XS
SM
MD
LG

Dragojlo Lazić, predsednik šabačke Mačve: Mačva na čvrstim nogama

Predsednik šabačke Mačve, Dragojlo Lazić

Pre godinu dana na čelo renomiranog kluba stao je Dragojlo Lazić, iskusni sportski radnik koji je pre toga u tri mandata bio predsednik klupske Skupštine. Dočekali su ga problemi i dugovi nagomilani u prethodnim vremenima, koji su čak dovodili u pitanje i opstanak Mačve posle 102 godine postojanja. Brojni navijači sada mogu da odahnu, jer je za kratko vreme ostvaren oporavak, kako na finansijskom, tako i na sportskom planu o čemu svedoče reči gospodina Lazića:

- "Svesno sam se prihvatio nezahvalne uloge u veoma delikatnom trenutku, kada se Mačva nakon četiri godine bitisanja u elitnom društvu našla u velikoj finansijskoj i organizacionoj krizi. Zbog nedomaćinskog poslovanja, tačnije zato što se trošilo i obećavalo mnogo više od realnih mogućnosti, stvoreni su dugovi koji su se odrazili na opšte stanje u klubu i što je najgore, na konstantan odlazak prvotimaca, bez mogućnosti da se angažuju adekvatne zamene. Vremena za priču nije bilo, odmah smo krenuli u stabilizaciju kompletnog kluba, pri čemu smo se fokusirali na tri stvari. Najvažnija je bila finansijska konsolidacija a paralelno sa njom, reorganizacija rada svih takmičarskih selekcija i pratećih službi. Poseban akcenat smo stavili na stvaranje podmlađenog tima koji će biti dovoljno moćan da izbori relativno miran opstanak u Prvoj ligi."

Koliko ste u svemu imali uspeha? 

-"Zahvaljujući racionalnom poslovanju i razumevanju Gradske uprave, uspeli smo da ispeglamo veliki deo duga. Srećna okolnost bio je priliv sredstava od odlaska omladinskog reprezentativca Branislava Kneževića u španski Elče,  za šta nam je na račun uplaćeno 200.000 evra. Sva dugovanja prema igračima, trenerima i zaposlenima u klubu, kao i tekući troškovi prevoza, takmičenja i ostalih, redovno su izmirivani. Sve naše takmičarske selekcije odigrale su sve utakmice i ostvarile zapažene rezultate."

Mačva je u sezonu ušla sa novim timom? 

-"Zbog besparice igrači su u dužem periodu masovno napuštali klub, pa su letos od iskusnih ostali samo Adamović i Pešić. Morali smo se okrenuti sopstvenim kadrovima, pa je do jula čak 12 dojučerašnjih omladinaca potpisalo profesionalne ugovore, što je istorijski rekord. Sa kaljenja iz okolnih klubova su nam se vratili Jevtić, Mićanović, Stevanović, Mijailović i Belić, koji su u njima stekli dosta iskustva. Nismo pogrešili ni kod angažovanja novajlija, iskusnog Marjanovića i perspektivnih momaka poput Popovića, Tojčića, Arambašića i golmana Manojlovića, koji su dali solidan doprinos željenim rezultatima. Procenili smo da ovako mladu ekipu treba da vode mladi treneri, pa smo angažovali tridesettroogodišnjeg Borisa Savića, našeg najmlađeg stručnjaka sa Profi licencom, koji je za saradnike izabrao Gorana Vukovića, trenera golmana Adrovića i našeg dojučerašnjeg kapitena i rekordera po broju odigranih utakmica Filipa Pejovića. U stvaranju tima pomogao nam je dokazani sportski radnik i menadžer Ranko Stojić. Saradnja se obavljala na obostrano zadovoljstvo a i danas smo u dobrim odnosima." 

Kakvi su planovi? 

- "Takmičenje je tokom jeseni bilo dosta ujednačeno i neizvesno. Ostajemo pri početnom cilju a to je siguran opstanak, što podrazumeva plasman u plej-of nakon tridesetog kola. Ne isključujemo mogućnost priključivanja u borbi za viši rang, jer trenutno zaostajemo samo tri boda za mestom koje vodi u baraž. Nismo opterećeni brzim povratkom u elitno društvo, mnogo nam je važnije da naša ekipa nastavi da sazreva i da napreduje. Planiramo i par pojačanja, gde pre svega mislimo na povratak nekih naših igrača. U prošloj godini smo sopstvenim sredstvima uredili travnati teren na Gradskom stadionu a u sledećoj su u planu neki radovi na stadionu, tačnije u klupskoj zgradi, sve sa željom da dobre uslove za rad svih naših selekcija u kojima trenira preko 300 fudbalera različitih uzrasta, napravimo još boljim. Mačva je i posle više od 100 godina ostala simbol i velika ljubav Šapčana, o čemu svedoči najveća posećenost na našim utakmicama u Prvoj ligi Srbije. Sve to nam nameće dodatne obaveze i daje volju da klub uzdižemo na što viši nivo i da na pravi način i ubuduće nastavimo tradiciju srpskog "Provincijskog Urugvaja" - rekao nam je predsednik Mačve.