XS
SM
MD
LG

3 : 5
Da bi ste mogli učestvovati u aktivnostima ove utakmice morate se registrovati i prijaviti na sajtu.
Igrači i ocene Novo!
Izveštaj utakmice

Sarajevo slavilo u Vrapčićima

21.05.2023 Administrator DC

Fudbaleri Veleža i Sarajeva danas su na stadionu Rođeni odmjerili snage u susretu 32. kola m:tel Premijer lige BiH, a fantastičan meč je okončan rezultatom 5:3 za Bordo tim.

Ušao je Velež u ovaj duel opterećen porazom od Zrinjskog u Kupu BiH, koji je pred mostarski tim stavio jasnu računicu. Za treći uzastopni izlazak na međunarodnu scenu, Velež je danas morao osvojiti puni plijen, i to bez nekoliko standardnih prvotimaca, koji su izostali zbog crvenih kartona dobijenih u finišu finalne utakmice sa Zrinjskim.

 

S druge strane, i Sarajevo je bilo pod imperativom rezultata i imalo je šansu da već danas osigura nastup na međunarodnoj sceni, ali na Bordo timu je pritisak bio kudikamo manji zbog četiri boda prednosti u odnosu na Velež i Široki Brijeg na tabeli, samo dva kola do kraja prvenstva.
 

Nije ta radost dugo trajala, jer Sarajevo stiže do poravnanja već u 11. minuti. Izuzetno raspoloženi Ziljkić proigrava Varešanovića, ovaj se sjajno oslobađa čuvara i pogađa za izjednačenje i mnogo komforniju poziciju za svoj tim uoči nastavka utakmice.

Iako je Sarajevo prema naprijed imalo određene šanse i igru, u defanzivi je djelovalo jako loše i nestabilno. No, i kao takvo je stiglo do preokreta u 24. minuti. Almedin Ziljkić je sjajnim golom potvrdio da je vrhunski igrač i svom timu je donio ogromnu prednost.

Velež je do poluvremena bio bolji tim. Karamarko je nakon pola sata igre pogodio stativu, a udarac Nermina Haskića glavom Belmin Dizdarević je zaustavio. Imao je i Hadžikić dvije dobre odbrane u finišu prvog dijela, pa se na odmor otišlo pri vodstvu Sarajeva od 2:1.

Drugi dio Sarajevo je otvorilo nešto bolje, te je imalo u 50. minuti jednu polušansu kada je izblokiran Ziljkić. Bila je to međutim najava onoga što je uskoro uslijedilo. Renan Oliveira pogađa u 57. minuti nakon odličnog solo prodora Dala Varešanovića. Sarajevo je dva puta pogodilo stativu prije nego je Renan postigao novi gol i donio svom timu još uvjerljivije vodstvo.

No, ni tu nije bio kraj uzbuđenjima. Velež u 74. minuti stiže do pogotka i uvodi utakmicu u neizvjesnost. Haskić je iskoristio jednu šansu i pogodio za 3:2, no tek što se krenulo s centra, Renan na asistenciju Ziljkića glavom majstorski pogađa za 4:2 i ponovo Sarajevu vraća izuzetno uvjerljivu prednost.

Sjajni Renan u 84. minuti pogađa sa bijele tačke za 5:2, kompletira prvi hetriku Bordo dresu i Sarajevu osigurava pobjedu i plasman u Evropu. No, i Velež je do kraja uspio doći barem do još jednog gola. Za konačnih 5:3 je pogodio Sijamija sa bijele tačke u 87. minuti.

Sarajevo ima 52 boda i sigurno će igrati u Evropi, a Velež ima 45 bodova i ostao je i bez teoretskih šansi.

Premijer liga BiH Premijer liga BiH m:tel Premijer liga BiH Velež Sarajevo
esmirbahtic je ocenio igrača
esmirbahtic je ocenio igrača
esmirbahtic je ocenio igrača
esmirbahtic je ocenio igrača
esmirbahtic je ocenio igrača
esmirbahtic je ocenio igrača
esmirbahtic je ocenio igrača
esmirbahtic je ocenio igrača
esmirbahtic je ocenio igrača