XS
SM
MD
LG

Kažem Milica Stanković - mislim kapiten

Milica Stanković, igračica Mašinca

Tokom višegodišnjeg praćenja ženskog fudbala izgradio sam čvrsto poštovanje prema igračicama koje su pored nespornog talenta za samu igru pokazivale i visok stepen inteligencije na terenu. Ili drugim riječima, znale su da procene kad treba koji potez da naprave. A jedna svakako od njih je Milica Stanković, general veznog reda Mašinca u posljednjih deset godina.

Od kako je postala kapiten Mašinca 2013. godine, nakon odlaska Ivane Kostić, Milica Stanković je sve vrijeme rasla zajedno sa ekipom. Kako je vrijeme prolazilo, pretvarala se postepeno u pravog vođu na terenu. Produžena ruka bivšeg prvaka Srbije i zeleno-bijele ekipe.

Mašinac je ove polusezone postigao 39 golova, a od toga Stankovićeva je postigla pet, a uz to učestvovala u svakom trećem, da li direktno u asistenciji ili u toku dodavnja, nebitno je, ali je učestvovala i to je još jedna potvrda koliko je ona važna za ovaj tim.

Možda najbitnije golove u karijeri postizala je protiv Spartaka, aktuelnog prvaka Srbije, kada ih je Mašinac posljednjih godina nekoliko puta savladao. Osim toga, fizičke predispozicije, mentalitet i karakter koji ona poseduje, nije pretjerano hrabro pretpostaviti da ona može biti samo uzor mlađim igračicama koje tek nadolaze, kako u reprezentaciji Srbije, tako i u ženskom fudbalu u Srbiji.

Osim toga, ima još jedna zanimljiva stvar. Fudbalski savez Srbije joj je ponudio da učestvuje u "UEFA Playmakers" edukaciji, kako bi animirala devojčice uzrasta od pet do osam godina da počnu da treniraju fudbal, a ona je to prihvatila da kao diplomirana pedagoškinja to i napravi. Takođe, dobila je priznanje za postignute sportske rezultate i doprinos razvoju sporta, a nagrađena je povodom obilježavanja dana opštine Lebane.

Ono što moraju svi da shvate da neki klubovi nemaju ovakvu vrstu kapitena (čast izuzetcima). Milica je drugačija vrsta vođe kakav sasvim odgovara ovoj ekipi, a upravo to je najbitnije kod kapitena, a uz to pokazala je bezbroj puta da ne bježi od svoje odgovornosti kada je u pitanju jedna fudbalska utakmica.

Ovakve sportistkinje će se pamtiti dok je civilizacije, bar u ovakvom obliku. 

Milica Stanković u dresu reprezentacije Srbije


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6