XS
SM
MD
LG

Dvotrećinsko propadanje Rukometnog saveza Republike Srpske

Rukometni savez Republike Srpske trebao je juče dobiti novog predsjednika. Trebao, ali po starom ''dobrom'' ruko metnom običaju  - nije. Pitanje je i kada će ga dobiti? Ako se nastavi trend iz prošlih vremena biće lakše ispraviti Krivi toranj u Pizi , nego izabrati predsjednika Rukometnog saveza RS .

Juče je u banjalučkom hotelu Bosna trebala da se održi Izborna skupština. Namjerno kažemo trebala, je se na tom skupu zvanom Izborna skupština nije krenulo dalje od izbora Verifikacione komsije.

Predjednik Skupštine Rukometnog saveza Republike Srpske Miroslav Radmilović imao je jedan prijedlog za člano ve Verifikacione komisije, a delegati Skupštine drugi i tu je sve stalo.

Punih pet časova trajala je bitka oko Verifikacione komisije i delagata sa pravom glasa. Svađe su išle i do prijetnji fizičkog obračuna.

Prisutni kažu da je generalni sekretar Rukometnog saveza Elvis Jaćimović verbalno napao Velibora Brankovića, direktora RK Borca i delagata. Bilo je toliko naelektrisana situacija, da su se pojedinci bojala da ne dođe i do tuče.

Zadržaćemo se još malo oko Verifikacione komisije i odluka vezanih za one koji imaju pravo glasa.

Rukometni savez ima oko 40 klubova, u obje konkurencije, ali nisu svi imali pravo da dignu ruku. Pojedini klubovi  nisu regi strovani, kako su neki  rekli u Ministarstvu porodice omladine i sporta Republike Srpske.

To što igraju Premijer ligu Bosne i Hercegovine ili Prvu ligu Republike Srpske nije važno. Nisu registrovani, dakle ima da ćute i slušaju, ali zato pravo glasa imaju neki klubovi koji su nekada davno registrovani, ali se ne takmiče nigdje ili su čak i ugašeni.

Kažu između ostalog da je to ŽRK Vrbas. Pravo glasa su ima li neki rukometni turniri, Škole golmana...Znaimljivo da su pravo glasa imala i Udruženja trenera Republike Srpske, te Udruženje sudija... Dakle, i udruženja trenera i sudija u regionalnim rukometnim savezima. To što neki regionalni savezi nemaju trenersku organizaciju, neke nije ni zanimalo...

Pojedinci iz regionalnih saveza su želeljeli da odlučuju ko će u ime trenera iz njihove regije da diže ruku, pa su im davali punomoći...A podsjećamo udruženja nema...

Evo da prihvatimo da klubovi koji nisu u sistem Ministarstva sporta nemaju pravo glasa, kako to da se u ovim ''tuča ma'' oko glasova koristi Statut iz 2002 godine, koji nikada ni sa čim nije usaglašen!!!

Po tom Statuti za sve promijene potrebna je dvotrećinska većina i tu je sve zakovano. Treba dvotrećinska većina za promjenu Statuta, izbor predjsednika...Zašto Statut nije usaglašen! Pa da može da se mešetari...Jasno!!!

Zadnja Skupština RS RS održana je prije četiri godine u Trebinju. Tada nije podnešen finansijski izvještaj, a predsje dnik saveza Zdravko Miličević dobio je zadatak da za 60 dana zakaže novu sjednicu i dostavi izvještaj.

Nikada nova sjednica nije zakazana, a finansijski izvjštaj nije ugledao svjetlo dana. Koliko se novca vrtilo, od koga, na šta je trošen...Treba da se gata. Prošle godine je održana jedna Skupština RS RS , ali su se na njoj birali pre dstavnici RS RS za novi Rukometni savez Bosne i Hercegovine...

Juče, nakon petočasovne svađe, prepirke, lobiranja, prijetnji, odlučeno je da zakaže nova Izborna skupština. Posto je dva kandidata za predsjednika. Jedan je Marinko Umićević, a drugi Damir  Ćopić. Umićević je u upravi RK Borac ,a Čopić u Mladosti iz Banjaluke.

Sačekaće oni dvotrećinsku većinu, koju ko zna kada će i dočekati, a do tada će predsjednik biti Zdravko Miliče vić...Njemu svi žele da vide leđa, ali dvotrećinska većina je jača od svih želja!!!

Čini se da će sve ovo morati u ruke preuzeti Republika Srpska, tačnije Ministarstvo sporta, porodice i omladine i krenuti od nule...Drugačije neće moći... Ili sve na sud!!!

Čekejući dvotrećinsku većinu ode vrijeme,a li i sve ostalo...A finanijskog izvještaja nema i ko zna da li če ikada i biti...Dvotrećinski smo sigurni da neće...

 


10 .kolo Druga liga RS
Mira 2 0 : 10 Derventa
Omladinac 10 : 0 Lokomotiva
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Omladinac (-1) 8 6 0 2 17
2 Srbac 8 4 1 3 13
3 Derventa (-3) 8 4 1 3 10
4 Mira 2 (-1) 8 2 1 5 6
5 Lokomotiva (-3) 8 2 1 5 4