XS
SM
MD
LG

Slavija ispustila pobjedu, rasterećena Mladost u tri produžetka bolja od Sokolova

Košarkaši Mladosti savladali su Slaviju u Istočnom Sarajevu 100:98 u utakmici koja je otišla u tri produžetka. Imala je Slavija sve u svojim rukama tri razlike na kraju regularnog toka i dosta dobru odbranu, ali umjesto pravljenja faula za dva bacanja puštaju Tylera Mofeeja na šut za tri poena koji pogađa i odvodi utakmicu u produžetak.

Znalo se i prije utakmice da će ovo biti izuzetno teška utakmica za Slaviju. Sokolovi su do sada pokazali da ne reaguju najbolje u utakmicama kada su favoriti, a nasuprot njih je stajala rasterećena Mladost, izuzetno opasna ekipa koja na svom kontu i nema pobjeda koliko bi trebala da ima. Uz sve to, neizvjesnost oko toga da li će David Maran i Makale Foreman moći nastupitiu u utakmici dodatno je pravila pritisak domaćoj ekipi, koja ipak nije uspjela da iskoristi prvu meč loptu za ulazak u play off.

Veći dio prvog poluvremena Slavija je odigrala u izuzetno visokom ritmu. Pronalazili su različita rješenja, a odbrana je bila dobro zategnuta. Tjerali su Mladost na izgubljene lopte, dosta teške šuteve, pa i ono kada bi sami ostajali uglavnom bi promašivali.

U prvih pet minuta prve dionice Mladost je ostavljena na svega četiri poena, što tjera Bobana Ninića na tajmaut. Nije on dao previše rezultata, Slavija je držala uglavnom prednost sedam do devet razlike i sa tom prednosti je i otišla na prvu obaveznu pauzu, 23:14.

Dobro Slavija otvara i drugu dionicu, pa poslije dva slobodna bacanja Dušana Eleza po prvi put imaju i dvocifrenu prednost, 29:18. Uspio je Ibrahim Mulaomerović na tačno pet minuta do kraja četvrtine da pogodi otvorenu trojku iz kornera poslije dužeg namještanja i to je bio prvi pogođeni šut van linije 6.75 za goste iz Mrkonjić Grada kojim dolaze na -6, ali mu brzo uzvraća Foreman trojkom sa zvukom sirene i Slavija opet ima +9, 34:25. Ipak, posljednje tri i po minute pripadaju gostima iz Mrkonjić Grada koji se serijom 9:2, sa pet poena Nikole Stanojevića i još četiri Uroša Ilića potpuno vraćaju u susret i dolaze tamo gdje nisu bili još od prvih poena na utakmici, na samo -2, 36:34, poslije prvih dvadeset minuta igre.

Odvaja se Slavija u prvom napadu treće četvrtine na pet razlike poenima uz dodatno slobodno bacanje Dušana Eleza, ali je sve poslije toga manje-više bilo na strani Mladosti. Nikola Stanojević sa sedam vezanih poena po prvi put u meču dovodi Mladost u vodstvo, 41:39, koja je igrala izuzetno dobro u ovom periodu igre, dok je Slavija previše promašivala zicere, uključujući i jedno zakucavanje Tanksleya, koje bi da je prošlo bilo za tv špice. Upravo ta situacija nekako i prebacuje momentum na stranu Mladosti, koja poslije poena Novkovića ima i +5, 55:50. Ubacila je Slavija u posljednje tri minute, svega dva poena, i Mladost pred posljednjih 10 minuta ima +3, 55:52.

Patila se Slavija i na startu 4/4, Ćup pronalazi poene za 57:52, a muku sa poenima prekida Filip Njegovanović trojkom za podizanje i publike na noge, koja je danas zaista bila šesti igrač Sokolova. Uslijedila je nakon toga odlična igra Slavije, prije svega defanzivno, ključaju Mladost na više od četiri minute bez poena iz igre, sa samo dva Stanojevića sa linije penala, pa nakon što Tanksley postiže poene za 62:59 Boban Ninić zove timeout. Daje on rezultat, Stanojević i Abraham vežu četiri poena, ali onda i promašuju zicer u situaciji tri na jedan, a na drugoj strani Tanksley pogađa trojku za 65:63.

Stala je nakon tih poena Tanksleya Slavija napadački, a sa druge strane sudije šalju Mladost dosta na liniju penala, no gostujuća ekipa to ne uspjeva da iskoristi, Abraham promašuje oba, Mulaomerović i Stanojević po jedno, pa prave tek 67:65.

Uspjela je Slavija poslije tri minute bez poena da kupi koš trojkom Marana, koji je nestao u drugom poluvremenu, ali je pogodio kada je bilo najpotrebnije i povede 68:67. Zvao je Ninić tajmaut, ali nije on dao rezultat, promašuje šut Ilić, a poslije skoka Damjanovića, prave i faul, pa Slavija na 34 sekunde do kraja ima napad iza tajmauta Srđana Stanića. Imala je Mladost da da još jedan mali faul, pravila ga je na 25 sekundi do kraja, a onda Foreman sa kapice pogađa za +3, 70:67.

Ostalo je dovoljno vremena za napad Mladosti, Ilić ne pogađa trojku, ali lopta se vraća Mladosti, a Tyler Moffe koristi što domaći ne prave faul na zemlji i  na osam desetinki do kraja pogađa trojku za izjednačenje, 70:70. Ostalo je Slaviji 0.8 sekundi za specijal iz auta, ali nije bilo poena, te se ide u produžetak.

