XS
SM
MD
LG

Borac ima glasove za veto

Na sastanku predstavnika premijerligaških klubova i čelnika Fudbalskog saveza BiH u Vogošći nije bilo nikoga iz banjalučkog Borca iako lista premijerligaša za sezonu 2018/19. još uvek nije zaključena, pošto se administrativnim putem banjalučki velikan izbacuje iz elite “Dejtonske zemlje”, a u nju vraća zenički Čelik, koji je po rezultatima bio ispod linije opstanka i trebalo bi u narednoj sezoni da igra Prvu ligu Federacije BiH.

Da li to “krovni” Savez prejudicira stvari, unapred zna da je Borac zaista izbačen iz Premijer lige presedanom o nedodeljivanju takmičarske licence, po dvostrukim aršima upravo u odnosu na Čelik, ali i Slobodu iz Tuzle? S obzirom da slučaj Borac još uvek nije zaključen jer će se o svemu izjašnjavati Izvršni odbor FS BiH 19. juna neshvatljivo je kako su organizatori pomenutog sastanka “preskočili” Borac? Možda se suština da je Borac “nepoželjan” u Sarajevu vidi i kroz reči generalnog sekretara FS BiH Jasmina Bakovića:

–Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici svih 12 klubova Premijer lige, razmatrali smo model takmičenja u novoj sezoni i broj stranaca u ekipama. Svi su za to da se igra trokružni sistem, a 11 klubova je dostavilo pismeni zahtev da broj stranaca ostane šest, te da se promeni odluka Izvršnog odbora o smanjenju na četiri igrača van BiH. Izvršni odbor sve radi demokratski i u cilju napretka fudbala BiH, ali odluke ne treba prejudicirati.

Banjalučani su najavili pravnu borbu kako bi se, na kraju, ipak poštovao postignuti rezultat i tabela, a ne odluke za zelenim stolom po kojima je Čelik privilegovan, a Borac omalovažen i degradiran. U toj svojoj borbi Borca treba da uz sebe ima i Fudbalski savez Republike Srpske čijih pet delegata sa četiri glasa mogu da “blokiraju” predsedansku odluku Drugostepene komisije za licenciranje FS BiH i stave “veto” na izbacivanje Borca. U tom slučaju bili bi narušeni, inače nelogični, partnerski i koalicioni odnosi između Sarajeva i Banjaluke, odnosno “srušila” većina koja je iznela izbore 2016. godine. Dakle, slučaj Borac je postao ekser u zupčanicima fudbalskog sistema “zemlje tri naroda i dva entiteta”, pa nijedna odluka neće biti lagana niti bez reakcija.

Za svaku valjanu i validnu odluku “fudbalske vlade” BiH potrebno je dvanaest glasova, a Republika Srpska “zaštitnim mehanizmom” može da stopira brutalno vraćanje Čelika u društvo premijerligaša jer četvorica od petorice srpskih članova Izvršnog odbora FS BiH ako dignu ruku za Borac nastaje sasvim drugačija situacija u kojoj će sve maske morati da popadaju.

Odluku da će glasati za Banjalučane, ukoliko njihova žalba ili prigovor stignu na adresu Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH, doneli su predsednik FSRS Mile Kovačević i Dragan Kulina iz Istočnog Sarajeva, dok je potpredsednik FS BiH iz Bijeljine Milorad Sofrenić bio “skeptičan” jasno pokazujući da nije za spasavanje Banjalučana.

-Svih članova Izvršnog odbora FS BiH iz Republike Srpske treba da bude interes zaštita fudbala i klubova našeg  entiteta, pa i BiH, ali isto tako i ljudi iz Borca moraju da pokažu malo više želje, volje i htenja u celoj ovoj priči, da ne ispadne da svi oko kluba žele dobro Borcu, samo ne i oni koji ga vode. Naravno ja ću podržati žalbu Borca ukoliko bude upućena, a nema razloga da ona ne dobije opštu podršku ukoliko bude utemeljena na činjenicama i pravno razrađena. U većini slučajeva Izvršni odbor FS BiH je do sada donosio jednoglasne odluke, pa nema razloga da tako ne bude i sada. Za sve odluke treba najmanje dvanaest glasova – istakao je član Izvršnog odbora FS BiH Zlatko Spasojević iz Doboja, kojeg je podržao i kolega iz Prijedora Ranko Vučković.

To znači, ako je suditi po javnom verbalnom izjašnjavanju petorice srpskih predstavnika u Izvršnom odboru FS BiH koji borji petnaest članova, Republika Srpska će posegnuti za “zaštitnim mehanizmom” i pokušati da zaštiti Borac, baš kao što je srušila Mehu Kodru i za selektora Zmajeva inaugurisala Roberta Prosinečkog. Kad se hoće, sve se može.

Član Izvršnog odbora FS BiH iz Prijedora Ranko Vučković bio je član uprave Rudar Prijedora 2014. godine kada je Borac pod čudnim okolnostima poražen (2:3) u Banjaluci od Travnika u poslednjem prvenstvenom kolu, a vodio na poluvremenu 2:0, pa su “rudari” ispali iz Premijer lige, dok su Travničani ostali. Na pitanje da li će podržati Banjalučane kratko je odgovorio:

-Naravno da ću glasati za Borac, pošto sam isključio emocije!

Banjalučani imaju četiri priželjkivanje ruke u startu za “veto” na favorizovanje Čelika, bar kao povod za nastavak razgovora, a možda i nešto više. Jer gledajući fudbal BiH od ujedinjenja 23. maja sve je zanosvano na trulim kompromisima i trgovini što je u potpunosti degradiralo igru, a jedino kada su klubovi iz Republike Srpske u pitanju, onda se svi pozivaju na akta i propise, na štetu fudbala srpskog entiteta, što je do sada prolazilo pored srpskih predstavnika u Sarajevu – zbog mira u kući.

 

 

 


Vitez 1 : 2 GOŠK
Borac 2 : 0 Sloboda
Mladost 0 : 3 Čelik
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GOŠK 32 13 6 13 45
2 Mladost 32 11 9 12 42
3 Borac 32 10 8 14 38
4 Sloboda 32 9 9 14 36
5 Čelik 32 8 4 20 28
6 Vitez 32 3 6 23 15