XS
SM
MD
LG

Veče kad je NBA liga postala talac politike

Foto: NBA

Sport nikada i ni pod kojim uslovima ne smije biti uveden u političke igre. Politika je nešto najgore i njoj nije mjesto u tako plemenitoj stvari kao što je sport. Ali nažalost, večeras je najjača košarkaška liga na svijetu, NBA liga, postala talac politike.

Naime, juče je u Viskonsinu upucan jedan afroamerikanac od strane policije. Živ je ali nije stabilno. To je izazvalo burne reakcije među koašrkašima i već sinoć se spominjalo da neki mečevi možda neće biti odigrani. Međutim, večeras se to i ostvarilo. 

Program je trebao početi sa utakmicom Milvokija i Orlanda. Međutim, igrači Baksa odlučili su da neće igrati ovaj meč. Orladovi košarkaši su htjeli igrati ali na kraju od meča nije bilo ništa. Potom je otkazan i duel Hjustona i Oklahome a vjerovatno će biti otkazan i duel Lejkersa i Portlanda.

Da se razumijemo jednu stvar, nismo rasisti i apsolutno osuđujemo svaki vid nasilja prema bilo kojoj grupi ljudi. Međutim, činjenica je da je cijela situacija oko afroamerikanaca politizovana do maksimuma. Tako iza protesta stoje oni koji su protivnici aktuelnog predsjednika Amerike, Donalda Trampa. Naravno, nećemo dublje zalaziti u ovu tematiku ali prosto se moramo dotaći nažalost prljave politike. 

A da je sve stvar politike a ne borbe za prava i ravnopravnost, pokazao je upravo balon u Orlandu. Na utakmici između Klipersa i Dalasa, u utakmici broj tri, rasistički je vrijeđan Luka Dončić. Rasista Herel nije kažnjen a ono što je žalosno jeste da liga nije reagovala. 

Nisu reagovali ni ostali košarkaši. Niko nije osudio Herela i niko nije zaštitio mladog Slovenca. Pa čekajte gospodo niste li malo licemjerni ? Jesu samo ''crni životi bitni'' ? Naravno da nisu. Svi životi su bitni i ako ćete štititi samo jednu grupu, samo ćete produbljivati podjele.

Da je liga stala kada je Dončić bio vrijeđan i da su ostali odbijali tada igrati, to bi donekle i bilo razumljivo. Pokazalo bi se da ni igrači ni liga ne žele rasizam u samoj organizaciji. Međutim, ćutanjem su postali saučesnici u Herelovom činu.

Jednostavno, sportisti nisu političari da se trebaju baviti politikom. Bar ne dok im karijera traje. Košarkaši u NBA ligi dobijaju milione da bi igrali košarku a ne da bi se bavili politikom. Ako žele biti političari, neka loptu prepuste nekom drugom a oni neka idu u politiku. 

NBA liga je iala udaaca i poniženja ali nikada nije ponižena kao večeras. Jer nije liga stala radi stvari unutar lige nego radi stvari van lige. I ajde da e se te stvari tiču košarke još i da razumijemo. Međutim, liga koja nije stala kad je Kobi onako tragično nastradao, ne bi smjela stati ni radi političkih stvari.

Kako će sve dalje da se razvija niko ne zna. U svakom slučaju, vjerujemo da svi želimo jedno. Da se nikad više ovakvo veče ne ponovi i da se nikad više politika ovako ne umiješa u sport.

Ali vjerovatno su to nerealne želje......