XS
SM
MD
LG

Na vrhu ABA čeka nas ludnica ali ništa manje uzbudljivo neće biti ni na dnu

Foto: ABA liga

U petak kreće nova sezona ABA lige. Sezona koja bi trebala biti jedna od najinteresantnijih i kvalitetnijih u istoriji lige barem ako se gleda ljetnji prelazni rok. Dosta klubova se odlično pojačalo i čeka nas velika borba, kako na vrhu, tako i na dnu.

Najavu nove sezone odradićemo u dva dijela. Juče smo se osvrnuli na ekipe koje bi se trebale boriti za vrh a danas ćemo se osvrnuti na ekipe koje bi trebale biti u sredini tabele i donjem dijelu.

MEGA

Prošle sezone Mega je bila veliki hit. Dugo su bili u igri i za plej of a na kraju su završili kao šesti. Između dvije sezone pretrpjeli su promjene ali će opet biti zanimljivi. Dva najbolja igrača, Simonović i Petrušev, otišli su iz Mege a Tepić se penzionisao. Langović i Jovičić pozajmljeni su Podgorici a Momirov je otišao u Grčku. Takođe, klub je napustio i Mišković koji je otišao u Arku iz Gojnije.

Ostalo je nekoliko igrača. Skuči Smit i Malkolm Kazalon i dalje su tu baš kao i Boriša Simanić koji je prošle sezone igrao samo KLS za Megu. Ostao je i Karlo Matković od koga se očekuje mnogo ove sezone i da bude jedan od najboljih igrača ekipe. Jović i Đurišić su već u završnici prošle sezone bili sa prvim timom a sada se očekuje njihova puna afirmacija, pogotovo Jovićeva. Ostao je i Luka Cerovina a iz Borca je stigao Kočović. Mladi i taletonvai Hrvat, Matej Rudan, stigao je iz Bajerna dok je Balčerovski stigao iz Gran Kanarije. Sa koledža je stigao Rus Ružentsev ali se za sada nije najbolje uklopio.

Sigurno da je teško predvidjeti kakva će sezona biti kada je ekipa mlada kao što je slučaj sa Megom. Realno je da budu lošiji nego prošle sezone. Bitan je ulazak u sezonu jer imaju nešto lakši raspored. Međutim, trebali bi bez većih problema opstati u ligi i imati jednu mirnu sezonu u sredini tabele.

ZADAR

Zadrani su prošle sezone došli do opstanka i duple krune u Hrvatskoj te se može reći da su imali jednu od uspješnijih sezona u poslednjih nekoliko godina. Tokom ljeta pretrpjeli su promjene. Veljko Mršić više nije trener a ekipu će voditi njegov pomoćnik Ivan Perinčić.

Promjena je bilo i u igračkom kadru mada su dosta igrača uspjeli zadržati. Mavra, Bursać, Vuković, Karter, Junaković, Jordano i Brala ostali su u Zadru. Samim tim okosnica ekipe je sačuvana. Otišli su Džastis i Onuaku od stranaca, Kraljević a malo je čudno što nisu zadržali mlade igrače poput Planinića i Palokaja. Zadar se pojačao sa par pojačanja. Uroš Luković stigao je iz Mornara. Dario Drežnjak stigao je iz Širokog dok se dosta očekuje od Herisa koji je stigao iz filijale Toronta u Razvojnoj ligi. Radi se o dobrom strijelcu ali i igraču koji je dobar u oba smjera. Treba reći da je izuzetno talentovani Buljan priključen prvom timu i da je tokom priprema dobijao fine minute.

Što se Zadra tiče, Zadranima je opstanak u ABA glavni cilj. Na iskustvo ali i na činjenicu da se dobro poznaju jer su već neko vrijeme na okupu, do opstanka bi i trebali doći. Sve preko toga biće samo dodatni uspjeh.

STUDENTSKI CENTAR

Studentski centar ušao je iz Dvaba lige u ABA ligu. Tokom ljeta imali su promjena kako u igračkom kadru, tako i na klupi. Nenad Trajković vodiće omladinske selekcije dok će prvi tim voditi Andrej Žakelj koji je radio jako dobar posao sa Primorskom nakon što su ostali bez dosta igrača i Golemca.

