XS
SM
MD
LG

Tenksli donio veliku energiju: Slavija me dočekala raširenih ruku

Donio veliku energiju/ SLAVIJA INFO

Američki košarkaš Henri Tenksli zimus je stigao u Slaviju. Dvadesetčetverogodišnji igrač donio je u Slaviju prijeko potrebnu energiju i ubrzavanje igre, baš ono čemu teži Srđan Stanić. Kao neko ko je "ispod radara" stigao u klub odradio je ono što se od njega očekivalo, a sam u razgovoru za naš portal kaže da je odmah na prvu osjetio veliku dobrodošlicu u klub i da mu se lako bilo privići.

- Slavija me dočekala raširenih ruku i ‘kliknuo" sam sa timom gotovo momentalno nakon što sam se priključio. Prava smo porodica i osjetio sam se dobrodošlo u klub i veoma sam zahvalan. Nemam ništa drugo osim sjajnih riječi za Slaviju, duga je lista toga, ali da skratim, super sam zahvalan na svemu. Grad je također prilično lijep, sviđa mi se, rekao je Henry Tenksli za naš portal.

Iako možda nije navikao da igra u stilu kojeg preferira Srđan Stanić, brzo se uklopio i ispunjava ono što se od njega traži.

- Trebao sam da se adaptiram i naviknem sebe na stil košarke ovdje, i trenera. Kada sam prvi put stigao bio je ekstremno brz tempo, ali sa vremenom napravio sam promjene u mom razmišljanju i radio sam na svojoj igri kako bih bio spreman za stil košarke koji volimo da igramo.

Naročito je Tanksleyev dolazak bio bitan na polju energije, jer je i na treningu i utakmicama igrač neiscrpne energije, uvijek da svojim govorom, ali i potezima podigne saigrače.

- Moram da donesem energiju. Sa izuzetkom nekoliko igrača, malo se borimo da donesemo taj talas energije, kako na terenu, tako i na klupi. Vjerujem da je trebamo još više, a ja ću nastaviti da donosim svoj dio i donosim tu borbu i kompetativni duh u svaku utakmicu koju igramo.

Igrama je zadovoljan, ali smatra i da može bolje.

- Osjećam da igram dobro, ali znam i da mogu mnogo više i planiram da budem još bolji u nadolazećim mečevima da doprinesem još više timu.

Stanić ga pronašao u Radniku/ SLAVIJA INFO

Tanksleya je Srđan Stanić upratio u bijeljinskom Radniku u prvom dijelu sezone i vjerovao je da je upravo to ono što je njemu bilo potrebno. Poznato je da je Slavija klub sa najmanjim budžetom u ligi, te upravo ta dovođenja "ispod radara" i jesu glavna odlika kluba iz Istočnog Sarajeva.

- Što se tiče lige, izgleda mi da gomila igrača, bilo da su stari ili mladi, pokušavaju da se dokažu, ne samo u Bosni, nego košarkaškim mrežama širom svijeta. Drugačija je od lige u kojoj sam bio ranije, igrao sam u rangu spod ovog i tempo, fizikalnost, skil, i inteligencija košarkaša su na mnogo višem nivou nego u ovoj ligi. To te tjera da razmišljaš i reaguješ u gotovo istom trenutku, što će me na kraju dovesti do razvoja mog vlastitog tempa, fizikalnosti, skila i košarkaškog IQ.

U četvrtak, Slaviju čeka duel protiv Sparsa, protiv kojeg su jesenas odigrali možda i najlošiju utakmicu sezone, ne računajući duel u Tuzli protiv Slobode. Sada, žele u Slaviji da se revanširaju komšijama i naprave jako bitan korak ka play-offu.

- Poznajem malo tim protiv kojeg ćemo igrati i da smo prvi put izgubili sa tek nekoliko poena razlike. Mislim da ti poenti koji tada nisu bili u rezultatu, sada će doći sa nekoliko novih dijelova u našem timu. Očekujem od nas da se borimo, da se povežemo u defanzivi i ofanzivi, kreirajući pozitivnu timsku hemiju, koja će nas dovesti da igramo na jako visokom nivou. Očekujem od nas da pobijedimo svaku utakmicu. Ono što je do nas je da imamo veliku energiju i uložimo veliki trud. Ako to imamo, onda nas je jako teško pobijediti.

Iako zvuči prilično optimistično, vjeruje on da Slavija može biti i u samom vrhu tabele u prvenstvu Bosne i Hercegovine.

- Ambicije koje imam sa Slavijom su da "kliknemo" svi istovremeno i krenemo nizadi dobre dane na treningu, a to onda pretvoriti u pobjede na utakmicama u nizu i početi razvijati naš pobjednički niz i na kraju pozicionirati se kao najbolji konkurent u ligi. Ništa nije lako, ali treniramo jako, treniramo svakodnevno tako i fokusirana smo grupa muškaraca koja ima šta da dokaže. 

Utakmica Slavija - Spars igra se u četvrtak od 19 sati. Utakmica ima i humanitarni karakter, pa će sav prihod od ulaznica po cijeni od 4 KM ići za liječenje Miloša Božovića.

 

 


22 .kolo Prvenstvo BiH
Posušje 62 : 70 Leotar
Bosna Meridianbet 106 : 90 Slavija 1996
Sloboda 104 : 94 Zrinjski
Promo 60 : 78 Borac Wwin
Mladost 68 : 109 Budućnost Prolab
Široki 84 : 72 Spars
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Široki 22 21 1 43
2 Borac Wwin 22 18 4 40
3 Budućnost Prolab 22 17 5 39
4 Bosna Meridianbet 22 15 7 37
5 Leotar 22 13 9 35
6 Slavija 1996 22 11 11 33
7 Spars 22 10 12 32
8 Sloboda 22 9 13 31
9 Posušje 22 6 16 28
10 Promo 22 5 17 27
11 Mladost 22 4 18 26
12 Zrinjski 22 3 19 25