XS
SM
MD
LG

Ostajem Željin navijač

Aleksandar Kosorić

Aleksandar Kosorić, doskorašnji kapiten Željezničara koji je protiv GOŠK-a odigrao svoju posljednju utakmicu u karijeri, u razgovoru za MeridianSportBH je pričao o odluci da se penzioniše, kao i o drugim temama.

Meč protiv GOŠK-a bio je posljednji u njegovoj karijeri.

“Još uvijek nisam svjestan svoje odluke i kraja svoje karijere. Imam osjećaj da ću već prvo kolo igrati ovdje na Grbavici. Ovo mi je najteža odluka do sada u karijeri i nije mi je bilo lako donijeti. Već duži vremenski period sam razmišljao o tome. Definitivno najteži trenutak mog života, ne moje karijere. Dosta je stvari utjecalo na moju odluku. Posljednjih šest mjeseci je bilo jako turbulentno kako u mojoj karijeri, tako i u samom klubu. Osjetio sam da je najbolje da se sklonim, da pružim šansu mlađim igračima koji će biti neki novi kapiteni i vođe na terenu. Sve ovo što sam uradio je da bi Željo što prije izašao iz ove krize”, rekao je Kosorić, pa nastavio:

“U Želji sam imao više ljepših trenutaka, nego onih ružnih. Kada pravim retrospektivu svih ovih godina definitivno ono što ću pamtiti je ekipa iz perioda kada je trener bio Admir Adžem, kao i Milomir Odović. To je bila ekipa „Plava mašina“ s kojom sam i danas u kontaktu. To je moj najljepši period u Želji, kao i izbacivanje Ferencvaroša što je jedna od mojih dražih utakmica”.

Posebno izdvaja jedan derbi odigran na stadionu Asim Ferhatović Hase.

“Uvijek izdvojim derbi kada smo pobijedili 0:1 Sarajevo sa Edisom Mulalićem nakon 13 godina na Koševu. Miroslav Stevanović je postigao gol i to mi je najdraža pobjeda u derbijima, iako je svaka posebna. Što se tiče generalno derbija, uživao sam u svakom derbiju posebno u onima kada je Edis Mulalić bio trener jer je to bila posebna strast koju on prenese i koju sam ja želio da ekipa ima u toj utakmici. Navijači su glavni pokretač svega. Nijedan klub nema ovakvu ljubav i strast koju ima Željo sa svim svojim navijačima, posebno sa „Manijacima“. To je nešto što ne možete kupiti. Željo je stvar filozofije. Željo je uvijek favorit na Grbavici i svi ovi navijači su 12. igrač ovog kluba. Za druge se navija, Željo se voli. Ovo je posebna energija koju ovaj klub ima, ne znam kako to da opišem. Čast je doživjeti sve ovo i biti dio ovako velikog kluba kao što je Željo”.

Najavio je da će se u budućnosti vratiti u Željezničar.

“Prošle godine je klub bio u finansijskim problemima, kada je i bila upitna i licenca, nekako uz pomoć navijača i svih simpatizera Želje uspjeli smo da prebrodimo sve to i da to krene mirnom lukom. Onda se desio mnogo veći problem, a to je pitanje sportskog segmenta gdje je ova sezona ispod svih mogućih očekivanja i renomea kluba. Nadam se da će se ova pauza iskoristiti maksimalno i da će se uraditi analiza gdje su napravljene greške. Sve ovo se treba malo bolje posložiti u budućnosti da se ne dešavaju ovakvi rezultati koji su poražavajući za svakog igrača, navijača i svih. Kada sam pričao o profesionalnoj karijeri, uvijek sam govorio da želim svoju karijeru završiti u Želji. Bilo je nekih ponuda i prethodnih godina, nisam ulazio u razmatranje tih odluka. Ovaj klub je puno dao meni i ja sam se trudio da vratim sve maksimalno. Bila je to uzajamna ljubav i poštovanje, ali došao je kraj tome. Teško je, baš je teško. Ovo su najemotivniji trenuci koje proživljavam. Svi susreti sa ljudima koji su meni znači svaku utakmicu ovdje. Ta posljednja utakmica i rastanak sa navijačima, sve je to emotivno i jako teško. Dolazit ću svaku utakmicu i pomoći ću klubu koliko god mogu sa strane. Neki period sigurno neću biti dio kluba, ali nekada u budućnosti ću se vratiti, samo na nekoj drugoj poziciji”, govori Kosorić.

Za kraj je govorio o porukama koje je dobio od navijača i saigrača.

“Danas sam dobio mnoštvo poruka od navijača, ljudi s kojima sam surađivao sve ove godine, saigrača. Najdraže su mi poruke od mladih igrača i njihova zahvalnost. To mi je posebno, jer sam uvijek želio da im pokušam dočarati šta je Željo i kakvu čast imaju što igraju i što nose ovaj grb. Njihove poruke su mi najveća podrška u ovom samom kraju. Isticao sam da mi je najveća čast što sam bio kapiten jedne veličine kao što je Željo. Sa ponosom sam nosio kapitensku traku i trudio sam se da opravdam očekivanja kako na terenu, tako i van terena. Ja sam zaista nastojao da predstavljam Želju u najboljem svijetlu. Iskoristio bih da se zahvalim svim navijačima koji su mi pružali podršku sve ove godine, te da i dalje budu dio kluba. Zaželio bih im da budu pravi prezenti kluba, kakvi i jesu. Svima nama bih poželio da Željo što prije izađe iz ove krize i da bude ono što Željo treba biti, te da se vrate trofeji na Grbavicu jer ovaj klub to zaslužuje”, riječi su Kosorića.


Sarajevo 2 : 1 Zvijezda 09
Posušje 2 : 1 Sloga
Široki Brijeg 0 : 1 Velež
GOŠK 1 : 4 Zrinjski
Tuzla City 2 : 6 Borac
Igman 0 : 0 Željezničar
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 31 23 6 2 75
2 Zrinjski 31 22 4 5 70
3 Velež 31 15 10 6 55
4 Sarajevo (-3) 31 16 6 9 51
5 Posušje 31 12 8 11 44
6 Sloga 31 13 2 16 41
7 Željezničar 31 11 4 16 37
8 Široki Brijeg 31 10 5 16 35
9 Igman 31 9 6 16 33
10 GOŠK 31 8 8 15 32
11 Tuzla City 31 7 6 18 27
12 Zvijezda 09 31 6 3 22 21