XS
SM
MD
LG

Sarajevo pokleklo u Vrapčićima: Pobjeda Veleža u derbiju kola!

Foto: facebook.com/velez.fk

Posljednja utakmica 25. kola Premijer lige BiH odigrana je u mostarskim Vrapčićima. U duelu koji je po tradiciji nosio epitet derbija Bosne i Hercegovine, sastali su se stari rivali Velež i Sarajevo. No, ovoga puta epitet derbija nije ležao samo u dugogodišnjoj tradiciji međusobnih duela ova dva kluba. Ekipa Veleža koja je u borbi za mjesta koja vode na EVRO-scenu ugostila je lidera tabele, pa je ova utakmica bez sumnje okarakterisana kao derbi kola. Rođeni su nakon prošlog kola i prosuta dva boda u posljednjim sekundama protiv Olimpika, morali na svom terenu da jure pobjedu, dok je Sarajevo vrebalo šansu za novu pobjedu i učvršćivanje na prvom mjestu.

Trener domaćih Feđa Dudić počeo je meč u očekivanom sastavu i ustaljenom Veležovom sistemu 4-2-3-1, dok je Vinko Marinović u prvu postavu uvrstio i Handžića i Mešanovića, dva napadača koji obično nisu bili zajedno na terenu jer su konkurisali za istu poziciju u samom vrhu napada. Formacijski je tako ekipa Sarajeva bila posložena u sistem 4-4-1-1.

Već u 9. minutu odlična prilika za Velež. Mostarci su napravili pritisak na zadnju liniju Sarajeva, stoper gostiju Miličević je prisiljen na loše dodavanje pa lopta dolazi do Vehabovića, koji iz odlične pozicije, sa ruba šesnaesterca šutira malo pored stative. Samir Radovac je u 14. min. izborio prekršaj za Velež iz dobre pozicije. Šutirao je Vehabović jako dobro, a Kovačević je fantastičnom paradom poslao loptu u korner. Nakon kornera još jedna prilika za Velež, šutira Hasanović, ali lopta odlazi malo iznad prečke. Velikom pritisku domaćih svjedoče i čak tri žuta kartona za Sarajevo do 17. minute.  Prva prilika za goste došla je tek u 30. min. Milanović je iz slobodnog udarca sa 30-ak metara od gola lijepo centrirao u peterac gdje se nalazio potpuno sam Dupovac, ali kapiten Sarajeva nije uspio najbolje da zahvati loptu glavom, pa je ona otišla pored gola. Minut kasnije lijepo je iz daljine šutirao Mešanović, no i njegov šut je išao izvan okvira gola. Terenska inicijativa domaćih konačno je urodila plodom u 40. minutu. "Akademac" i bivši igrač FK Sarajeva Nemanja Anđušić napravio je jedan lijep dribling na 18 metara od gola, šutirao, a u pokušaju da je izblokira, Miličević je skrenuo loptu, koja tako vara Kovačevića i završava u mreži. Velež je sasvim zasluženo poveo sa 1-0. Do kraja poluvremena nije bilo uzbuđenja, pa se s tim rezultatom otišlo na odmor.

U drugom pluvremena uloge su obrnute - Sarajevo pravi pritisak i kontroliše igru, dok se Velež najviše fokusira na odbranu. Golman Veleža Bogdanović bio je jako zaposlen u prvih 5 minuta nastavka. Intervenisao je nekoliko puta iako nije bilo veće opasnosti za Veležov gol. U 56. minuti još jedan dobar šut Vehabovića iz slobodnog udarca, a ovoga puta Kovačević sigurno hvata tu loptu. Sarajevo je imalo veći posjed lopte, ali nisu kreirali ozbiljnije prilike, pa je Marinović pokušao da nešto promjeni na tom planu uvođenjem kreativca Sušića u 57. minuti. Devet minuta kasnije, ništa ozbiljnije se nije dešavalo na terenu, a u ekipi Sarajeva je umjesto zadnjeg veznog Adukora ušao napadač Velkoski, pa je slijedila potpuna inicijativa bordo tima. Prva velika prilika za Sarajevo došla je u 68. min, igrač Sarajeva koji je trenutno u najboljoj formi u svojoj ekipi, Matias Fanimo, odapeo je jedan "projektil", koji iz samih rašlji brani Bogdanović. Sjajna prilika za Sarajevo i u 71. min, kada je Oremuš centrirao sa desne strane, a glavom pored gola šutira Mešanović. Velež je "odgovorio" 4 minute kasnije, kada je šutirao ponovno Hasanović, ali i ovo je otišlo pored gola. U nastavku pritisak gostima donosi veliki proj prekida, prvenstveno kornera, ali bez izglednijih šansi za gol. Danas sjajni Bogdanović je gospodario svojim šenaestercom, i bez problema kupio sve pokušaje ubačaja igrača Sarajeva. Potvrdio je to i u 89. minutu kada je Sušić iskosa šutirao sa desetak metara u bliži ugao. Veležov golman je ponovno bio siguran i bez problema uhvatio loptu. Isti ishod i u drugom minutu sudijske nadoknade. Velkoski je šutirao slabo sa 10-ak metara, pravo u ruke Bogdanovića. Do kraja i pored velikih napora gostiju, i 6 minuta nadoknade, nije bilo promjene rezultata.

Velež je stigao do pobjede zahvaljujući odlično odigranom prvom poluvremenu, koje su uspjeli krunisati pogotkom. Velika inicijativa Sarajeva u drugom dijelu utakmice, ponovno je otkrila nejveću boljku ekipe sa Koševa u proljetnom dijelu prvenstva, a to je realizacija. Lider Premijer lige u ovoj godini jednostavno teško kreira velike prilike i ne postiže dovoljan broj golova. U takvim uslovima, te kada imate motivisanu i kvalitetnu ekipu protiv sebe, što je svakako danas bio Velež, teško je očekivati pozitivan rezultat.

FK Velež Mostar - FK Sarajevo  1-0 (1-0) (Miličević 40' AG)

Velež: Bogdanović - Ovčina, Cheshmedziev, Zeljković, Ferreyra - Hasanović, Radovac - Anđušić, Brandao, Vehabović - Georgijević.

Žuti kartoni: Hasanović 29', Ovčina 94'.

Sarajevo: Kovačević - Miličević, Dupovac, Oremuš, Pidro - Adukor, Pejović, Milanović, Fanimo - Mešanović, Handžić.

Žuti kartoni: Handžić 12', Oremuš 14', Adukor 17', Dupovac 56', Pejović 75'.


Široki Brijeg 2 : 2 Krupa
Velež 1 : 0 Sarajevo
Borac 3 : 0 Olimpik
Zrinjski 3 : 0 Radnik
Željezničar 4 : 4 Mladost
Tuzla City 1 : 0 Sloboda
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 25 15 7 3 52
2 Borac 25 15 2 8 47
3 Široki Brijeg 25 13 6 6 45
4 Velež 25 12 9 4 45
5 Zrinjski 25 14 3 8 45
6 Tuzla City 25 12 5 8 41
7 Željezničar 25 11 6 8 39
8 Sloboda 25 7 4 14 25
9 Mladost 25 7 3 15 24
10 Radnik 25 4 8 13 20
11 Olimpik 25 6 2 17 20
12 Krupa 25 3 7 15 16