XS
SM
MD
LG

Sarajevu jesenja titula

Fudbaleri Sarajeva savladali su danas ekipu Zvijezde 09 u posljednjem duelu 18. kola Premijer lige BiH. U vrlo dobroj utakmici, Sarajevo je slavilo rezultatom 3:1. 

Fudbaleri Sarajeva odigrali su danas na stadionu Koševo još jednu dobru utakmicu, te su rezultatom 3:1 savladali Zvijezdu 09 iz Etno sela Stanišići i tako zadržali pet bodova prednosti u odnosu na Zrinjski na prvom mjestu na tabeli Premijer lige BiH. Sarajevo je u dosta teškim vremenskim uslovima od početka krenulo dosta ofanzivno i već u prve dvije minute imalo je dvije ogromne šanse, a Benjamin Tatar iz izgledne pozicije nije uspio zatresti mrežu gostiju. 

Bordo tim je izašao visoko, a to mu se moglo osvetiti u 6. minuti, kada je došlo do nesporazuma između Mujakića i Kovačevića. Kovačević je istrčao sa svog gola te je ispucao loptu direktno u noge Ameru Osmanagiću, no ovaj je šutirao preko praznog gola Sarajeva. Na drugoj strani, Sarajevo je već u narednoj minuti umalo slavilo. Pidro je dobro ubacio, Ahmetović glavom šutirao, a Erić je odbranio njegov udarac na gol liniji. Fudbaleri Sarajeva mislili su da je lopta prešla gol liniju, ali sudija je umjesto toga pokazao da se igra nastavi.

U 12. minuti, Hebibović je poslije sjajnog dodavanja Velkoskog šutirao preko gola, ali tri minute kasnije, još ljepše dodavanje Makedonca iskoristio je Benjamin Tatar, koji postiže sjajan gol za vodstvo Sarajeva.

Samo šest minuta kasnije, gosti su poravnali. Nakon ubačaja iz kornera, jedan od najboljih igrača Zvijezde u posljednje vrijeme Saša Jovović ostao je potpuno neometan te je zatresao mrežu Bordo tima.

Sarajevo je ponovo moralo ofanzivno krenuti ka golu Zvijezde, a upravo se to i desilo. Bordo tim je već u 26. minuti stigao do novog vodstva. Velkoski je dodao loptu Stanojeviću, gosti su se branili dosta duboko u svom kaznenom prostoru, pa je Stanojević imao prostora da uposli Velkoskog, koji je iz trka stigao do lopte prije Erića i zatresao mrežu gostiju.

Fudbaleri Sarajeva bili su svjesni da moraju doći do još nekog gola ako žele mirnije nastaviti meč, a do njega su stigli u 34. minuti. U naizgled bezazlenoj situaciji Hebibović je oteo jednu loptu na desnoj strani, dodao je do Rahmanovića koji pronalazi prostor za šut, a odbijenu loptu nakon njegovog udarca u mrežu nemoćnog Erića skreće Mersudin Ahmetović.

Postalo je tada jasno da je Sarajevo skoro prelomilo meč, no gosti se i dalje nisu predavali. Saša Jovović dobija odličnu loptu u 43. minuti, te iz situacije 1 na 1 sa Kovačevićem šutira pored gola.

U finišu prvog dijela, nekoliko su prilika imali fudbaleri Sarajeva, ali svaki put su gosti uspješno izblokirali njihove pokušaje. Okončan je tako prvi dio dominantnom igrom i vodstvom Sarajeva, a očekivao se nastavk slične igre i u drugom dijelu. Ipak, Bordo tim je prilično umrtvio utakmicu te je počeo igrati nešto komotnije, a Zvijezda je polako počela preuzimati inicijativu na sredini terena.

Gosti su napravili nekoliko poluprilika, a u 69. minuti su odigrali svoju najbolju priliku da dođu do gola u drugom dijelu. Ipak, izostao je posljednji pas, a nakon ove situacije i Sarajevo je zaigralo malo opreznije, pa ekipi Darka Nestorovića nije dopustilo više nijednu šansu. Fudbaleri Sarajeva u finišu su mogli doći do još nekog gola, ali nisu uspjeli to da naprave. Meč je okončan rezultatom 3:1, a ovim trijumfom Sarajevo je vratilo prednost od pet bodova na tabeli u odnosu na Zrinjski.

S druge strane, Zvijezdin niz od pet pobjeda zaredom je prekinut, ali gosti mogu biti zadovoljni svojom partijom s obzirom na to da nisu izgledali toliko inferiorni u odnosu na Sarajevo kao posljednji put kad su se ova dva tima sastala.

Sarajevo - Zvijezda 3:1 (3:1)

Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo Gledalaca: 1800 Sudija: Sabrija Topalović (Zenica) Strijelci: 1:0 Tatar (15), 1:1 Jovović (21), 2:1 Velkoski (26), 3:1 Ahmetović (34) Žuti kartoni: Crepulja, Rahmanović, Hebibović (Sarajevo), Memović (Zvijezda 09)

FK Sarajevo: Kovačević, Hebibović, Pidro, Dupovac, Mujakić, Stanojević (51. Kurdić), Crepulja, Rahmanović (82. Handžić), Velkoski (73. Halilović), Tatar, Ahmetović

FK Zvijezda 09: Erić, Krajišnik, Brkić, Filipović, Osmanagić (46. Mahmutović), Vojinović, Predragović (79. Čulum), Jovović, Memović, Babić, Zekanović 

 


Čelik 0 : 3 Mladost
Radnik 0 : 1 Sloboda
Široki Brijeg 1 : 1 GOŠK
Krupa 2 : 1 Željezničar
Tuzla Siti 1 : 2 Zrinjski
Sarajevo 3 : 1 Zvijezda 09
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 18 12 4 2 40
2 Zrinjski 18 11 2 5 35
3 Željezničar 18 8 4 6 28
4 Široki Brijeg 18 6 9 3 27
5 Mladost 18 7 5 6 26
6 Sloboda 18 7 4 7 25
7 Radnik 18 5 6 7 21
8 Čelik 18 5 6 7 21
9 Zvijezda 09 18 5 5 8 20
10 Tuzla Siti 18 5 4 9 19
11 GOŠK 18 4 5 9 17
12 Krupa 18 3 6 9 15