XS
SM
MD
LG

Pao i Zrinjski (video)

Fudbaleri Čelika savladali su večeras Zrinjski sa minimalnih 1:0 u susretu 4. kola Premijer lige BiH. Zenički Čelik igra jako zanimljivu sezonu u kojoj njegovi navijači mogu mijenjati raspoloženje praktično iz sedmice u sedmicu. Poraz od Krupe u prvom kolu pokvario je već u startu atmosferu u Čeliku, ali sve se popravilo pobjedom nad Željezničarom. Ipak, poraz rezultatom 6:0 od Širokog Brijega u gostima dodatno je pokvario situaciju, a u takvoj atmosferi nije bilo ugodno ugostiti Zrinjski. M

ostarski tim je poslije poraza na Grbavici od Željezničara imao želju da što prije prekine negativni niz i vrati se na pobjedničke staze, a imao je posjed lopte i kontrolu sredine terena na samom otvaranju utakmice, no nije mogao ozbiljnije zaprijetiti golu Branislava Ružića, koji je danas dobio šansu na golu zeničkog tima.

Ipak, nakon početne inicijative Zrinjskog koju je u dobroj mjeri prekinuo pritisak sa tribina, Čelik je polako počeo preuzimati kontrolu nad utakmicom. Zeničani su se stabilizovali u odbrani koja je predvođena mladim i sigurnim Vedranom Vrhovcem djelovala jako dobro, te je počeo i prijetiti golu Zrinjskog. Gosti su ostavljali mnogo prostora pred svojim golom, a Čelik to nije uspio iskoristiti u 36. minuti. Probio se Ševko Okić, potom je zaobišao i golmana Soldu te je šutirao, ali se ispriječio sjajni Slobodan Jakovljević koji je loptu izbacio sa gol linije.

Pokazala je ova šansa da Čelik može zaprijetiti Zrinjskom, ali u finišu prvog dijela i gosti su se revanširali lijepom akcijom. Ipak, Bilbija je šutirao pored gola. Zrinjski je zaigrao još otvorenije u drugom dijelu i mada nije pravio previše kvalitetnih šansi, imao je posjed lopte na svojoj strani i težište igre je sve više približavao golu domaćeg tima. U više navrata su pokušavali fudbaleri gostiju, ali uglavnom su bili neprecizni.

Čelik je sve to kaznio u 72. minuti. Nermin Jamak nakon ubačaja iz prekida pogađa mrežu kluba iz kojeg je stigao u Čelik i donosi zeničanima veliko vodstvo. Euforija Bilinog polja nosila je domaće igrače ka pobjedi na gotovo identičan način kao prije dvije sedmice protiv Željezničara. Čelik je do kraja susreta uspio da zatvori prilaze svom golu, iako je u sudijskoj nadoknadi Zrinjski imao veliku šansu da dođe do poravnanja. Međutim, Filipović je loše šutirao, Ružić je odbranio te je na kraju Čelik upisao nova tri boda, jako značajna za mnogo, mnogo mirniji nastavak sezone. Zrinjskom je s druge strane ovo bio drugi vezani poraz u domaćem prvenstvu, pa je sada već pravo pitanje koliko će aktuelnom prvaku BiH biti potrebno vremena da uhvati formu i zaigra kako se od njega očekivalo na početku sezone.



 


Čelik 1 : 0 Zrinjski
Zvijezda 09 1 : 3 Željezničar
Sarajevo 1 : 1 GOŠK
Tuzla Siti 0 : 1 Sloboda
Krupa 2 : 2 Mladost
Široki Brijeg 0 : 0 Radnik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Željezničar 4 3 0 1 9
2 Široki Brijeg 4 2 2 0 8
3 Sarajevo 4 2 1 1 7
4 Krupa 4 1 3 0 6
5 Radnik 4 1 3 0 6
6 Zrinjski 4 2 0 2 6
7 Čelik 4 2 0 2 6
8 Sloboda 4 1 1 2 4
9 Tuzla Siti 4 1 1 2 4
10 Zvijezda 09 4 0 3 1 3
11 GOŠK 4 0 2 2 2
12 Mladost 4 0 2 2 2