XS
SM
MD
LG

Želji konačno bodovi na Grbavici

Željezničar - Tuzla Siti

Fudbaleri Željezničara i Tuzla Sitija  večeras su na Grbavici međusobnim susretom okončali deseto kolo Premijer lige BiH, a nakon vrlo uzbudljive utakmice, više razloga za zadovoljstvo definitivno imaju domaći, koji su i pored igranja u vrlo izmijenjenom sastavu uspjeli da osvoje puni plijen protiv kvalitetnog rivala, te tako učvrste svoje ambicije u borbi za naslov prvaka.

Damir Sadiković je od danas igrač KS Krakovije, a Semir Štilić je večerašnji meč propustio zbog povrede. Stoga je Željezničar imao vrlo težak zadatak da sa oslabljenim timom trijumfuje, naročito nakon što je Sarajevo u gostima savladalo Zrinjski, te se tako učvrstilo na čelu tabele.

Tuzla Siti je ušao dosta ofanzivno u večerašnji duel, ali vidjelo se da će ponovo imati problem sa realizacijom, jer je već u 7. minuti Maksimović loše šutirao, a potom je neprecizan bio i Kojić.

Potom blagu inicijativu preuzima Željezničar i iz dva brza napada stvara dvije sjajne šanse. Prvo Lendrić šutira malo pored gola, da bi u narednom napadu Samir Bekrić pogodio stativu gola gostiju.

Inače, ofanzivni veznjak koji je igrao umjesto Semira Štilića bio je večeras najbolji igrač domaćina, a većina ozbiljnijih napada Željezničara išla je u pravo preko njega.

Prvi dio je u ranoj fazi pripao gostima, a domaći su se konsolidovali kako se bližilo poluvrijeme. No, pravih šansi nije bilo, a gosti su do gola mogli u 27. minuti kada je udarac Maksimovića odbranio Erić. S druge strane, najbolja šansa je bila pokušaj Ivana Milićevića sa distance u 41. minuti, no njegov udarac je sjajno odbranio Muminović.

U drugom poluvremenu, Tuzla Siti ponovo kreće solidno i ofanzivno, ali teško stvara šanse. I one koje su Tuzlaci stvorili nisu realizovali. U rubriku vjerovali ili ne spadaju promašaji iz 48. minute, kada u četiri navrata gosti nisu savladali Filipa Erića, a naročito se istakao promašaj Mirsada Ramića, čiji udarac pogađa prečku.

Igrala se 64. minuta kada je Željezničar istrčao sjajan kontranapad. Alispahić je uposlio Bekrića, a ovaj je majstorski završio akciju za veliku radost domaćih. 

Ekipa Amara Osima je majstorski privodila vrijeme kraju nakon što je povela i šansi za Tuzla Siti gotovo da nije bilo. Međutim, u 80. minuti nesmotrenost Siniše Stevanovića rezultirala je drugim žutim kartonom za njega, te je Željezničar morao opreznije odigrati do kraja meča.

No, gostujući tim je bio potpuno indisponiran pred golom Željezničara, te u 83. minuti Erić zaustavlja udarac Crnkića, koji je mogao i bolje šutirati. 

U sudijsku nadoknadu se ušlo pri vodstvu Željezničara, a gostujući tim nije napravio nikakav pritisak i Željezničar je rutinski priveo meč kraju.

Plavi sada imaju 18 bodova, dok Tuzla City ima 16 bodova.

Stadion: Grbavica.
Gledalaca: 0
Sudija: Petrović Dragan (Banja Luka)
Strijelci: 1:0 - Bekrić (63)
Žuti kartoni: Erić (Željezničar) Karjašević, Morris, Muminović, Rugašević, Crnkić (Tuzla City)

Crveni karton: Stevanović (Željezničar) - 80. minuta

Željezničar: Erić, Stevanović, Hajdarević, Kosorić, Subašić (61. Veselinović), Mujezinović (90+1 Hajrić), Alispahić, Milićević, Lendrić, Ikić, Bekrić (82. Vrhovac). Trener: Amar Osim.

Tuzla City: Muminović, Barišić (26. Morris), Crnkić, Karjašević (61. Nikolić), Kojić, Rugašević, Ramić (61. Ubiparip), Džafić, Nukić, Rustemović (82. Badji), Maksimović. Trener: Zlatan Nalić.


Mladost 3 : 2 Radnik
Borac 2 : 0 Velež
Sloboda 2 : 0 Olimpik
Željezničar 1 : 0 Tuzla City
Zrinjski 2 : 3 Sarajevo
Široki Brijeg 1 : 0 Krupa
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 10 7 3 0 24
2 Željezničar 10 7 1 2 22
3 Borac 10 7 0 3 21
4 Široki Brijeg 10 5 2 3 17
5 Zrinjski 10 5 1 4 16
6 Tuzla City 10 5 1 4 16
7 Velež 10 4 3 3 15
8 Sloboda 10 4 1 5 13
9 Mladost 10 3 1 6 10
10 Radnik 10 1 4 5 7
11 Krupa 10 2 1 7 7
12 Olimpik 10 1 0 9 3