XS
SM
MD
LG

Aleksisovo pomračenje uma

Foto: Uefa Champions League

Nekada je dovoljan jedan trenutak da se ve promijeni. Sve dobro urađeno samo u tom jednom trenutku može biti uništeno. Pogotovo je to slučaj kada se igraju veliki mečevi a revanš Liverpula i Intera to je najbolje pokazao.

Liverpul je dobio prvi meč sa 2-0 i očekivalo se da na svom terenu rutinski odradi posao i bez neke drame prođe dalje. Pogotovo jer je Liverpul u fenomenalnoj formi u 2022. godini. Međutim, Inzagi je sa nekim stvarima iznenadio Klopa.

Prije vega, krenuo je bez Džeke. Moguće da je Džeko imao i neku lakšu povredu ali u svakom slučaju iznenađenje je što je Aleksis dobio prednost i što je zaigrao u startnoj postavi u ovom susretu.

Inzagi se dobro pripremio. Generalno, Inter je igrao dobro i u prvom meču nekih sat vremena a onda su ostali bez snage što je Liverpul kasnije iskoristio i dao ta dva gola. I sada je Inzagi pripremu odradio sjajno i pripremio je neka iznenađenja.

Jedno je svakako uloga Čalhanoglua. Inter tranziciju ali i generalno otvaranje napada često radi preko Brozovića. Brozović to radi fantastično i zato je toliko bitan za igru Intera. Međutim, u poslednje vrijeme protivnici su pročitali Inter. Rade veliki pritisak na Hrvatu i tako mu otežavaju posao. Kako je Inzagi to riješio ? Spuštanjem Čalhanoglua u sredinu.

Time je uradio dvije stvari. Prvo, dobio je brojnost u veznom redu i faktički sveo je igru u sredini protiv Liverpula na 3 na 3 te je spriječo Liverpul da ima višak. Drugo, olakšao je otvaranje napada i kreaciju jer je uz Brozovića sada bila još jedna dodatna opcija za otvaranje napada ali i kreaciju u vidu sjajnog  Čalhanoglua.

Inter je bio bolji ali nije mogao doći do prednosti. Sve je tako bilo do 62. minuta i genijalnosti Lautara Martineza. Svojim golom donio je vodstvo Interu i vratio ga je u igru za prolazak dalje. Međutim, samo minut kasnije, sve dobro urađeno otišlo je u propast.

Za to je zaslužan Aleksis Sančez i njegovo pomračenje uma. Čileanac je imao nepromišljen start u završnici prvog poluvremena kada je dobio žuti karton. Minut nakon gola Lautara, napravio je novu glupost i dobio drugi žuti karton.

Tako je Inter ostao sa igračem manje. Nije samo bio problem igrač manje nego potpuno ubijanje momentuma koji je bio na strani ekipe Simonea Inzagija nakon što su poveli. Takođe, taj crveni je sigurno poremetio samog Inzagija i morao se dalje prilagođavati novonastaloj problematičnoj situaciji.

Kao i u prvoj utakmici, Inter je opet pao u poslednjih pola sata. Međutim, ovaj put nije bila problem fizička spremnost ekipe nego je Aleksis svojom glupošću ubio sav moral svoje ekipe. Umjesto da svim silama krenu ka postizanju drugog gola, oni su imali ogroman problem samo minut nakon gola. Faktički, nisu stigli ni proslaviti gol kako treba a već situacija nije bila dobra.

Do kraja susreta Liverpul je kontrolisao meč. Nisu previše ni oni napadali jer nisu htjeli nepotrenbo rizikovati ali su igrali onoliko koliko im treba. Na kraju je bilo dovoljno.

Nikad nećemo saznati šta bi bilo da Aleksis nije uradio to što je uradio. Vjerovatno bi završnica bila mnogo uzbudljivija, moguće bi Inter postigao i drugi gol ali eto to nikad saznati nećemo. Ali ono što znamo jeste da je Inter platio ceh nepromišljenosti svog igrača. Nepromišljenosti kakvoj nije mjesto u jednoj ovako bitnoj utakmici.