XS
SM
MD
LG

Bez golova u Prijedoru

Fudbaleri Rudara i Željezničara podijelili su po bod u prvoj utakmici 26. kola Premijer lige BiH odigravši u Prijedoru 0:0.

Vjetar koji je jakim intenzitetom duvao stvorio je probleme fudbalerima obje ekipe. To se najbolje vidjelo prilikom slanja dugih lopti gdje su kada bi ih poslao Rudar one vraćane unazad, dok na drugoj strani Željezničar kada ih je slao one su dobijale dodatno ubrzanje i nošene vjetrom su završavale van granica igrališta. U drugom poluvremenu ista slika, samo su se strane promijenile.

Može se reći da se bez obzira na uslove gledala jako dobra utakmica, sadržajna, pa je i čudo da u prvom poluvremenu nismo vidjeli gol. Prvu veliku šansu na utakmici Željezničar ima u šestoj minuti kada se Sedad Subašić namjestio na lijevu nogu, lijepo šutirao, ali lopta pogađa stativu. Imao je Rudar i sreće tom prilikom jer se od stative lopta odbija u leđa golmana Nemanja Šćekića, a zatim odlazi tik pored stative u korner. Na narednu pravu šansu čekalo se dvadesetak minuta, a onda Josef Amoa promašuje zicer. Danilo Marmat je poslao dugu loptu u prostor za Nikolu Mandića koji sa desne strane u srcu kaznenog prostora pronalazi Amou, ali napadač iz Gane sa svega par metara ne uspijeva da je proslijedi u gol. Jeste ona imala neobičan odskok, no to svakako nije preveliko opravdanje za napadača Rudara.

Dvije minute kasnije uzvraća Željezničar. Semir Štilić je dobio loptu u prostor, ali na vrijeme je istrčao sa svog gola Nemanja Šćekić i spriječio da veznjak Plavih bolje šutira ka njegovom golu. U 38. minuti nova velika prilika za Rudar. Ovaj put kiksali su štoperi Plavih i Cocalić i Kosorić nisu najbolje reagovali, što je iskoristio Demir Jakupović i spojio se sa golom, ali je Josip Bender odličnom intervencijom sačuvao svoj gol, da bi u nastavku akcije Hodžić šutirao pored gola.

Na šansu Rudara uzvratio je šansom i Željezničar. Igrala se 40. minuta kada je Sedad Subašić ponovo dobio loptu na ivici kaznenog prostora, opet šutirao lijevom nogom, a lopta tik pored stative odlazi u gol aut.

Prvu šansu u drugom poluvremenu imaju ponovo gosti iz Sarajeva. Ševkija Resić je iz dobre pozicije mlako šutirao glavom. Kako je odmicalo vrijeme tako je i vjetar duvao sve jače, a napravio je i velike probleme Josipu Benderu. Nemanja Šćekić je degažirao loptu, a ona je nošena vjetrom natjerala Bendera da krajnjim naporom izbaci u korner. Nakon tog kornera lopta pada u peterac pred Sadikua, ali se štoper Rudara ne snalazi.

Ševkija Resić je fantastičnu šansu za gol imao i u 56. minuti. Semir Štilić mu je sjajno podvalio loptu, spojio ga oči u oči sa Nemanjom Šćekićem, ali je golman Rudara heroj svoga tima. 

Poslije šansi Željezničara, stigla je i još jedna šansa za Rudar. Imali su Prijedorčani tri vezana kornera, a poslije trećeg kada je na trenutak djelovalo da je otklonjena opasnost, lopta je došla na lijevu stranu za Demira Jakupovića, koji topovski šutira, ali lopta pogađa prečku.

Ermin Zec je ušao u igru u 73. minuti, a u 87. je mogao da se proslavi. Dobio je loptu, ušao u kazneni prostor i imao svo vrijeme svijeta da se namjesti, ali je slabo šutirao lijevom nogom i propala je ta prilika za Plave.

U četvrtoj minuti sudijske nadoknade Rudar je promašio i sjajnu priliku za pobjedu u ovom meču. Poslije centaršuta Demira Jakupovića Bender slabo reaguje, lopta pada na nogu Nikoli Mandiću, ali njegov šut pogađa Bendera na liniji i tako ostaje 0:0 u utakmici u kojoj će i jedni i drugi imati za čim da žale. Rudar nastavlja svoj niz bez pobjede u Premijer ligi ove sezone, dok je Željezničar nastavio svoj niz bez pobjede na gostovanjima i sada će on biti duži i od 500 dana.

 


Radnik 0 : 0 Velež
Posušje 0 : 0 Sloboda
Leotar 1 : 0 Široki Brijeg
Zrinjski 4 : 0 Sarajevo
Tuzla City 0 : 0 Borac
Rudar Prijedor 0 : 0 Željezničar
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 26 21 4 1 67
2 Tuzla City 26 12 10 4 46
3 Borac 26 10 13 3 43
4 Sarajevo 26 11 6 9 39
5 Željezničar 26 9 10 7 37
6 Široki Brijeg 26 7 12 7 33
7 Velež (-3) 26 9 7 10 31
8 Sloboda 26 5 11 10 26
9 Posušje 26 5 10 11 25
10 Leotar 26 6 6 14 24
11 Radnik 26 4 9 13 21
12 Rudar Prijedor 26 3 10 13 19