XS
SM
MD
LG

Miro Vukoje uveo Jahorinu u viši rang: Zaslužena titula!

Miro Vukoje/ Aleksandar Antonić

Košarkaši Jahorine su "metlom" u finalu protiv Budućnosti iz Bijeljine postali prvai Republike Srpske i obezbijedili plasman u elitni rang bh. košarke. Iako klub relativno kratko postoji, uspjeli su za kratko vrijeme da predanim redom stignu tamo gdje su zacrtali da budu na početku sezone.

- Mi smo se u septembru izjasnili da želimo prvo mjesto i jako i samouvjereno smo krenuli u sezonu. Ja iskreno nekako više volim da iz drugog plana dođem do željenog cilja, ali sam prihvatio stav kojeg su zauzeli klupski čelnici. Jako smo trenirali, radili, bili posvećeni i zasluženo smo došli do titule. Dizali smo se iz utakmice u utakmicu, svaka utakmica je bila sve bolja i na kraju smo u play-offu pokazali sav svoj kvalitet, govori nam trener Jahorine, Miro Vukoje.

On ističe da je dobra selekcija prvi preduslov uspjeha, a da onda dolazi sve ostalo, te da je to i ključ što su u sezoni izgubili samo tri utakmice.

- Ja najviše vjerujem u selekciju. Prvi zadatak je dobro selektirati ekipu, a onda se jako trenira, stvara ekipa i ekipa dovodi do besprijekorne fizičke pripreme. Bitno je da se diže iz utakmice u utakmicu i da onda kada je najbitnije, kada se igra za trofeje bude najbolji. Sve smo to mi postigli ove godine, uz veliku zahvalnost predsjedniku Nedeljku Eleku i ljudima oko njega koji su stvorili fantastične uslove i nije bilo razloga da se ovo ne dogodi. Malo su nas pratili pehovi sa povredama, virusima, ali sve smo to iznijeli i nije se osjetilo. I ovi porazi koje smo imali bili su jako specifični. Protiv Radnika recimo vodimo 12 razlike, igramo sa jednim plejmejkerom, stvari su krenule nizbrdo. Protiv Budućnosti smo imali egal, napad za pobjedu, nismo realizovali. U Novom Gradu smo imali 15 razlike, onda splet okolnosti, što naših, što sudijskih, oni su poveli, mi imali napad za pobjedu, nismo iskoristi. To su neke greške koje su na kraju ispale najmanje moguće, a svaki posao sa sobom nosi određene greške.

Dodaje da se za svaku pobjedu moralo dosta raditi i da je svaka utakmica bila priča za sebe.

- Sada, kada gledamo sa ove tačke, mi smo utakmice plej-ofa dobili glatko. Kada je krenula liga, mi smo znali koje su ekipe tu, da je tu Budućnost, Radnik i to je bila garancija konkurencije. Svaka utakmica je bila priča za sebe, nije bilo nekih lakih utakmica, sem možda tih nekih mečeva protiv Dervente, Olimpa. Imali smo ekipu iz Gradiške, koja je kasno spremila roster, ali je fantastično izgledala kada se sklopila, mlada i poletna Drina. Liga je bila zanimljiva, jaka, svaka pobjeda se morala zaraditi i mi smo stigli tu gdje jesmo. Ja ne znam koliko se puta desilo da neko dobije finale 3:0, obično je bilo neizvjesnija, ali mislim da smo mi svojim poštovanjem prema sebi i prema protivnicima zaslužili da ovako budemo nagrađeni.

Jahorina zasluženo u eliti/ Aleksandar Antonić

Ekipa je na odmoru, i sam Vukoje je otputovao kući na odmor, a uskoro će sjesti i razgovarati o nastavku saradnje.

- Ja sam trenutno u Hercegovini, dogovorilo smo se za 15. maj da napravimo jedno okupljanje unutar tima, sa ljudima iz uprave, igračima, stručnim štabom da proslavimo uspjeh, ali i da vidimo šta dalje. Tada ćemo konkretno pričati. Uprava je na početku sezone rekla da želi plasman u viši rang, da želi da ne budemo samo epizodisti tamo, da budemo stabilni, jaki, te da na temelju te sezone vidimo da li možemo ići naprijed. Predsjednik Elek je u jednom trenutku izrazio i ambicije ka ABA 2 ligi kroz nekoliko godina. To žele on, uprava, Pale i mi ćemo pokušati kroz tu prvu sezonu u prvenstvu BiH, gdje želimo biti stabilan premijerligaš i tim kotiran u sredini tabele da vrebamo šansu da se ranije napravi neki još bolji plasman i da to bude temelj za sve u budućnosti.

O tome šta je potrebno ekipi za narednu sezonu još ne bi govorio, tek kada se postave ciljevi unutar kluba.

- Znate, rano je na tu temu pričati. Tek je sezona završila, prvo ćemo da vidimo šta je cilj i u skladu sa tim ćemo praviti seleciju. Temelj moraju biti mladi igrači iz Pala, a onda u skladu sa ciljevima popunjavati pozicije. Mislim da je prerano da se o tome neko izjašnjava, osim od ciljeva zavisi i od toga kakve će biti finansije. Ima niz parametara koji određuju roster. Naravno, dobro bi bilo kada bi se svaka linija tima ojačala, ali ćemo sve to da vidimo.

Poslije sezone provedene na Palama Vukoje može i da sumira utiske o vremenu provedenom od kako je stigao u Jahorinu.

- Sjajno je. Ja se uvijek beskrajno zahvaljujem svima, najbližim saradnicima, predsjedniku Eleku koji je protagonisa čitave priče, onda ljudima oko njega gospodinu Stefanu Slijepčeviću, Igoru Gordiću, Sonji Danojlić. To je jedan fantastičan tim ljudi, zatim mom staffu. Naravno, gospodinu Jugoviću, načelniku Opštine Pale, on je apsolutno dio ove ekipe. Ljudi su me fantastično primili, mogao sam se posvetiti samo poslu i ne baviti se nekim trivijalnostima. Ja sam ovu titulu osvajao i ranije, ali mi je ova sigurno najdraža do sada, jer sam je ostvario u najzdravijem ambijentu.