XS
SM
MD
LG

Serija koja je nepravedno u drugom planu

Foto: Memphis

U moru serija koje se goruja u prvi plan, jedna je malo i zapostavljena i to poprilično nepravedno. Ako govorimo samo o kvalitetu, ovo nije najjača serija. Ako govorimo o količini talenta u oba tima, ovo je definitivno najjača serija u prvoj rundi.

Dosadašnji mečevi bili su veoma neizvjesni. U prvom meču Minesota je vodila pa gotovo konstantno ali je tek u samoj završnici slomila Memfis. Drugi meč je bio najnezanimljiviji od dosadašnjih odigranih mečeva u ovoj seriji i Memfis je ubjedljivo slavio. U trećem meču, Memfsi je bio dva puta na preko 20 poena zaostatka. Međutim, sa impresivnih 37-12 u poslednjem periodu, napravili su preokret.

Djelovalo je da će to dokrajčiti Minesotu i da se psihički neće oporaviti od takvog poraza. Međutim, nije bilo baš tako. Igrali su dobro veći dio četvrtog meča, imali sigurnu prednost ali su opet zakomplikovali završnicu. Ipak, ovaj put nisu prosuli pobjedu i izjednačili su na 2-2.

Memfis je sjajno otvorio peti meč. Iako bez Adamsa koji vjerovatno neće igrati do rkaja serije, Memfis je poveo sa 13-3. Generalno, Adams je dosta spor za ovakvu seriju i vidjelo se u nekim trenucima koliko se muči sa Taunsom. Što se ovog meča tiče, Memfis su u sjajan ritam uveli Bejn i Džekson. Minesota je sjajan ritam pronašla šutom za tri poena. Sve je krenulo od Peta Beverlija i Taunsa a dodali su se i ostali. Na kraju je Minesota preokretom dobila prvi period.

Minesota je fenomenalno otvorila drugi period. Dobra odbrana i raznovrstan napad, donijeli su im dvocifrenu prednost. Bejn i Morent uveli su Memfis u dobar ritam a dodao se i Anderson. Memfis se vratio ali nije mogao do preokreta jer su gosti imali odgovor na sve i sa vodstvom su otišli na odmor.

U trećem periodu bila je vidljiva bolja energija Minesote na oba kraja parketa. Jeste Memfis prišao na 60-59 ali je veći dio trećeg perioda bio u solidnom minusu i trudili su se samo da se održe u životu i da ne odu u preveliki minus. Tauns je predvodio Minesotu i imao je devet poena u ovom dijelu igre ali su ga sjajno pratili i saigrači.

Međutim, vrlo moguće da je posljednji detalj u ovom dijelu igre zapravo prelomio meč. Memfis je imao -13 a onda je Morent brutalno zakucao. Djeluje da se momentum tim potezom totalno promijenio bez obzira što je Minesota i dalje imala +11.

Gdje je stao kod tog zakucavanja, Morent je nastavio u poslednjem periodu. Na njegovim taktovima Memfis se polako ali sigurno vraćao u igru. Uspjeli su uvesti meč u neizvjesnu završnicu iako je Minesota ljubomorno čuvala vodstvo. Pa ipak, zahvaljujući trojci Morenta, Memfis je poveo 107-106. Potom je dao i bacanja za +3. Minesota je imala napad na osam sekundi do kraja. Sjajan protok lopte omogućio je Edvardsu da iz desnog kornera pogodi trojku za izjednačenje. Ipak, posljednji napad imali su domaći. Iznuđeno je preuzimanje gdje je Vanderbilt ostao na Morentu, odigrao i više nego dobru odbranu ali nije pomoglo. Morent je dao 18 poena u 4/4 te je donio pobjedu svojoj ekipi.

Iako je Morent na kraju heroj, mnogi su dali jako bitan doprinos. Dok se Morent nije razigrao, Bejn je držao ekipu u igri a imao je i bitne pogotke u 4/4. Brendon Klark odigrao je ponajbolji meč u karijeri. Imao je 20+ partiju uz 15 skokova a neki su bili izuzetno bitni. Bruks, Anderson, Džons, Džekson, svi oni su dali određeni doprinos i Memfis je imao potrebnu širinu.

Sa druge strane, opet se vidjelo da Minesoti fali iskustva. Ne toliko što se same košarke tiče koliko im fali onog plej of iskustva. Ekipa u ovom sastavu igra prvi put plej of dok je Memfis ''vatreno krštenje'' imao protiv Jute prošle sezone. Tada su gubili mečeve na neiskustvo, slično kao Minesota sada. I treći i peti meč Minesota je dugo kontrolisala ali je prosula pobjede a isto je skoro uradila i u četvrtom meču.

Valja reći da ih dosta koče i loše partije Rasela. Dianđelo Rasel imao je jedan sjajan plej of u dresu Netsa prije par sezona. Međutim, sada je neprepoznatljiv. Pogotovo je to slučaj u poljednje dvije utakmice. Muče se sa procentima a opet, ne libi se da uzme teške i bitne šuteve što za sada ne donosi mnogo ekipi.

S obzirom na mladost i jednih i drugih i na to da ih vode dva perspektivna trenera, vrlo moguće da je ovo početak jednog višegodišnjeg rivalstva. Ova serija je jedna od najboljih u prvoj rundi. Onaj ko je nije ispratio u većem obimu, može da žali jer se mnogo toga moglo vidjeti u do sada odigranih pet mečeva.