Što se igračkog kadra tiče, enek igrače su uspjeli zadržati. Prije svih ostali su iskusni Nikola Pavlićević kao i sjajni šuter Megi. Ostali su i Milić Starovlah, Bačović, braća Ivišić i Viktor Vujisić. Iz Sparsa je stigao Kenan Kamenjaš i biće zaista zanimljivo vidjeti kako će se snaći na ABA nivou. Mada, ako je suditi po pripremama popularni Kameni bi trebao biti fantastičan. Iz Reala je došao Boris Tišma koji pokriva poziciju krila. Veliko pojačanje za Studente je Kajl Vinales. On je igrao kod Nenada Čanka u Lietkaelisu i imao je 15ak poena u prosjeku u Evrokupu. Očekuje se da bude lider ove ekipe i da pomogne mladim momcima. Tu je još jedan šuter, Džastin Edvards, koji je prošle sezone igrao dobro u Klužu kod Duleta Vujoševića. 

Iako su ostali bez igrača kao što su Drobnjak, Hagedorn, Alen, Tejić i Barović, Studenti će biti poprilično nezgodni svima. Djeluje da im opstanak uopšte nije upitan i da bi bez većih problema trebali završiti u sredini tabele. Imaju tim koji je mješavina mladosti i iskustva, odlično popunjeni na svim pozicijama a uz to imaju sjajnog trenera. Ne treba čuditi čak ako nekog iz vrha iznenade i skinu neki ''skalp'' u sezoni.

BORAC 

Ekipa iz Čačka doživjela je velike promjene u rosteru ali djeluje da je ekipa Marka Marinovića jača nego prošle sezone. Iz prošlosezonske ekipe, ostali su Sanadze, Čarapić, Todorović i Novaković. Omladinci Ćurčić i Janković kao i Argentinac Lopez, igrali su prošle sezone samo KLS a sada će biti dio rostera i u ABA ligi. 

Od ostalih novajlija, tu je nekoliko iskusnih košarkaša. Pod košem su se dosta pojačali. Iz Cedevita-Olimpije stigao je nekadašnji igrač i Zvezde i Partizana, Ivan Marinković. Još jedan bivši igrač ''vječitih'' kao i brojnih klubova, Sava Lešić, stigao je u Čačak. Pod košem su došla i dva mlada momka. Marko Pecarski nakon FMP-a traži neki novi početak a pripremni period je odlično odradio. Tu je i Bojan Tomašević koji se takođe pokazao kao dobro pojačanje bar tokom priprema. Na poziciji pleja stigao je jedan povratnik, Ilija Đoković. Na poziciji beka stigao je Hanter Hejl.

Ostali su bez Amerikanaca iz prošle sezone, Kočovića, Nerandžića i Miletića. Bez obzira na odlaske, djeluje da su ove sezone bar malo jači nego prethodne. Dobro su popunjeni na svim pozicijama a imaju i talenta ali i iskustva. Opstanak je opet prioritet a sada djeluje da će ga lakše ostvariti nego prethodne sezone.

Što se tiče same borbe za opstanak, sudeći po rosterima i pripremama FMP, Split i Krka biće najugorženiji.

FMP

Nakon što su otpustili Vladimira Jovanovića, izgubili su kompas i promijenili su nekoliko trenera. Trener u novoj sezoni biće Nenad Stefanović a glavni cilj biće opstanak uz standardno razigravanje nekih igrača.

FMP je pretrpio brojne odlaske. U ekipi su ostali samo Izundu, Radonjić i Simović dok su ekipu napustili Đorđević, Nenadić, Lazarević, Radovanović, Pecarski, Macura, Hends, Šešlija a Filip Čović završio je karijeru. 

Dimitrije Nikolić stigao je iz Slobode iz Užica. Radi se o centru koji je bio dominantan na Dvaba nivou i koji je modrna petica sa dometom u šutu za tri poena. Nerandžić i Džons stigli su iz čačanskog Borca. Vujičić i Šaranović prebačeni su iz Zvezde u FMP. Stefan Lakić stigao je takođe, Nevels iz Portugala dok je dobar utisak ostavio Tasić koji je stigao iz Levskog.

