XS
SM
MD
LG

Mladost bolja od Vukova

Fudbaleri Mladosti kao gost su rezultatom 2:0 savladali Olimpik u susretu 17. kola Premijer lige BiH.

Olimpik je od samog početka utakmice imao terensku inicijativu, ali poslije nekoliko ubačaja sa strane nisu uspjeli ozbiljnije da zaprijete golu Mladosti. Gosti prvi šut ka golu imaju u 9. minutu utakmice kada sa dvadesetak metara šutira Aldin Šišić, ali bez promjene rezultata.

 Iako je Olimpik imao terensku inicijativu, Mladost stiže do gola u 16. minutu. Sjevnula je kontra koju je realizovao Amer Hiroš i doveo Mladost u vodstvo od 0:1.

U 20. minutu slobodan udarac za Olimpik izvodi Šišić, ali lopta odlazi preko gola, da bi potom šut oprobao i Mahir Karić sa dvadesetak metara, no pravo u Semira Bukvića.

Novu priliku Olimpik ima u 26. minutu utakmice. Đoko Milović je u namjeri da centrira na muke stavio Semira Bukvića, lopta je išla u okvir gola, Bukvić je kratko odbio loptu, a onda u posljednji trenutak uspio da interveniše ispred Mahira Karića i odbije je u korner.

Dvije minute kasnije Mladost je pred golom domaćih. Marko Žulj je šutirao, pravo u dobro postavljenog Hadžića. Odmah nakon toga Olimpik kreće u brz napad, Nemanja Lekanić je u solo prodoru, sve je lijepo uradio, ali je pogodio prečku Bukvićevog gola.

U 33. minutu nakon centaršuta Lekanića glavom šutira Marko Perišić, Bukvić brani, a raspoloženi golman gostiju je u narednom napadu fantastično odbranio i šut Milana Muminovića.

Na narednu šansu čekalo se do 39. minute. Šišić je tada ubacio, a Osmanović šutirao za malo preko gola. Kapiten Vukova, Adnan Osmanović, imao je i posljednju priliku u prvom dijelu. Šutirao je iz slobodnog udarca sa dvadesetak metara, a Bukvić još jednom vrhovima prstiju odbranio i izbacio loptu u korner.

Bio je to konačan ishod prvog dijela, a Olimpik je bolje otvorio i drugi dio, te je imao veliku priliku preko Lekanića, koji je nakon ubačaja sa lijeve strane šutirao glavom, ali lopta je pogodila stativu i odbila se u polje.

Nakon kornera koji je izveo Osmanović, Milović na drugoj stativi prvo šutira glavom, a golman Bukvić to brani. Odbijena lopta ponovo dolazi do Milovića, koji šutira, ali malo pored gola.

Olimpik nastavlja dominirati i stvarati prilike, a u 62. minuti, pokušava i Aladin Šišić. Ipak, lopta se odbila od jednog igrača iz odbrane Mladosti, a Bukvić je bio na mjestu i odbranio je i ovaj pokušaj.

Novu dobru šansu Olimpik je imao u 85. minuti, kada je Šišić šutirao sa nekih 13 metara malo pored desne stative golmana Bukvića. Minut kasnije, Karić ulazi u kazneni prostor sa lijeve strane i odigrava povratnu loptu, ali se golman Bukvić dobro snalazi i spašava svoj gol.

Odmah u narednom kontranapadu, Mladost dolazi do drugog pogotka. Nakon akcije Vazde, Bibera i Dedića, iskusni Dedić postiže drugi pogodak za goste i dovodi ih na prag novog trijumfa. 

Šišić je u prvoj minuti sudijske nadoknade šutirao, ali heroj Mladosti u današnjem duelu Semir Bukvić loptu je izbacio u korner. Bilo je tada jasno da Olimpik ne može do gola, pa je Mladost zadržala svoje vodstvo i slavila važan trijumf.


Olimpik 0 : 2 Mladost
Tuzla City 1 : 3 Velež
Sarajevo 2 : 1 Radnik
Krupa 1 : 3 Borac
Široki Brijeg 3 : 0 Sloboda
Zrinjski 1 : 2 Željezničar
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 17 12 5 0 41
2 Željezničar 17 11 3 3 36
3 Borac 17 10 1 6 31
4 Zrinjski 17 9 2 6 29
5 Široki Brijeg 17 8 4 5 28
6 Velež 17 7 6 4 27
7 Tuzla City 17 7 3 7 24
8 Sloboda 17 5 4 8 19
9 Mladost 17 6 1 10 19
10 Radnik 17 2 6 9 12
11 Krupa 17 2 4 11 10
12 Olimpik 17 3 1 13 10