XS
SM
MD
LG

Blamaža domaćina

Borac - Zrinjski 5:1

Fudbaleri Zrinjskog rezultatom 5:1 su pregazili Borac u Banjaluci u posljednjoj utakmici petog kola Premijer lige BiH

Ako je i bilo dilema do petog kola, nakon derbija između Borca i Zrinjskog ih više nema - mostarski klub je vrlo ozbiljan kandidat za sam vrh tabele, a njegova gotovo besprijekorna forma nastavljena je i u večerašnjem derbiju u Banjaluci.

Mostarski tim je kao gost potpuno deklasirao Borac u svim segmentima igre, nanio mu je jako težak poraz i pokazao je da je vrlo ozbiljna ekipa, koja može svim premijerligaškim rivalima napraviti velike probleme, bilo da igra kao domaćin ili kao gost.

Od rane faze utakmice u Banjaluci, sastav Sergeja Jakirovića izašao je dosta visoko u presing i baš kao što je ranije razbijao svoje protivnike i na vidjelo "izvlačio" sve probleme koje su oni imali u organizaciji igre, isto je napravio i večeras protiv Borca. Banjalučani nisu mogli da iznesu loptu, mnogo su griješili u ranoj fazi napada, a gosti su to obilato koristili. 

Već u sedmoj minuti, gosti su demonstrirali prvu zanimljivu ideju iz svog ofanzivnog arsenala, no Kamenarov udarac poslije uigranog kornera zaustavlja golman Ćetković. Čuvar mreže domaćina ipak nije imao šanse u 28. minuti, a savladao ga je upravo Kamenar. Pogotku je prethodila greška u zadnjoj liniji Borca, a Kamenar se lijepo namjestio na udarac i zatresao mrežu Banjalučana.

U 34. minuti, još jednom su domaći pogriješili u zadnjoj liniji, Ćosić je izgubio loptu, a oteo ju je Bašić, koji rutinski trese mrežu Borca i Zrinjskom donosi već ozbiljniju prednost. No, Mostarci se nisu ni tu željeli zaustaviti. Tičinović u 39. minuti postiže sjajan pogodak sa distance i potpuno potapa nemoćnog domaćina, koji tek u samoj završnici prvog dijela pokazuje barem malo snage i preko Stojana Vranješa smanjuje zaostatak za Zrinjskim.

Nije dugo postojala mogućnost da se Borac vrati u meč, jer je u ranoj fazi drugog dijela Zrinjski ponovo izašao visoko i stigao do novog gola. U 55. minuti je Ćetković uspio zaustaviti udarac Kamenara, no odbio je loptu do upornog Bilbije, koji je zatresao mrežu svog nekadašnjeg kluba za 4:1. Tada je pitanje pobjednika i definitivno riješeno, a meč je nakratko prekinut ogromnom bakljadom, prilikom koje se oštetila mreža jednog od golova.

Meč je nastavljen, a na terenu se nije dešavalo ništa pretjerano drugačije od onoga što se dešavalo u ranijoj fazi utakmice. Zrinjski je i dalje koristio svaku priliku da zaprijeti golu domaćina, a Borac je bio nemoćan da se približi Luki Kukiću. Do kraja utakmice, Zrinjski je uspio postići još jedan gol. Ćorluka je u samom finišu meča uputio jedan od brojnih centaršuteva na ovoj utakmici, a mrežu svog tima je pogodio Marko Jovanović.

Zrinjski sada ima deset bodova i dodatno se približio samom vrhu tabele. S druge strane, Borac je na samom dnu tabele i već se sada može sa gotovo potpunom sigurnošću reći da je pred njim dosta teška sezona.


Široki Brijeg 2 : 0 Leotar
Velež 0 : 2 Sloboda
Sarajevo 2 : 1 Radnik
Željezničar 2 : 0 Rudar Prijedor
Borac 1 : 5 Zrinjski
Tuzla City 4 : 1 Posušje
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 5 4 1 0 13
2 Tuzla City 5 4 1 0 13
3 Sloboda 5 4 1 0 13
4 Sarajevo 5 3 0 2 9
5 Široki Brijeg 5 1 4 0 7
6 Željezničar 5 2 1 2 7
7 Velež 5 1 1 3 4
8 Rudar Prijedor 5 1 1 3 4
9 Leotar 5 1 1 3 4
10 Borac 5 0 3 2 3
11 Posušje 5 1 0 4 3
12 Radnik 5 0 2 3 2