XS
SM
MD
LG

Remi Veleža i Igmana

Velež - Igman 3:3

Fudbaleri Veleža i Igmana odmjerili su večeras snage u 31. kolu m:tel Premijer lige BiH, a meč prepun preokreta je okončan rezultatom 3:3.

Nakon sjajne ranije faze proljetnog dijela sezone, Velež je polako počeo zaostajati za pozicijama koje kroz ligu vode u evropska takmičenja, a mostarski tim je večeras imao težak zadatak da na svom terenu savlada Igman i tako nastavi borbu kroz ligu, uoči finala Kupa BiH koje će sa gradskim rivalom Zrinjskim odigrati u srijedu.

Igman ovog proljeća igra odlično i sve je bliže tome da obezbijedi opstanak, a večeras je, logično, nastojao iskoristiti psihološki nezgodan momenat u kojem se Velež našao da bi ga probao savladati i tako svoje brige praktično već sada riješiti. Igman je bio odlično pripremljen za ovaj duel i mogao je do vodstva već u prvoj minuti kada je nekoliko protivničkih igrača nanizao Hrelja koji je potom šutirao, ali je njegov pokušaj osujetio Osman Hadžikić.

Ipak, već u devetoj minuti gosti su iskoristili ono što u prvoj nisu. Drljević je dodao loptu do Denkovića, koji matira Hadžikića, i Velež je bio u novim problemima. Mostarski tim je samo nekoliko minuta kasnije ponovo bio u problemima, ali najbolji fudbaler Igmana Mirsad Ramić pogodio je samo spoljnji dio mreže udarcem sa strane.

Bio je to poziv na buđenje Veležu, koji u 20. minuti stvara prvu ozbiljnu šansu kada griješi Hebibović, a Haskić to ne uspijeva kazniti. Ipak, Haskić u 30. minuti pogađa, a golu je prethodila loša intervencija odbrane Igmana. Haskiću je asistirao Anđušić.

Samo što je poravnao, Velež je mogao do vodstva. Nakon greške u zadnjoj liniji gostiju, Lea‘i je imao šansu da pogodi, ali nije bio precizan. No, u 33. minuti mladi napadač ipak stiže do pogotka i Veležu donosi preokret. Domaći su odigrali dobar napad, a Ćuković je na kraju bio asistent fudbaleru sa Solomonskih Ostrva.

Bilo je već tada jasno da gledamo jednu od boljih i uzbudljivijih utakmica u Premijer ligi BiH ove sezone, no nije tu bio ni blizu kraj uzbuđenjima. Ramić u 42. minuti proigrava Hrelju, a njegov udarac opet nije dovoljno precizan i pogađa prečku, pa Velež ostaje u vodstvu, koje je u posljednjoj minuti prvog dijela dodatno povećano.

Lea‘i upošljava Dejanovića nakon brze akcije, a ovaj matira Ćemana za 3:1 i činilo se tada, komotno vodstvo Veleža uoči drugog dijela.

Međutim, uporni gosti nisu tek tako odustajali, a već u 47. minuti Elvir Duraković bježi Veležovoj odbrani koja nije dobro reagovala i pogađa za 3:2. Rezervista Valas, koji je ušao umjesto Lea‘ija, u 60. minuti jako loše šutira nakon odličnog dodavanja Anđušića, te ostaje samo jedan razlike za Rođene. Samo nekoliko minuta kasnije, Dejanović otima gostima loptu i izlazi sam na Ćemana, ali i on promašuje.

Promašene šanse domaćinu su se brzo osvetile. Igrala se 67. minuta kada je Igman nadoknadio dva gola zaostatka i poravnao. Bešagić je bombom sa preko 25 metara pogodio mrežu Veleža i donio svom timu u tom trenutku odličan rezultat, koji bi mu mnogo značio u nastavku borbe za opstanak u ligi.

Bila je u nastavku susreta evidentna nervoza, a naročito kod domaćih fudbalera, kojima rezultat nikako nije odgovarao i praktično im je mogao značiti i kraj snova za plasman u evropska takmičenja kroz ligu. Stoga ne čudi da je Igman imao šansu da preokrene, kada je Hreljin udarac sa gol linije izbacio Dejanović. S druge strane, stvorio je i Velež šanse da ponovo povede, a udarci Halilovića i Zeljkovića sa distance nisu bili precizni. U samoj završnici šansu je imao i Ćuković, ali njegov udarac blokirao je sjajni Drljević. Potom je i Lauš bio blizu pogotka, ali nije bio dovoljno precizan.

Promjene rezultata do kraja nije bilo, a mostarski tim sada ima 45 bodova i okreće se finalu Kupa BiH protiv Zrinjskog. S druge strane, Igman ima 34 boda i dobru šansu da riješi sva pitanja u narednom kolu protiv Tuzle. 


Velež 3 : 3 Igman
Sarajevo 2 : 2 Željezničar
Posušje 1 : 0 Borac
Sloboda 2 : 1 Široki Brijeg
Sloga Meridian 1 : 3 Zrinjski
Leotar 3 : 2 Tuzla City
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 31 24 3 4 75
2 Borac 31 17 4 10 55
3 Sarajevo 31 14 7 10 49
4 Željezničar 31 13 8 10 47
5 Velež 31 11 12 8 45
6 Široki Brijeg 31 12 9 10 45
7 Igman 31 8 10 13 34
8 Sloga Meridian 31 9 7 15 34
9 Posušje 31 9 7 15 34
10 Sloboda 31 7 11 13 32
11 Tuzla City 31 8 7 16 31
12 Leotar 31 8 7 16 31