XS
SM
MD
LG

Proslavimo Olimpijadu

Jahorina slavi veliki jubilej: 40 godina od ZOI u Sarajevu
 
Predstavljen program obilježavanja godišnjice

U mjesecu februaru zajedno sa drugim gradovima i  planinama iz olimpijske porodice Jahorina će proslaviti 40 godina olimpizma, istorije i prosperiteta.

Povodom velikog jubileja na ovoj planini pripremljen je bogat kulturni, obrazovni i sportski program koji će dotaknuti srca svih generacija od  najmlađih do najstarijih skijaša iz svih krajeva svijeta.

„Jahorina ove zime proslavlja svoj veliki jubilej, 40. godina negovanja sportskog duha, razumevanja i tolerancije. Te 1984. Jugoslavija je bila centar sportskog života, a Jahorina je zauzela svoje mesto na pijedestalu  dešavanja. Najzvučnija imena ženskog skijaškog sporta odmerila su snage na ovoj planini bezvremenske lepote. Godina Olimpijade je donela prosperitet na ove prostore, a Jahorinu učinila istorijski besmrtnom.  Danas, 40 godina kasnije Jahorina je potpuno moderno i opremljeno skijalište, koje posećuju turisti iz svih delova sveta. Mesto spajanja, jedinstva i sloge. Zbog svoje impozantne istorije, ona je pre svega planina svih naroda nekadašnje Republike, onaj komad zemlje koji svi doživljavaju kao svoj. Na ovoj planini duh olimpizma i njegove temeljne vrednosti su način života svakog zaposlenog Olimpijskog centra.“ – rekao je direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić.

Naš moto je da budućnost može biti dobra, samo onda kada znamo i prošlost, pa i radimo u skladu s tim.  Takođe, ova godina biće sjajna prilika za sve one koji nisu informisani o sportskom značaju ove planine da nauče više. Bogatim kulturnim i sportskim programom koji smo pripremili za obilježavanje ovog velikog jubileja, želimo poslati poruku zajedništva, tolerancije i ljubavi. Cilj nam je da setimo svega što je bilo, da nastavimo tradiciju i da pokušamo dovesti na Jahorinu nova velika takmičenja. Moja želja je da sve države, nekadašnje Republike, kao i Bugarska i Rumunija zajedno konkurišu za organizaciju Zimskih olimpijskih igara. Ideja proizlazi iz dubokog uverenja da zajednička organizacija Zimskih olimpijskih igara, možda više od bilo čega drugog, može promovisati pomirenje, prosperitet, saradnju i razvoj regije. Naš glavni cilj je da svi zajedno stvorimo nezaboravne Zimske igre, da pokažemo svetu da smo sposobni zajednički raditi na velikim projektima i da gradimo bolju budućnost za sve na ovim prostorima.
Ova inicijativa  donela bi znatne investicije u skijašku infrastrukturu, promovisala razvoj turizma i sporta, a takođe bi unapredila imidž ovih regija na globalnom nivou. Stvorili bismo  nove mogućnosti za ekonomski rast, nova radna mesta i promociju zdravog načina života, sve to vodi do stvaranja zdravijeg i modernijeg regiona. Verujem da imamo najlepše planine na svetu i najbolje ljude.“ –
dodao je on.

PROGRAM ZA OBILJEŽAVANJE 40 GODINA ZOI

•          7.2. - Otvaranje samostalne izložbe Aleksandre Kokotović povodom 40 godina od olimpijade u Umjetničkoj galeriji u Sarajevu.
 
•          8.2.
-           Otvaranje olimpijske izložbe u polazu gondola “Poljice” od 11h-12h.
-           Posjeta olimpijaca iz Sarajevsko – romanijske regije.
-           Parada ratraka Poljice sa Vučkom od 16:15 do 16:30 i nakon toga demo spust ski škole sa bakljama na stazi Poljice.

•          9.2.
-           Vučko će se družiti sa skijašima i borderima na stazi i dijeliti poklone od 10-12h, od 12h je tematska dnevna žurka kod Olimijskog bara gdje je dress code odjeća 80ih, služiće se poznato piće iz tog vremena – jahorinac

•          10.2.
-           U 13h počinje humanitarna trka, i novac od kotizacija ide za Magdalenu Vlaški koja se lavovski bori sa teškom bolesti. Prijave su otvorene putem sajta OC „Jahorina”
-           Party u Olimp baru uz dobru atmosferu za koju će biti zadužena Milica Todorović.

•          11.2.
-           Posvećen je djeci– face painting na platou „Poljice“ od 10-13h  a od 12-14h biće održana i dječija olimpijada, gdje će mališani imati raznorazne aktivnosti i simbolične nagrade.

•          12.2.

  • Trka DiplomatSki – u  organizaciji sa Ambasadom Slovenije.

Jedan od vrhunaca ovog jubileja je Olimpijska izložba smještena u polazu gondole "Poljice". Ova izložba, simbolično se otvorena 8.2. Olimpijski centar Jahorina za njenu realizaciju posebnu zahvalnost duguje  Đođru Kardum, koji je za nju ustupio svoje eksponate. Njegova 15-godišnja strastvena kolekcija sadrži unikatne  rekvizite i skijaška odijela iz vremena olimpijade.  Pored njega, Toma Lopatić, bivši olimpijac, te Emirov muzej koji se nalazi Jahorini, pružili su značajnu podršku ustupanjem svojih antikviteta . U donaciji su učestvovali  i zaposleni OC Jahorina,  jedni od njih su i  porodica Stevanović, zahvaljujući Slađani  u postavku je uvrštena autentična baklja, a najstariju mapu Jahorine posjetioci  će moći pogledati zahvaljujući Srđanu. Postavku brižno nadgleda kustoskinja Marija Nišić, art menadžerka Olimpijskog centra Jahorina,. Ulaznice za ovo putovanje kroz vrijeme  koštaju simboličnih 5 km, a svaki posjetilac  dobija prikladan poklon u duhu olimpijade.

Uz to, drugi neizostavni događaj na ovom jubileju je humanitarna trka za Magdalenu Vlaški, heroinu koja hrabro vodi bitku protiv teške bolesti. Ova trka nije samo sportski izazov, već i izraz solidarnosti prema hrabroj Magdaleni. Učesnici će svojim naporima doprinijeti  nesebičnom humanitarnom poduhvatu.

Ovim posebnim događajima Olimpijski centar Jahorina ne samo da slavi prošlost, već i osnažuje zajednicu kroz kulturu i humanost.

„Pridružite nam se i stvorite zajedno s nama nezaboravne trenutke u čast ovog monumentalnog događaja!“ – poručili su iz Olimpijskog centra Jahorina.