XS
SM
MD
LG

Široki preokretom do bodova

Fudbaleri Širokog Brijega rezultatom 2:1 su savladali Sarajevo u susretu 18. kola Premijer lige BiH.

Stadion Pecara danas je bio poprište derbija između Širokog Brijega i Sarajeva, u utakmici od koje se od starta nije očekivalo previše, s obzirom na stanje terena. Velike padavine su totalno uništile travnjak Pecare, a s obzirom na to da je kiša padala i tokom same utakmice, oba tima su bila limitirana u svojim nastojanjima da pruže dobru partiju.

Široki Brijeg je u posljednjih pet utakmica osvojio 11 bodova i definitivno se vratio u utrku za plasman na evropsku scenu, dok je Sarajevo sa dvije vezane pobjede uspjelo da se izdvoji na trećem mjestu na tabeli i danas je imalo priliku da pobjedom postane veliki favorit za plasman na međunarodnu scenu u preostalih 15 kola u sezoni.

Domaćin je krenuo nešto agresivnije, ali brzo je to Sarajevo moglo kazniti. Velkoski i Pidro su po lijevoj strani odigrali lijepu akciju u petoj minuti, a nakon centaršuta Pidre kasnili su njegovi saigrači na drugoj strani. Bila je to zanimljiva situacija, iz prostog razloga što su pojedini igrači pokazivali da im je Pidro trebao dodati prizemnu loptu, a kasnije su se na svojoj koži uvjerili da je takvo što bilo nemoguće. 

Imalo je Sarajevo još nekoliko polušansi, prije nego je Numan Kurdić nerezonski probao vratiti loptu po zemlji do Dizdarevića. Lopta je, naravno, zastala u lokvi, a Dizdarević je u posljednjem momentu uspio izbaciti ispred Ikića. 

Selmir Pidro igrao je jako dobar meč protiv Širokog Brijega, a krunisao ga je odličnim potezom u 36. minuti. Sjajno je driblingom izbacio svog čuvara i potom pokušao direktno, a golman Miškić je odbranio njegov udarac i odbio loptu do Dražena Bagarića. Bagarić ne pogađa iz prve, ali lopta mu se vraća i on je uspijeva smjestiti u mrežu.

Bio je to konačan ishod prvog dijela, a već na otvorenju drugog poluvremena, domaćin je pokazao mnogo više namjere da dođe do poravnanja. Široki je uspio zaprijetiti u nekoliko navrata, prije nego je rezervista Brekalo sa lijeve strane oštro centrirao u 51. minuti, a na pravom mjestu je bio Tonći Mujan, koji je pogodio za 1:1 snažnim udarcem.

Nije još bilo izvjesno u kojem će pravcu krenuti utakmica nakon pogotka Širokog Brijega za 1:1, a došlo je do novih uzbuđenja. Od početka meča Bodul nije bio zadovoljan suđenjem Dragana Petrovića, a publika mu je zviždala svaki put kad je negodovao kod sudije. U 57. minuti Bodul je oštro fauliran na sredini terena, ali Petrović nije dodijelio Boži Musi koji je napravio faul žuti karton. 

Bodul je bio jako ljut, a došlo je do koškanja igrača sa obje strane, nakon čega je Bodul udario Musu. Musa je pao i odglumio je da je udarac bio snažniji nego što je stvarno bio, ali bez obzira na to, bilo je jasno da će Petrović isključiti Bodula. Nije se s takvom odlukom mirio fudbaler Sarajeva, u jednom momentu je čak bio spreman obračunati se i sa publikom, no napustio je teren.

Brojčana nadmoć Širokog Brijega uglavnom se nije osjetila sve do finiša meča, kada je raspoloženi dvojac Mujan - Lukić nekoliko puta kreirao opasnost pred golom Dizdarevića. U 85. minuti, Numan Kurdić startuje na Daniela Lukića u kaznenom prostoru Sarajeva i pravi penal, a sa bijele tačke je siguran Bože Vukoja. 

U 95. minuti susreta, Oremuš je mogao donijeti poravnanje Sarajeva, ali Čuljak loptu izbacuje iz gola. Potom je šansu imao i Kerim Palić nakon kornera, ali lopta je otišla preko gola. Meč je okončan rezultatom 2:1, pa Sarajevo sada ima 28 bodova, a Široki Brijeg 27 bodova.

NK Široki Brijeg - FK Sarajevo 2:1 (0:1)
Stadion: Pecara, Široki Brijeg
Gledalaca: 1000
Sudija: Dragan Petrović (Banja Luka)
Strijelci: 0:1 - Bagarić (36), 1:1 - Mujan (51), 2:1 - Vukoja (86) P
Žuti kartoni: Musa, Ikić, Lukić (Široki Brijeg), Pidro, Đokanović, Palić (Sarajevo)
Crveni karton: Bodul (Sarajevo) - 57

NK Široki Brijeg: Miškić, Medić (46. Brekalo), Čuljak, Obšivač, Musa, Vukoja, Ćavar, Blagaić (90. Mašić), Ikić (76. Llanos), Mujan (91. Paponja), Lukić. Trener: Jure Ivanković.

FK Sarajevo: Dizdarević, Šabanović (69. Oremuš), Pidro, Kurdić, Lazić, Ševelj, Palić (88. Ramić), Đokanović (88. Varešanović), Bodul, Velkoski, Bagarić (69. Ahmetović). Trener: Goran Sablić.

 


Leotar 1 : 3 Velež
Široki Brijeg 2 : 1 Sarajevo
Sloboda 1 : 1 Željezničar
Radnik 1 : 1 Borac
Rudar Prijedor 0 : 1 Tuzla City
Zrinjski 3 : 1 Posušje
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 18 14 3 1 45
2 Tuzla City 18 10 5 3 35
3 Sarajevo 18 8 4 6 28
4 Borac 18 6 9 3 27
5 Široki Brijeg 18 6 9 3 27
6 Sloboda 18 5 9 4 24
7 Željezničar 18 5 8 5 23
8 Velež (-3) 18 5 6 7 18
9 Leotar 18 4 4 10 16
10 Rudar Prijedor 18 3 6 9 15
11 Posušje 18 3 6 9 15
12 Radnik 18 2 5 11 11