XS
SM
MD
LG

Slobodan Jedoksić srećan zbog dolaska Simona Mrde: Dijamant je potrebno izbrusiti da bi postao dijamant

Šesnaestogodišnji rukometaš iz Istočnog Sarajeva, Simon Mrda, od ove zime novi je igrač Šamota iz Aranđelovca.

Iako još uvijek maloljetan slobodno se može reći da je iza njega već značajno seniorsko iskustvo jer je igrao sa sarajevskom Bosnom Premijer ligu, a na dvojnu registraciju čitavu polusezonu za svoju matičnu Slaviju iz Istočnog Sarajeva.

Imao je ove zime brojne ponude za nastavak karijera, nekoliko premijerligaša je bilo zainteresovano za ovog rukometnog dragulja, a ni Šamot nije bio jedini srpski klub koji je bio spreman da mu ponudi saradnju. Na kraju, izbor je ipak pao na klub iz Aranđelovac, poznat po kvalitetnom radu sa mlađim rukometašima.

- Volim izazove, ali prije svega sportsko usavršavanje i napredovanje su bili razlozi za donošenje ovakve odluke. Uslove koje mi je ponudio RK Šamot na čelu sa trenerom Jedoksićem, meni kao mladom igraču su u ovom trenutku bili najkvalitetniji, rekao je za naš portal Simon Mrda. 

On već neko vrijeme trenira sa svojim novim saigračima, a već se dobro i uklopio.

- Što se tiče prvih utisaka, jako sam se dobro uklopio i ekipa me je dobro prihvatila. Cilj mi je da u ovoj polusezoni opravdam očekivanja trenera Jedoksića i ekipe te da postignemo što bolji rezultat u nastavku takmičenja. Arkus liga je jako kvalitetna liga i sigurno da imaju veliki broj ekipa koje ce tražiti što bolji plasman. Naravno, RK Šamot jedna od njih.

Njegovo igranje sa seniorima pomoglo je i u bržem rukometnom odrastanju.

- Sa 14 godina sam prvi put zaigrao za seniorski tim i sigurno da sam imao priliku da brze stasavam i da mnogo učim od starijih igrača.

Simon Mrda je još prije godinu i po boravio u kampu pionirske reprezentacije Srbije, a nada se i da će dobrim igrama sebe preporučiti ponovo za pozive.

- Čast i privilegija je igrati za reprezentaciju samim tim se nadam da ću što duže nositi njen dres.

Odluka da Simon Mrda dođe u Šamot nije donesena tek tako. Trener Šamota, Slobodan Jedoksić za naš portal kaže da je na kampu Ratka Nikolića prepoznao talenat ovog rukometaša, te da je predložio upravi njegov angažman.

- Rukometni kamp "Ratko Nikolić" koji se već pet godina organizuje u Vrnjačkoj Banji i u kojem sam angažovan od samog početka kao stručni rukovodila, bio je spona između Simona i mene kao trenera. Prateći njegov rad na kampu i radeći sa njim odmah sam zapisao njegovo ime i evo prošlog ljeta sam predložio upravi kluba da ga angažujemo i dovedemo u Aranđelovac. Dogovor smo postigli onog trenutka kada je Simon donio odluku da želi promijeniti sredinu, kaže u razgovoru za SportDC, Slobodan Jedoksić.

Kako kaže, same igre nisu presudan faktor u njegovom dovođenju, ali su potvrdile da na ovog momka treba obratiti pažnju. 

- Za mladog igrača kakav je Simon igre nisu presudan faktor koji je odlučujući kada je ovaj transfer u pitanju. Njegovi nastupi za matični klub i igranje na dvojnu registraciju samo su potvrdili stav da na ovog momka treba obratiti pažnju. Mladost i posvećenost rukometu, kao i želja za napredovanjem, presudili su da krenemo zajedno ka njegovom daljem usavršavanju.

Svi zajedno, ne samo da su ispred sebe postavili cilj napretka i daljeg usavršavanja, već i dolazak u reprezentaciju, te zbog toga mora odskakati od svog godišta.

- Puno zadataka je ispred nas i radićemo istovremeno na više segmenata kada je u pitanju i fizička i tehničko-taktička priprema. Cilj nam je da se pomenuti elementi podignu na viši nivo individualne pripreme, kako bismo kroz utakmice to na neki način i verifikovali. Cilj nam je reprezentacija i zbog toga moramo da dođemo u tačku dominacije u okviru svog godišta, a kako sada izgleda mislim da ćemo uspjeti da Simon napravi i iskorak više ka starijoj selekciji. Mi treneri smo skloni da često prećutimo odgovore na neka pitanja. Mladost je njegova snaga, volja i želja. Nemam pravo kao trener da sputavam njegove specifičnosti, ali imam obavezu da mu pomognem u tome da ih iskaže, kao i da ga usmjerim i obučim za ono za šta je trenutno fiziološi i biološki sazreo. Znate i sami da je Dijamant potrebno izbrusiti da bi postao dijamant.

Slobodan Jedoksić nam kaže i da period adaptacije na novu sredinu gotovo i da nije postojao.

- Sa sigurnošću mogu reći da period privikavanja nije ni postojao. Od prvog dana, ekipa i Simon su uspostavili komunikaciju kao da su zajedno godinama. Sve što radimo na treninzima u potpunosti prati što samo govori da je trenutno spreman da radi i van svoje generacije. Već smo krenuli sa odigravanjem utakmica, minutažu strpljivo prikuplja i ljubomorno čuva. Prednost naše ekipe je u tome što smo plasmanom među osam ekipa praktično i obezbijedili svoje mjesto na tabeli i zbog toga ovu sezonu možemo iskoristiti da iskristališemo još mlađih igrača. Moram reći da trenutno imamo generaciju 2003/04 koja će imati značajno vrijeme da se pokaže i dokaže kroz ovaj plej of, tako da smatram da je i za Simona ova situacija idealna.