Kasnio je početak produžetka, sudije Tomislav Stapić, Ivan Tolić i Kristijan Anić, koji su zaista jako loše odsudili utakmicu, kao da su jedva i dočekali i najmanje dešavanje na tribini da se povuku u svlačionicu i dođu u centar pažnje. Uz velike zvižduke su se vratili na parket i ponovo imali zaista nekoliko i više nego sumnjivih odluka. Maran je preuzeo odgovornost u produžetku, išao je da rješava napade, ali mu je lopta izlazila iz obruča u situacijama kada je trebao dobijati i dodatno slobodno bacanje, ali nije uspjevao da ostane maksimalan. Ista je situacija i sa Ilićem, koji na dva bacanja za tehničku promašuje oba i Slavija je uglavnom morala da juri rezultat. Ipak, u finišu poenima Krunića uspjeva da izjednači, 78:78, a onda i odbrani odlično posljednji napad i odlazi se u drugi produžetak.

Aleksandar Ilić je na startu drugog produžetka siguran sa linije penala, Ćup uzvraća, a onda Ilić odlučuje da preuzme odgovornost i pogađa trojku za novo vodstvo Slavije. Na drugoj strani Abraham je polovičan sa linije penala, baš kao i Ilić na strani Slavije i Sokolovi imaju +3, 84:81, na tri i po minute do kraja.

Tyler Mofee koji je dugo igrao sa četiri lične greške, vraća trojku Iliću za 84:84, a Krunić iz popravnog polaže loptu u koš za novo vodstvo Sokolova, koje sa linije penala neutrališe Stanojević, najefikasniji igrač gostiju večeras.

Uslijedila je potom greška Foremana, ali gostima ističe vrijeme za napad. Ruku na srce, i tu je slijedila još jedna sudijska greška koji brzopleto sviraju istek napad gostima, iako se sirena nije oglasila, ali je lopta bila svakako za Slaviju. Bojović i Elez u narednom napadu dižu trojke, promašuju, ali ofanzivni skok je uradio posao, a onda Foreman ostaje sam za trojku i eksploziju u dvorani, 89:86, na 38 sekundi do kraja.

Tyler Mofee se šeta do koša za smanjenje vodstva, a onda Elez ide na liniju penala i polovičan je za 90:88, da bi Mofee još jednom poentirao i ostavio Mladost u igri, 90:90, te se otišlo i u treći produžetak

Slavija je već ranije na startu prvog produžetka ostala bez Darka Damjanovića zbog pet ličnih, Mladost je prvo ostala bez Mulaomerovića, a onda i bez Stanojevića, a poslije velike borbe snaga je bila na izmaku. Tanksley otvara produžetak poenima, ali uzvraća Mofee sa pet poena i vraća +3 Mladosti. Maran na drugoj strani poentira, sudije ne daju dodatno bacanje, a onda poslije odlične odbrane i poena Jovanovića Sokolovi ponovo vode 96:95. Zvao je Boban Ninić timeout, a iz njega i dva bacanja za Ilića koja pretvara u poene za novo vodstvo Mladosti, dok na drugoj strani sudije vide faul Bojovića u napadu, a potom i Ćupa šalju na bacanja koja on pretvara za +3 Mladosti, 99:96 na 24 sekunde do kraja. Ostao je Srđanu Staniću tajmaut za taj posljednji napad. Šalje Mladost Ilića na liniju bacanja, pogađa oba, ali na 11 sekundi do kraja, Sokolovi ne ulaze u penal završnicu, propuštaju da naprave faul i tek na 0.7 sekundi do kraja to čine. Abraham pogađa prvo, drugo namjerno promašuje za pobjedu Mladosti.

Najefikasniji u ekipi Mladosti bio je Nikola Stanojević sa 29 ubačenih poena, Moffe je dao 19, ali je povukao ekipu kada je najviše trebalo, dok je kod Slavije Aleksandar Ilić ubacio 21, a David Maran 18.

SLAVIJA – MLADOST 98:100 (23:14,13:20, 16:21, 18:15, 28:30)
SRC „Slavija“
Gledalaca: 500
Sudije: Tomislav Stapić, Ivan Tolić i Kristijan Anić

SLAVIJA: Foreman 13, Ilić 21, Maran 18, Šehovac, Elez 8, Njegovanović 2, Tanksley 12, Lalović, Bojović 4, Jovanović 4, Krunić 4, Damjanović 6

MLADOST: Aleksić 4, Novković 6, Tomić, Stanojević 29, Marković, Moffe 19, Ilić 14, Abraham 10, Ćup 6, Mulaomerović 12, Jotić

 


22 .kolo Prvenstvo BiH
Posušje 62 : 70 Leotar
Bosna Meridianbet 106 : 90 Slavija 1996
Sloboda 104 : 94 Zrinjski
Promo 60 : 78 Borac Wwin
Mladost 68 : 109 Budućnost Prolab
Široki 84 : 72 Spars
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Široki 22 21 1 43
2 Borac Wwin 22 18 4 40
3 Budućnost Prolab 22 17 5 39
4 Bosna Meridianbet 22 15 7 37
5 Leotar 22 13 9 35
6 Slavija 1996 22 11 11 33
7 Spars 22 10 12 32
8 Sloboda 22 9 13 31
9 Posušje 22 6 16 28
10 Promo 22 5 17 27
11 Mladost 22 4 18 26
12 Zrinjski 22 3 19 25