XS
SM
MD
LG

Loše izdanje Sarajeva i Širokog

Sarajevo

Fudbaleri Sarajeva i Širokog Brijega rezultatom 0:0 su remizirali u prvom susretu sedmog kola Premijer lige BiH

Fudbaleri Sarajeva i Širokog Brijega međusobnim su duelom na stadionu Koševo večeras otvorili sedmo kolo Premijer lige BiH, a iako su oba tima sa optimizmom najavljivala ovaj značajan duel, bilo je jasno da ni jedni ni drugi ne mogu sa previše hrabrosti ući u ovaj meč, jer još nisu do kraja ni definisali svoj stil igre, ali ni ambicije ove sezone.

Sarajevo je ipak bilo favorit, ako ništa zbog činjenica da je osvojilo 12 bodova naspram dosadašnjih sedam bodova Širokobriježana, no Bordo tim se značajno mučio na domaćem terenu i u tri kola je osvojio svega tri boda, uz poraze od Tuzla Sitija i Zrinjskog.

S druge strane, Široki se mučio u doslovno svim utakmicama od početka sezone, no bilo je jasno da ekipa ima kapacitet da odigra tvrđe i spriječi Sarajevo da stvori prevelik broj šansi, a upravo se za takvu igru i opredijelio gost. Stoga nije iznenađujuće da je Sarajevo, koje je ovaj put zaigralo u formaciji 3-5-2, imalo jako mnogo problema u nastojanju da ozbiljnije zaprijeti golu gostiju. Široki Brijeg je u nekoliko navrata bio vrlo opasan iz kontranapada, no Nikolas Llanos koji se uglavnom nalazio u njihovoj završnici bio je jako neefikasan. 

Llanos je svoju najbolju šansu imao u 35. minuti, kada je nakon greške Numana Kurdića iznenađujuće dobio loptu u kaznenom prostoru Sarajeva, no Belmin Dizdarević je fenomenalnom intervencijom zaustavio njegov pokušaj. na drugoj strani, imalo je i Sarajevo svoje prilike, koje su došle uglavnom nakon prekida. 

Nakon ubačaja Selmira Pidre sa desne strane, Palić je bio za milisekundu prespor i nije uspio doći do lopte. Sjajnu je šansu u 36. minuti imao i Trako, koji pokušava nakon ubačaja Bodula iz slobodnog udarca, ali glavom pogađa stativu. U samom finišu prvog dijela, Kobiljar osvaja loptu nakon kornera za Široki Brijeg, sam prelazi cijeli teren dok su gosti bezuspješno pokušavali da ga obore, ali u ključnom momentu ne uspijeva proigrati Hebibovića, te propada sjajna šansa za domaćina.

Od početka drugog dijela igre, Sarajevo je bilo tim sa gotovo isključivim posjedom lopte, a Široki Brijeg se vrlo disciplinovano i plitko branio, pa su izostajale ozbiljnije šanse za domaćina. Neuspješno su pred golom Širokog Brijega pokušavali kombinovati ofanzivci Sarajeva, pridruživali su se tome često i bekovi, ali i centralni veznjaci, no opasnosti za golmana Miškića nije bilo. 

Najopasniju šansu je imao, ako se ona uopšte može nazvati opasnom, Anel Hebibović. Njega je uposlio Selmir Pidro, ali Hebibovićev udarac je otišao pored gola, pa je ostalo 0:0. Sredinom drugog dijela, popustio je pritisak Sarajeva, a gosti su izašli u visoki presing, no nisu ni oni imali previše kvalitetnih rješenja u ofanzivi.

Evidentni su problemi koje Sarajevo ima sa širinom kadra, a još jednom su do izražaja došli večeras. Izmjenama nekoliko ključnih igrača, Sarajevo koje nije imalo kvalitetnu igru ni ranije, postalo je potpuno bezopasno pred protivničkim golom. Opet je u samom finišu susreta Sarajevo stvorilo gužvu nakon kornera, ali nije uputilo udarac u okvir gola. Još je bezopasniji bio gostujući tim.

Vrijedi na kraju spomenuti i da je teren stadiona Koševo bio vrlo težak za igru objema ekipama, pa možda i u njemu treba tražiti razlog za objektivno vrlo slabu partiju oba tima i za činjenicu da se u ovoj utakmici zaista nije imalo šta za vidjeti. 

Sarajevo nakon sedam kola ima 13 bodova, dok Široki Brijeg nakon večerašnjeg duela ima osam osvojenih bodova.

FK Sarajevo - NK Široki Brijeg 0:0 (0:0)
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Gledalaca: 2000
Sudija: Sabrija Topalović (Zenica)
Strijelci: /
Žuti kartoni: Kurdić, Palić, Ahmetović (Sarajevo), Čuljak, Llanos, Lasić (Široki Brijeg)

FK Sarajevo: Dizdarević, Palić, Pidro (83. Imamović), Dupovac, Kurdić, Trako (87. Buljubašić), Ramić, Bodul (83. Ahmetović), Hebibović, Kobiljar (70. Dervišagić), Bagarić (70. Cmiljanić). Trener: Goran Sablić.

NK Široki Brijeg: Miškić, Musa, Brekalo, Obšivač, Jurić, Čuljak, Begić, Paponja (63. Vukoja), Mašić, Llanos (81. Medić), Lukić (46. Vujinović). Trener: Jure Ivanković


Velež 2 : 1 Leotar
Sarajevo 0 : 0 Široki Brijeg
Željezničar 1 : 1 Sloboda
Borac 4 : 3 Radnik
Tuzla City 3 : 2 Rudar Prijedor
Posušje 0 : 0 Zrinjski
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Tuzla City 7 5 2 0 17
2 Zrinjski 7 4 3 0 15
3 Sloboda 7 4 2 1 14
4 Sarajevo 7 4 1 2 13
5 Velež 7 3 1 3 10
6 Željezničar 7 2 3 2 9
7 Široki Brijeg 7 1 5 1 8
8 Borac 7 1 4 2 7
9 Rudar Prijedor 7 1 2 4 5
10 Leotar 7 1 2 4 5
11 Posušje 7 1 2 4 5
12 Radnik 7 0 3 4 3