XS
SM
MD
LG

Vrijeme je za finale

Foto: UEFA EURO 2020

Nakon mjesec dana fudbala i tačno 50 utakmica, došao je red i na 51. i poslednju. Došao je red na veliko finale evropskog prvenstva u kome će se sastati Engleska i Italija.

Engleska je došla do finala ali daleko od toga da je briljirala. U prvom kolu savladala je Hrvate sa 1-0. Potom je uslijedio remi u najdosadnijoj utakmici prvenstva sa Škotskom. U trećem kolu grupe, savladali su Češku sa 2-0. Na kraju ih je žrijeb poslao na Nijemce u osmini finala. Golovima Kejna i Sterlinga, slavili su sa 2-0. U četvrtfinalu su odigrali najbolji meč kad su Ukrajinu savladali sa 4-0. U polufinalu su savladali Dance sa 2-1 nakon produžetaka, u meču gdje jesu bili bolji ali su slavili iz nepostojećeg jedanesterca.

Italija je ostavila mnogo bolji utisak. Dominantno su prošli kroz grupu gdje su dobili Tursku i Švajcarsku sa po 3-0 dok su Vels u kombinovanom sastavu obili 1-0. U osmini finala imali su dobar test ali su savladali Austriju sa 2-1 nakon produžetaka. U četvrtfinalu savladali su Belgiju sa 2-1 dok su u polufinalu izbacili Špance nakon jedanesteraca.

Kakvo bi finale moglo biti ? Pa vrlo vjerovatno neće biti previše efikasno jer će i jedni i drugi igrati oprezno a i i jedni i drugi su poprilično čvrsti u odbrani.

Engleska će vjerovatno izaći u istom sastavu kao protiv Danske. Generalno, sve mečeve su igrali u formaciji 4-2-3-1 izuzev protiv Njemačke gdje je Sautgejt prekopirao Njemačku i sveo utakmicu na individualne duele. Sa druge strane, Italija će manje-više izaći u istom sastavu tako da će opet biti dosta individualnih duela.

Veoma bitna biće uloga Kajla Vokera. Voker je protiv Danske odigrao fenomenalan meč i niko faktički nije mogao da ga prođe. S obzirom da Italija dosta napada po lijevoj strani, preko Emersona i Insinjea, Engleska će trebati opet raspoloženog Vokera. Dueli Insinjea i Emersona sa njim će biti važni. Vjerovatno će Saka opet krenuti na desnom krilu što takođe može biti važno za ove duele. Čak bi se i on mogao spuštati i pomagati Vokeru jer je u Arsenalu znao igrati i beka.

Englezi će sigurno pokušati opteretiti desnu odbrambenu stranu Italije. Luk Šo generalno stoji visoko a isto tako tu je i Sterling koji sjajno koristi prostor. Italija je tu malo hendikepirana jer Di Lorenco često nema najbolja rešenja. Pokušali su to Španci iskoristiti ali se Manćini prilagođavao te je pomjerao Barelu i Veratija ka lijevoj strani pa su oni pomagali Di Lorencu. Isto će morati i sada raditi kako bi smanjio štetu koju Englezi mogu napraviti.

U svim tim prilagođavanjima, moglo bi ostati dosta prostora između linija. E upravo tu bi Kalvin Filips mogao biti izuzetno bitan. On se cijelo prvenstvo sjajno kreće između linija i cijelo vrijeme ide gore-dole i stalno mnogo pretrči što i nije čudo s obzirom da igra kod Bijelse. Biće zanimljivo vidjeti i kako će štoperi Italije, koji su nešto sporiji, pratiti spuštanja Kejna. Mogao bi im ostati prostor iza leđa a to bi Englezi lako mogli kazniti preko Sterlinga i Filipsa prije svih.

Sa druge strane, Šo će stajati vjerovatno dosta visoko što znači da bi mu iza leđa mogao ostati određeni prostor. Tu bi u napadu Italije trebao djelovati Kijeza. Kako će ga Englezi braniti ? Pomjeranjem Rajsa ukoliko je Šo visoko. Tada bi Italija mogla iskoristiti prostor u sredini preko Barele ali i Insinjea koji zna ući u sredinu. Zato će Voker biti važan u odbrani ne samo radi zaštite prodora po njegovoj strani nego i kako bi ispratio kretanje Insinjea.

Kao što možemo vidjeti, sve će se svoditi na određene duele, prilagođavanja i taktička nadmudrivanja dva selektora. Obično kad se tako igra neka utakmica, utakmica bude poprilično dosadna i sa malo prilika. Realno je i da ne bude mnogo prilika i golova jer će i jedni i drugi biti oprezni i vodiće računa da ne pogriješe.

Kome dati prednost ? Bolji utisak ostavila je Italija i bilo bi najpoštenije da uzmu titulu. Međutim, imaju i Englezi šta da kažu. Pogotovo jer se igra na njihovom Vembliju. Finale sudi Kujpers. Jedan Holanđanin (Mekele) pogurao je svojom odlukom Engleze u finale. Nadamo se da će njegov zemljak biti bolji i da neće uraditi nešto slično.

A ko će pobijediti ? Neka pobijedi bolji ali neka pobijedi isključivo svojom zaslugom.