XS
SM
MD
LG

Sparsima Kup Mirza Delibašić

Sparsi

Košarkaši Sparsa osvajači su ovogodišnjeg Kupa Mirze Delibašića nakon što su večeras u dvorani ”Novo Sarajevo” u finalu savladali Igokeu, 93:85.

Od samog starta utakmice Sparsi su bili u boljem ritmu. Nošeni domaćom publikom domaći su uspjeli da se razigraju, te su vrlo lako stigli do dvocifrene prednosti. Na ruku im je išla i jako loša odbrana Igokee, koja je značajno propuštala, zbog čega je bio bijesan i trener Aleksandrovčana, Dragan Bajić, pa je morao da zove tajmautne bi li razdrmao svoje izabranike. No, nije ništa pomagalo, Sparsi su zatrpali koš Igokee i prvi kvartal igre su dobili sa 31:22.

I drugu četvrtinu Sparsi su krenuli jako dobro, Darius Strong Mur je uzeo loptu u svoje ruke, sam pogađao, razigravao saigrače i bio ključna figura Sparsove igre u drugoj četvrtini. No, od sredine druge četvrtine kreće kontra ritam domaćih. Igokea počinje da pogađa vanjske šuteve, a a na sve promašaje domaćih nadovezale su se i neke greške u koracima i vođenju lopte, kao i tehnička greška, te su Igosi za kratko vrijeme, serijom 14:3, spustili razliku i na odmor su otišli sa samo – 4, 53:49.

Prepoznatljiva energija Sparsa ponovo je došla do izražaja u trećem kvartalu utakmice. Iako je poenima Evansa Kinena Igokea stigla na -2, 53:51, uslijedio je novi furiozni nalet domaćih, te za vrlo kratko vrijeme Sparsi odlaze ponovo na dvocifrenu prednost. Poslije prekrasne akcije i trojke Strong MoMura, a zatim i zakucavanja Kenana Kamenjaša eksplodirala je atmosfera u dvorani ”Novo Sarajevo”, a Dragan Bajić je morao zvati novi tajmaut da razdrma ekipu. Dosta je Igokea griješila, prije svega napadački, pa čak ni kada odigraju dobru odbranu u napadu su suludim rješenjima gubili lopte. Sve je to išlo na mlin Sparsa, koji su imali momentum na svojoj strani i išli ka svom prvom trofeju Kupa Bosne i Hercegovine.

U četvrtu četvrtinu Sparsi su ušli sa +13, 78:65, ali nekako i jedni i drugi su ostali bez daha. Sparsi griješe dosta u napadu, na sve to trener Nedim Džemić dobija i tehničku poslije jednog faula u napadu koji je suđen njegovoj ekipi, ali ni Igokea ne blista u napadu, Pokušavali su trojkama da se vrate u susret, no šut ih nije htio, pa mini kriza Sparsa u napadu nije puno došla do izražaja, jer su održavali dvocifrenu prednost.

Pet minuta do kraja utakmice bio je znak Draganu Bajiću da zovne još jedan timeout, a onda na teren kao da je izašla potpuno nova ekipa. Odmah nakon povratka na parket najbolji košarkaš Igokee danas, Evans  pogađa trojku, a nakon oduzete lopte, Keenan pogađa i 2+1, te Igokea dolazi do 86:81. Nisu Sparsi realizovali ni naredni napad, Vulić je krenuo u kontru, promašio, ali tu se pojavio ponovo Evansi vratio loptu kroz obruč za 86:83.

Potrajali su šuplji minuti Sparsa više od dvije minute, a onda Kenan Kamenjaš novim fantastičnim zakucavanjem vraća energiju svojoj ekipi i odbija nalet Igokee. Sava Lešić i Evans promašuju potom dva vezana šuta za tri poena, a u napadu Kenan Kamenjaš održava Sparse, te sa nova dva poena vodi svoju ekipu na +7, 90:83. Zvao je novi timeout Dragan Bajić, ali to ovaj put nije bilo korisno, nizali su se promašaji za tri poena, te su Sparsi došli do pobjede 93:85.

Sparsi su imali dosta raspoloženih igrača. Kenan Kamenjaš je ubacio 19 poena, Đekić i Stron Mur po 18, a Buza i Vrabac su postigli po 15., Kod Igokee, Evans  je ubacio 26 poena i bio ubjedljivo najbolji pojedinac Aleksandrovčana.