XS
SM
MD
LG

Izabela Lojna: Prvi dio smo uspješno apsolvirale, čeka nas zanimljivo proljeće

Izabela Lojna, fudbalerka Osijeka

Ženski fudbalski klub Osijek, aktuelni prvak Hrvatske nije započeo sezonu na najbolji mogući način, ali su na kraju izabranice Igora Budiša jesenje prvakinje i zimu će prespavati na prvom mjestu sa isto bodova kao Split i Dinamo, ali zbog bolje gol razlike, Osijek je završio na poziciji broj jedan, a uz to ima i meč manje kao i njihovi pratioci koji će odigrati na proljeće.

Nakon eliminacije u Ligi šampiona, Osijek se posvetio prvenstvu i Kupu, te ispunio svoje ciljeve. Osim tog jednog poraza od svog najvećeg rivala Splita, upisali su osam pobjeda uz gol razliku 78 dati golova i samo šest primljenih. Lorena Balić je najbolji strijelac tima sa 16 postignutih golova, a ujedno i dijeli prvo mjesto sa Aidom Hadžić iz Splita koja ima isto toliko pogodaka.

Igor Budiša, trener Osijeka, svoj je novi izazov može se reći položio. S obzirom na to da mu je ovo prvi put da trenira jedan ženski fudbalski klub, unio je nešto novo i jednu novu dozu profesionalizma, što su i same potvrdile igračice.

Izabela Lojna je ove sezone postigla 13 golova za Osijek, a kapiten bijelo-plavih govorila je za SportDC povodom prve polusezone i jesenje titule.

- Zadovoljna sam kako smo igrali u Ligi šampiona i na način na koji smo predstavljali državu, grad i prvenstveno sebe. Ajde da kažemo da je prvi dio za nas uspješno prolazan. Desio nam se poraz u prvenstvu ali poslije toga smo ostvarili sve pobjede. Taj jedini poraz što je došao, kada smo izgubili kod kuće od Splita, možda je problem što praktično nismo imale mjesec dana utakmicu. Ali opet same smo krive za takvu utakmicu i ne smije nam se to dešavati u budućnosti. Split nas je nadigrao taj dan. Što se tiče Lige šampiona, moram reći da nas je tu najviše motivisalo to što dvije godine nismo igrale Evropu pa nam je bio cilj napraviti što bolji rezultat i mislim da smo u tome uspjele. Ponosna sam na svoju ekipu jer smo pokazale da zaslužujemo tamo biti, govori Lojna.

Dugo se nije desilo daimamo potencijalna tri kandidata za trofej ove sezone, kakva su tvoja razmišljanja?

- Moram priznati da ženski fudbal u našoj zemlji napreduje, sporo, ali napreduje. Dešava se da su tri kluba na istom broju bodova nakon prvog dijela prvenstva. Dugo nije bilo tako i iskreno ne pamtim tako nešto. Dinamo Zagreb me ugodno iznenadio, kao i Rijeka. Mislim da ima prostora za još bolji napredak, ali smatram da se tu se mora uključiti savez u saradnju sa ostalim klubovima, pa da se i medijski to malo više poprati.

Proglašena si za najbolju igračicu prošle sezone u Prvoj HNLŽ, koliko ti znači to priznanje?

- To mi predstavlja veliko zadovoljstvo i čast, te služi kao motiv za još bolji rad i napedak u karijeri. Tu se moram prvo zahvaliti svojim saigračicama jer bez njihove pomoći ta nagrada ne bi bila moguća, takođe se zahvaljujem svojim protivnicama koje su glasale za mene. Stvarno je velika čast kad dobiti takvu nagradu i osjećaj je nevjerovatan.

I za kraj kakva su očekivanja za nastavak prvenstva i ambicije?

- Kada je u pitanju nastavak sezone svakako da očekujem borbu do samog kraja i da odbranimo trofej osvojen od prošle sezone i da ga ostavimo kući. Nama su ambicije svake sezone osvojiti duplo krunu, tako da ćemo se tako postaviti od početka zimskih priprema kada krenemo sa radom, zaključila je Izabela Lojna.

Ambicije u kluba da osvoji duplu krunu


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6