XS
SM
MD
LG

Poraz od Estonije u trileru od pet setova

Foto: A. Đulović

U toku je turnir u okviru grupe "B" CEV Srebrene lige za odbojkašice, koji se odigrava u zeničkoj Areni "Husejin Smajlović". Sinoćnom sigurnom pobjedom od 3-0 nad Letonijom, odbojkašice Bosne i Hercegovine su sjajno otvorile turnir i iskazale ambicije za najvišim plasmanom u ovoj grupi.

U preostala dva meča, gledali smo najprije pobjedu Portugala u fantastičnom meču sinoć protiv Estonije(19 -25; 25-23; 23-25; 29-27; 15-11). Nakon pet setova i velike borbe, Portugalke su slavile u tom okršaju, dok su u današnjem protiv Letonije imale mnogo lakši posao, te su očekivano slavile 3-0 (25-18; 25-18; 25-21).

Foto: A. Đulović

Foto: A. Đulović

Od 20:00 časova svoj drugi meč igrala je reprezentacija Bosne i Hercegovine, protiv rivalki iz Estonije.

Bh. odbojkašice su jako dobro otvorile meč. Odlična i požrtvovana igra na početku prvog seta donose prednost od 9-3, pa trener gošći mora tražiti tajm aut. No, ni nakon njega se ne mjenja puno na parketu, pa već na 11-3, Estonija koristi i drugu priliku za odmor. Spasa za njih ipak nije bilo. Sjajna na servisu je bila Anđelka Radišković, pa je prednost narasla na velikih 11 poena kod 15-4. Odlično izdanje nastavljeno je i u drugom dijelu seta, pa furiozne Zmajice svoje protivnice ostavljaju na samo 12 poena. Samo 17 min. bilo je potrebno za konačnih 25-12, i brzih 1-0.

Nešto drugačija slika na otvaranju drugog seta. Estonke su odigrale bolje i stigle do 10-7, kada Ljubičić traži tajm aut. Savjeti nisu imali puno odraza na igru BiH, pa su Estonke nastavile povećavati prednost. Drugi tajm aut bio je nužnost već kod 15-9 za gošće. Ipak, do hvatanja ritma iz prvog seta došlo je prekasno, a tim Estonije je to znao kazniti, pa osvajaju drugi set sa 25-22 i tako dolaze do poravnanja 1-1.

Poremećena harmonija kod bh. djevojaka osjetila se i u trećem setu. Odmah na startu, u prvih 5 poena, bilo je 4-1 za Estoniju. Klupa BiH reagovala je tajm autom, ali četri razlike ostaje drže gošće i pri 8-4. Ipak, uslijedilo je "otriježnjenje" i stihijsko nadoknađivanje prednosti protivnica. Servirala je Dajana Bošković, kada je na 12-12 došlo do izjednačenja. Dosta dobra odbojka u tim trenucima, sa obje strane, kreirala je borbu "poen za poen". Do rezultata 17-17 gledali smo čak 6 izjednačenja. Estonke potom prave 3-0, i bh. tim je prinuđen na drugi tajm aut. Nije to bilo od prevelike pomoći, jer je prednost do kraja još i narasla, pa je bilo 25-21. Estonija osvaja i treći set i pravi potpuni preokret. Bilo je 2-1 u setovima, potpuno nezamisliv scenarij nakon sjajnog prvog seta koji je Bosna i hercegovina odigrala.

Identično otvaranje imao je i četvrti set - brzih 4-1 za Estonke i rani tajm aut za BiH. Ovoga put, međutim, izjednačenje je stiglo već  kod 6-6, a potom i poen za potpuni preokret. Sada je estonski trener morao reagovati odmorom i savjetima za svoje djevojke. Iako ne sjajna, igra BiH u nastavku je ipak nešto konsolidovana. Vodstvo je održavano i sredinom seta, no nikako se nije uspijevalo doći do više od 2 poena razlike. Tek u završnici, as servisom Milane Božić , konačno je 3 poena razlike, 19-16. Ovaj trenutak dao je bh. djevojkama krila, pa su u završnici odigrale dobro i borbeno baš kao i u prvom setu. Večeras zaista odlične i razigrane Estonke, na kraju su savladane sa 25-22. Zakazan je tako i dodatni peti set, u rezultatski neočekivano neizvjesnom meču.

Očekivano, neizvjesnost nije nestala ni u posljednjem, odlučujućem setu. Vodile su odbojkašice BiH na samom početku, međutim Estonija je preokrenula, pa su imale 3 prednosti pri rezultatu 7-4. Već u tom trenutku BiH je iskoristila oba tajm auta, a na zamjene strana polovinom seta otišlo se sa 8-4. Nažalost, u nastavku nije bilo snage za preokret. Jako dobre Estonke iskoristile su sve svoje šanse i dobile posljednji set sa 15-9. nakon što su samo 24 sata ranije također igrale pet setova sa Portugalom i izgubile, večeras su igračice Estonije, ipak, sasvim zasluženo slavile.

Oko 200 ljubitelja sporta, koji su subotnju večer umjesto uz finale Lige prvaka proveli uz žensku reprezentativnu odbojku, nisu sretni napustili dvoranu zbog poraza Bosne i Hercegovine, ali svakako mogu biti zadovoljni odbojkaškom predstavom koju su pogledali.

Bosna i Hercegovina - Estonija  2-3 (25-12; 22-25; 21-25; 25-22; 9-15)

 

Foto: A. Đulović