isključivo na opstanak u ligi dobra stvar i da Slavija ima potencijal za dosta veće stvari koje može napraviti kada nije opterećena pritiskom većeg rezultata.

- Mislim da je dobra stvar što ne postoji rezultatski pritisak i želja je samo izboriti opstanak. Dosta ekipa nema osjećaj šta mi možemo sve uraditi i kakav potencijal imamo. Mislim da možemo igrati sa svakim u ligi i da možemo napraviti dobar rezultat ove godine. Samim tim što ne postoje prevelika očekivanja, nemamo veliki pritisak na sebi i mislim da možemo napraviti veliko iznenađenje.

Selektor Adis Bećiragić uputio je poziv Penavi za reprezentativno okupljanje koje je zakazano za 6. novembar u Sarajevu. Pred Bosnom i Hercegovinom su utakmice protiv Mađarske 11. novembra u Sarajevu, te tri dana kasnije protiv Francuske u gostima.

- Idem na okupljanje da se izborim za minute i priliku. Sada će biti tu dosta minuta kada nema Nurkića, Muse, Halilovića za one koji budu spremni da to iskoriste. Ja idem da dam sve od sebe i da pokušam zaslužiti minute kod selektora te da napravimo rezultat. To su veliki igrači koji će nam nedostajati, ali trebamo pokušati da napravimo dobar rezultat.

Ajdin Penava je u karijeri nastupao za Marshall koledž, a nakon toga za Baskoniju i belgijski Mons.


22 .kolo Prvenstvo BiH
Posušje 62 : 70 Leotar
Bosna Meridianbet 106 : 90 Slavija 1996
Sloboda 104 : 94 Zrinjski
Promo 60 : 78 Borac Wwin
Mladost 68 : 109 Budućnost Prolab
Široki 84 : 72 Spars
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Široki 22 21 1 43
2 Borac Wwin 22 18 4 40
3 Budućnost Prolab 22 17 5 39
4 Bosna Meridianbet 22 15 7 37
5 Leotar 22 13 9 35
6 Slavija 1996 22 11 11 33
7 Spars 22 10 12 32
8 Sloboda 22 9 13 31
9 Posušje 22 6 16 28
10 Promo 22 5 17 27
11 Mladost 22 4 18 26
12 Zrinjski 22 3 19 25