XS
SM
MD
LG

Željovci presudili Sarajevu (video)

Nakon što je FK Sarajevo u dvije fizički iscrpljujuće utakmice eliminisao Banants u Evropskoj ligi, Husref Musemić je danas odlučio drastično promijeniti sastav Bordo tima za gostovanje u Bijeljini kod Radnika, a meč prvog kola Premijer lige BiH počela su samo četiri igrača koja su bila u prvoj postavi protiv Banantsa u četvrtak. Bili su to Bojan Pavlović, Anel Hebibović, Alen Mustafić i Krste Velkoski.

Nije Sarajevo igralo dobro od samog početka meča, a već u 5. minuti iz sumnjive situacije Irfan Hadžić pogađa stativu. Bio je vjerovatno u ofsajdu, no već se tad moglo naslutiti da se sa brzim ofanzivcima Radnika odbrana Sarajeva neće dobro provesti, jer je previše visoko postavljena.

Tako su se već u prvih 20 minuta pred golom Sarajeva u jako dobrim pozicijama nalazili dva puta Irfan Hadžić i jednom Aleksandar Glišić, no promjene rezultata nakon njihovih traljavih udaraca. Ipak, promjena je došla nakon udarca Nedima Mekića u 28. minuti. Mekić je na dvadesetak metara od gola Sarajeva primio loptu i potpuno neometan je gađao suprotan ugao gola Sarajeva, a defanzivci Bordo tima nisu izašli na loptu.

Nije Sarajevo uspjelo da se nametne ni nakon ovog gola i dvojac u veznom redu Mustafić - Stanojević imao je ogromne probleme sa prenosom lopte na protivničku polovinu, pa je to uglavnom radio Amer Dupovac. Musemić je odlučio na poluvremenu totalno promijeniti koncept igre svog tima, na teren su umjesto Hodžića i Resića ušli Šišić i Halilović, a potpunu kontrolu utakmice Bordo tim je dobio uvođenjem Mersudina Ahmetovića u igru umjesto Alena Mustafića u 54. minuti.

Sarajevo nije u onom formalnom smislu imalo klasičan vezni red, ali je uspjelo konačno prenijeti igru u opasne zone na protivničkoj polovini terena i počele su se stvarati šanse. Haris Handžić je stvarao probleme odbrani domaćeg tima, a ulazak Ahmetovića je dodatno otežao igru Radniku, jer su izabranici Mladena Žižovića morali puno više računa povesti o svom golu.

Sarajevo je propustilo nekoliko polušansi prije nego je stiglo do zasluženog poravnanja u 69. minuti. Brza akcija Sarajeva i dobra kretnja Aladina Šišića donijele su izolaciju fudbalera Sarajeva na desnoj strani. U sredini je napad dobro pratio Haris Handžić, koji je savladao Mladena Lučića i donio poravnanje svom timu.

Radnik je nakon gola uspio blago primiriti utakmicu, ali se brza igra, tranzicija i presing iz prvog dijela značajno poremetila, pa klub iz Bijeljine nije imao previše šansi pred golom Sarajeva.

Haris Handžić je imao još jednu šansu poslije dubinskog dodavanja Velkoskog, ali je loše primio loptu i nije bilo promjene rezultata. U finišu utakmice, Domagoj Franić je pogodio stativu gola Sarajeva sjajnim udarcem sa preko 30 metara, a već u narednom napadu Šišić je poslije sjajne akcije glavom šutirao direktno u Mladena Lučića.

Potom je Radnik još jednom opasno zaprijetio, a onda je i Velkoski promašio gol Radnika iz gotovo mat pozicije. I jedna i druga ekipa bile su nervozne u samom finišu susreta, i jedni i drugi vrlo ljuti zbog velikog broja šansi koje su promašili u finišu susreta. Ipak, bilo je jako zanimljivo gledati dva tima koji u finišu meča pokušavaju doći do pobjede.

U 89. minuti, Vladimir Bradonjić je primio loptu na desnoj strani, dobro se snašao, ubacio loptu u sredinu, a tamo se najbolje snašao Ognjen Đelmić, koji je zatresao mrežu Sarajeva za novo vodstvo Radnika. Do kraja meča, Sarajevo nije više uspjelo zaprijetiti Radniku, pa je meč okončan rezultatom 2:1 za Radnik, koji je pokazao da će i ove godine biti veoma tvrd orah svima, pa i najjačim ekipama.

 


Krupa 3 : 1 Čelik
Široki Brijeg 1 : 0 Tuzla Siti
Radnik 2 : 1 Sarajevo
Mladost 0 : 0 Zvijezda 09
Sloboda 0 : 1 Zrinjski
GOŠK 0 : 1 Željezničar
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 1 1 0 0 3
2 Radnik 1 1 0 0 3
3 Široki Brijeg 1 1 0 0 3
4 Željezničar 1 1 0 0 3
5 Zrinjski 1 1 0 0 3
6 Mladost 1 0 1 0 1
7 Zvijezda 09 1 0 1 0 1
8 Sarajevo 1 0 0 1 0
9 Sloboda 1 0 0 1 0
10 GOŠK 1 0 0 1 0
11 Tuzla Siti 1 0 0 1 0
12 Čelik 1 0 0 1 0