XS
SM
MD
LG

Kinđetov Kup: Sparsi uz vjetar u leđa od sudija, savladali Igokeu u finalu

Foto: ABA liga

Košarkaši Spars-Rilveja, pobjednici su Kupa Mirze Delibašića. Oni su u finalu savladali Igokeu sa 93-85.

Baš kao i u polufinalu protiv Širokig, Igokea je sporo ušla u meč. Pogotovo su bili uspavani u odbrani. Sparsi su to znali iskoristiti. Kaznili su Igokeinu usporenost, postigli 32 poena u prvom periodu i dobili ga sa deset razlike. Sparsi su nastavili sa sjajnim šutom u drogm periodu i imali su 15 poena prednosti. U završnici prvog poluvremena, Igokea je pojačala odbranu i trojkom Evansa prišla na samo četiri poena zaostatka.

Igokea poenima Evansa prilazi na -2 na startu drugog poluvremena. Sparsi su odbili nalet serijom 5-0. Kasnije je Igokea prišla na -5 a tad akreću sudije da rade ono što ne bi smjele. Sudija Kralj i Slapić, počeli su suditi sa dvostrukim aršinima. Tako nisu sudili faul na šutu za dodatno bacanje Igokee a takve tri situacije su svirali za Sparse. uz to, Vrabac je udario u jednom napadu Evansa po ruci a sudije su svirale korake beka Igokee. Na osnovu sudijskih grešaka ali i defanzivnih propusta Igokee, Sparsi su došli do +12.

Našla je Igokea energiju i preko fenomenalnog Evansa prišla je na samo -5. No tada opet sudije kreću sa geškama. Mustapić dobija udarac na prodoru ali ne i slobodna bacanja. Takođe, na ofanzivnom skoku bio je faul na Daliboru Iliću koji takođe nije sviran. Na sve to došle su i promašene otvorene trojke Igokee i defanzivni propusti, pa su Sparsi došli do prvog trofeja u istoriji.

Kamenjaš je predvodio Sparse sa 19 poena dok je Evans sa 26 poena predvodio igose.