Sve u svemu FMP je ove sezone dosta slabiji nego prošle sezone. Pred Stefanovićem je zaista težak posao i neće im biti lako da ostanu u ligi. Moguće je da će se tokom sezone dodatno pojačati sa nekim iskusnijim igračem jer djeluje da će im to biti neophodno za miran kraj sezone.

SPLIT

Split je nakon 17 godina igrao Evropu ali je ispao u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Iako su planirali igrati tri takmičenja u isto vrijeme (ligu, ABA i LŠ), nisu dobro sklopili roster i utisak je da su bili kvalitetniji prošle sezone.

Klupska legenda Srđan Subotić, novi je trener ''Žutih''. Iz prošle sezone ostali su Čampara, Perković, Bajo, Perasović, Perkušić ali i iskusni Kedžo i Ukić. Ostali su bez Vrankovića koji je otišao u Cibonu, Marka Lukovića koji je otišao u Španiju a ekipu su napustili i Mesiček, Đoković i Marić.

Doveli su dva stranca. Iz Poljske je stigao centar Šon Džons koji ima sjajne fizikalije. Iako nema veliku visinu, odličan je u oba pravca i trebao bi biti dobro pojačanje. Na centarskoj poziciji doveden je i Karlo Žganec iz Kluža. Stigao je Tonko Vuko takođe koji je povratnik u Split. Tu je i mladi Vedran Runjić koji ima solidan šut. Tre Meklin došao je da pokrije poziciju dva i tri ali za sada ne djeluje da se baš dobro uklopio. Takođe, Split je pojačao i Nejc Barič.

Prošle sezone su jedva opstali a imali su jači tim nego sada i nekako je taj tim bio bolje popunjen. Sada su popunjeni tako da na nekim pozicijama imaju par opcija a da su na nekim tanki. Sama igra je dosta divlja i djeluje da još nisu uigrani. Pred Subotiće je težak posao a vidjećemo kako će se snaći.

KRKA

Krka je takođe ekipa kojoj slijedi grčevita borba za opstanak. Pred Damjanovićem je težak posao a ekipa je između dvije sezone dosta promijenila sastav. Centri Milovanović i Vučetić napustili su klub baš kao i Adin Vrabac, Barič, Jan Rebec i Kampfur.

U Novom Mestu ostali su Stipčević Škedelj, Stipaničev, Lapornik i Kosi. Stiglo je nekoliko igrača. Marko Arapović vraća se u regionalnu košarku i igraće za Krku. Jurij Macura stiže iz redova FMP-a i očekuje se da bude jedan od bitnijih igrača. Nekadašnji igrač Partizana, Jaka Klobučar, takođe se vratio u regionalnu košarku. Tu je i Jure Špan a sa koledža su doveli Frenča i Gibsa.

Ono što je svakako za pohvalu kod Krke, oni su realni i sklapaju roster u skladu sa mogućnostima. Nikada se ne zalijeću i dosta su racionalni. Zato i pored malog budžeta uspijevaju opstati u ABA ligi jer negdje budu nagrađeni za to što nisu pohlepni. Što se tiče ovosezonskog rostera, ima tu iskusnih igrača i negdje su spoj mladosti i iskustva. Međutim, djeluje da i pored svega toga će sezona biti jako teška a opstanak je glavni i jedini cilj.


16 .kolo ABA liga
Split 61 : 72 Budućnost VOLI
Crvena zvezda MTS 85 : 66 Igokea
FMP 75 : 77 Cedevita Olimpija
Borac 91 : 78 Mornar
Krka 62 : 79 Mega Basket
Cibona 80 : 73 Zadar
Studentski centar 83 : 93 Partizan NIS
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 16 15 1 31
2 Partizan NIS 16 13 3 29
3 Budućnost VOLI 16 12 4 28
4 Cedevita Olimpija 16 11 5 27
5 Igokea 16 9 7 25
6 Mega Basket 16 8 8 24
7 FMP 15 9 6 24
8 Mornar 16 7 9 23
9 Studentski centar 16 7 9 23
10 Cibona 16 6 10 22
11 Borac 16 5 11 21
12 Zadar 16 4 12 20
13 Krka 16 3 13 19
14 Split 15 2 13 17