XS
SM
MD
LG

Partizan i Rudar Prijedor klubovi prijatelji

U subotu, 8. juna 2024. godine, FK Partizan i FK Rudar iz Prijedora potpisali su sporazum o saradnji koji podrazumeva razmenu i podršku na svim nivoima, od rada sa decom i omladinske škole do organizacije fudbalskih kampova i edukacije.

Predstavnici FK Rudar iz Prijedora - potpredsednik UO Zoran Šormaz, direktor kluba Milan Despotović, sekretar Petar Krajišnik i član uprave Nemanja Vujković, učesnici su „Prvog Svesrpskog sabora“ pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska“ uz učešće predsednika Republike Srbije - Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srpske - Milorada Dodika, zvaničnika najviših institucija Republike Srbije i Srpske, kao i predstavnika Srba iz regiona i velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve.

O značaju saradnje na svim nivoima, govorio je i član Upravnog odbora Partizana - Dragan Trailović.
„Mi smo od 2019. godine pokrenuli jednu fantastičnu akciju kada smo bili kažnjeni od strane UEFA i do danas smo preko 100.000 dece doveli što iz Republike Srpske, što iz Severne Makedonije. Na osnovu toga je došlo do jedne sjajne ideje da se potpiše ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između FK Rudar iz Prijedora i FK Partizan. Tada smo odigrali jednu fudbalsku utakmicu koja je ostvila  dobok trag kako za sam grad Prijedor, kada je bilo prisutno oko 10.000 vatrenih navijača, ali i na našu ekipu koja je na najbolji način reprezentovala FK Partizan. Zato smo želeli na današnji dan, a znamo da Republici Srpskoj nije lako u današnje vreme kada nas razne nedaće „pritskaju“ sa svih strana, da potpišemo jedan ovakav sporazum, kojim će biti obuhvaćeni i razmena i transfer igrača na obostranu korist, zatim organizacija letnjih i zimskih kampova, za šta je FK Rudar odavno iskazao insteresovanje. Nadamo se da će ova obostrana želja u dogledne vreme da se ostvari. Sa opštinom Laktaši imamo fantastičnu saradnju na osnovu koje već osam godina održavamo fudbalski kamp. Saradnja sa FK Rudarom će obuhvatati i rad sa mlađim selekcijama gde će treneri omladinske škole prenosti svoje nemalo znanje, koje nas svrstava u sam vrh evropskog fudbala, kako trenerima tako i članovima mlađih selekcija.“

Sporazum o saradnji potpisali su generalni direktor Partizana - Miloš Vazura i potpredsednik FK Rudar iz Prijedora - Zoran Šormaz.

„Današnji dan nam mnogo znači jer ćemo unaprediti naš sporazum. FK Rudar Prijedor je trenutno član Prve lige Republike Srpske. Za četiri godine slavimo stogodišnjicu i želimo da u naredne četiri godine postanemo jedan stabilan premijerligaš, a to ćemo svakako učiniti lakše uz pomoć naših prijatelja iz Fudbalskog kluba Partizan.“

Moram da naglasim da je zaista veliki dan za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku. Koliko vam znači što ste baš vi učesnici ovakvog jednog velikog događaja, ne ujedinjenja – jer smo mi svi ujedinjeni, već po prvi put održavanje ovakvog jednog sabora?

„Slažem se da smo ujedinjeni i ovo je put ka konačnom ujedinjenju. Meni lično, gradu Prijedoru, fudbalskom klubu i Republici Srpskoj mnogo znači. Meni lično mnogo znači jer sam kao dete, još od osamdesetih godina prošlog veka, pa do današnjeg dana član Jugoslovenskog sportskog društva Partizan. Za narod koji živi sa druge strane Drine, ovaj dan predstavlja veliku sreću i zadovoljstvo“, istakao je Šormaz.

Miloš Vazura se zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću na podršci klubu i inicijativi za održavanje „Prvog svesrpskog sabora“ pod nazivom  „Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska“, ističući značaj  današnje manifestacije ne samo za razvoj sporta, već i jedinstva i podrške bratskih naroda.

„Partizan se pridružio današnjem saboru koji organizuju Republika Srbija i Republika Srpska i mislim da je ovo veliki dan za oba kluba. Potpisivanjem ugovora, ozvaničićemo saradnju dva kluba koja postoji i od ranije. Klubovi će postati još bliži, a saradnja će biti na svim nivoima – od pomaganja mladih igrača do prvog tima, preko marketinga i svih onih aktivnosti koje ima jedan fudbalski klub. Jako smo srećni, kako mi u Partizanu tako i ljudi iz FK Rudar.“

Program manifestacije „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ odvijaće se u Hramu Svetog Save, Palati Srbije, Domu garde u Topčideru i na Trgu republike, uz obilaske institucija od javnog i kulturnog značaja.


Crvena zvezda 4 : 1 Čukarički
Partizan 2 : 2 Radnički 1923
TSC 6 : 0 Napredak
Vojvodina 1 : 0 Mladost (L)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 37 31 3 3 96
2 Partizan 37 24 6 7 78
3 TSC 37 22 9 6 75
4 Vojvodina 37 17 10 10 61
5 Radnički 1923 37 19 4 14 61
6 Čukarički 37 16 9 12 57
7 Mladost (L) 37 13 7 17 46
8 Napredak 37 11 7 19 40