XS
SM
MD
LG

Leotar pred vratima raja

Nakon dugo vremena pred Trebinjskim Leotrom je dugo očekivana utakmica, koja bi im širom otvorila vrata ABA2 lige, što bi bio najveći uspjeh ovog kluba.

U goste im dolaze uvijek neugodni Sparsi sa Ilidže. Sparsi su prošle godine bili nadomak ulaska u ABA1 ligu, ali na njihovu žalost ispriječio se prvo SC Derbj, pa zatim i u doigravanju KK Split.

Istorijska utakmica za košarkaški klub Leotar, očekuje se prepuna dvorana, koja je poznata po „vatrenoj“ i košarkaškoj publici. Tako da Sparsima neće biti lako.

Leotar Trebinje

Leotar je klub koji je koncepiran da se sastoji od igrača iz Hercegovine odnosno samog Grada Trebinja, uz par pojačanja iz susjednih zemalja. U Premijer Ligu je ušao prije tri godine pod vođstvom Mira Vukoja, koji je napravio odličnu ekipu i razvio timski duh.

Leotar je i treću sezonu za redom ušao u Ligu 6 i ravnopravno se bori za ulazak u ABA 2 ligu. Prošle godine im je ABA liga pobjega za samo 8 poena, i odlučivao je međusobni duel sa Širokim Brijegom.

Vukoja je zamijenio na početku ove sezone Marko Ičelić, koji je dugo vremena bio pomoćni trener mlađih selekcija reprezentacije Srbije. Ekipa je ostala dosta slična u odnosu na prošlu sezonu, koju predvode dva brata Đurasović, Nikola i Božo, Dejan Šakotić, Milan Lužaić.

Leotar je ove sezone završio na trećem mjestu u regularnom dijelu sezone, iza Širokog i Slobode. U Ligu 6 su ušli sa tri teška poraza, i uz završenu sezonu Nikole Đurasovića, koji je slomio prst ruke.

Ali, neočekivano za neke, pobijedili su Sparse na Ilidži, bez Boža Đurasovića, koji je bio isključen, nakon duela sa Polutkom. Ta pobjeda im je dala krila, pa su u Trebinju padali redom i Borac BL, i Sloboda Tuzla. I ostali rezultati su im išli u prilog, pa je Leotar sa ovom pobjedom protiv Sparsa 90% na trećem mjestu, koje vodi u ABA2 ligu, uz određenu kotizaciju.

Pored gore pominjanih igrača, u sjajnoj formi igra pojačane iz Kraljevske Sloge, iskusni centar Nikola Jeftić, te domaći momak Nemanja Milidragović. Ekipa Leotara fizčki može da parira svim ekipama u ligi, a i koncepirana je tako da svaki igrač u rotaciji ima domet za tri.

Posebno igrači sa pozicije 4, te centri Ninković i Jeftić. Kada uđu u seriju, na domaćem parketu, sve ekipe su u problemu.

Sparsi su izpali u 1/2 finalu Aba2 lige, pa je opet došlo do „rotacije“ na klupi. Pomoćni trener Stanić je preuzeo vođstvo nad prvim timom. Dok su Vrbica i Tejić otpušteni. Sparsi igraju toplo-hladno u ligi BH.

U ligi 6 su na skoru 4-4, ali taj poraz protiv Leotara na Ilidži na kraju bi ih mogao skupo  koštati. Sparsi su dva puta pobijedili i Slobodu i Borac i oba tima udaljili od 3 i 4 mjesta. Lider ekipe je svakako Marko Ramljak, koji predvodi ekipu u poenima i skokovima. Veliku pomoć ima u Nedimu Buzi i Mustapiću.

Leotar ako pobjedi obje utakmice do kraja sezone, Spars u Trebinju, i Borac u Banja Luci, biće zagarantovano treći. Ali i samo sa pobjedom protiv Sparsa otvara im se dosta realnih opcija za to. Sparsi iako budu četvrti, zbog dobrih rezultata u ABA 2 imaju pozivnicu za to takmičenje.

Gostovanje u Trebinju je za mnoge ekipe iz BH lige, možda i najteže u ligi. Mala i akustična dvorana, koja domaćoj ekipi daje ogromnu energiju, i veoma ih je teško pobijediti. To su uspjeli samo Široki i Igokea, koji odskaču kvalitetom. Ali i oni su morali da ubace u dvije brzine više.

Leotar je i po kladionicama blagi favorit, ali domaći teren ovdje igra veliku prednost. Posebno što skoro sve ekipe, putuju na sam dan utakmice. Pa direktno iz autobusa izlaze na teren. To je slučaj i sa Sparsima. Vjerujemo da će Leotar pobijediti ovaj meč.


10 .kolo Liga 6
Borac 82 : 80 Leotar
Spars Realway 91 : 88 Široki
Igokea 80 : 53 Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Igokea 10 8 2 18
2 Široki 10 7 3 17
3 Spars Realway 10 5 5 15
4 Leotar 10 4 6 14
5 Borac 10 4 6 14
6 Sloboda 10 2 8 12