XS
SM
MD
LG

Tuzla City Simin Han-Tuzla
07.05.2021 16:00
1 : 1
Da bi ste mogli učestvovati u aktivnostima ove utakmice morate se registrovati i prijaviti na sajtu.
Tekstualni prenos utakmice
Postava
SARAJEVO: Kovačević, Pidro, OremuÅ”, Mustedanagić, MeÅ”anović, Velkoski, Miličević, Pejović, Đokanović, Fanimo, Adukor, Na klupi su: Kanurić, Hebibović, F. Hodžić, D. Hodžić, Jukić, DerviÅ”agić, Milanović, Handžić, SuÅ”ić
Fejzić, BariÅ”ić, Crnkić, Brkić, KarjaÅ”ević, Džafić, MiÅ”ić, Nukić, Dofo, Moris, Đerić Na klupi su: Brajlović, Duraković, Ramić, Džaferović, Badara, Lučić, Ubiparip, Maksimović, MeÅ”inović
IzveŔtaj utakmice

Sarajevu bod u Tuzli

07.05.2021 Administrator DC

Tuzla siti

Fudbaleri Tuzla Sitija ugostili su danas Sarajevo u susretu 29. kola Premijer lige BiH, koji je okarakterisan kao najznačajniji i najteži koji će Sarajevo igrati do kraja sezone u borbi za treći uzastopni naslov prvaka. 

 

Bordo tim je u ovaj duel ušao sa dva boda prednosti u odnosu na Borac, ali i sa kapitalom da na Koševu igra tri od posljednjih pet utakmica, dok je Borčev raspored do kraja sezone bio neuporedivo teži. S druge strane, Tuzlaci su nakon remija sa Olimpikom bili poprilično daleko od pozicije koja vodi u Evropu, a danas su bili pod imperativom pobjede da bi zadržali kakve-takve šanse za Konferencijsku ligu.

Mečevi ova dva tima na Tušnju obično nisu praznici fudbala iz više razloga, a s obzirom na značaj današnjeg meča, bilo je za očekivati i da današnji meč bude vrlo tvrd. Tuzlaci su bolje otvorili utakmicu, već u prvoj minuti dobili su slobodan udarac nakon što je Adukor faulirao Dofa koji je oteo loptu Đokanoviću na sredini terena. 

Prekidi su bili ujedno i najveća prijetnja tuzlanskog tima Sarajevu, iako je domaćin zaigrao u neobičnoj formaciji, bez klasičnog napadača i sa dodatno napunjenim veznim redom. To je Tuzlacima donijelo dominaciju u posjedu, ali nije domaći tim uspio napraviti puno šansi. Najbliže golu u prvom dijelu bio je Huso Karjašević, čiji snažan udarac brani Vladan Kovačević.

S druge strane, Sarajevo nije baš briljiralo i ne može se pohvaliti kvalitetnom igrom, a ono što je karakterisalo napade Sarajeva jeste povremeni presing ofanzivne četvorke i brza tranzicija. Ključni su još jednom bili Zinedin Mustedanagić i Matias Fanimo, koji su sjajno kombinovali u 22. minuti, kada je prvo Mustedanagić lijepom loptom na desnu stranu promijenio težište napada, a potom se odlično ubacio između dva defanzivca domaćih. Perfektnom loptom ga je pronašao Fanimo, a Mustedanagić je rutinski završio akciju za 1:0.

Nakon ove, Sarajevo je imalo još jednu šansu kada je Mustedanagić osvojio loptu iz presinga, ali na kraju on i Krste Velkoski nisu uspjeli pogoditi mrežu Tuzla Sitija.

Činilo se da će Sarajevo na odmor otići sa prednošÄ‡u, ali u 43. minuti praktično ni iz čega domaći poravnavaju. Adnan Džafić bježi Đokanoviću i potom neometan, bez da je iko izašao u presing, šutira snažno ka golu Sarajeva. Kovačević je nemoćan i domaći stižu do poravnanja.

Tek što je počeo drugi dio susreta, Tuzlaci su imali šansu, ali Kovačević je odlično odbranio. Sarajevo je napravilo promjenu na poluvremenu, Mirko Oremuš je prešao u vezni red na mjesto gdje je igrao Andrej Đokanović, a njega je zamijenio Dušan Hodžić, koji je zaigrao kao desni bek. Ipak, već u prvoj akciji, Oremuš dobija direktan crveni karton na sredini terena nakon duela sa Dofom, a ova odluka izazvala je dosta polemike i fudbaleri Sarajeva apsolutno su bili ubijeđeni da je sudija Dragan Petrović pogriješio.

Ova je situacija potpuno promijenila tok utakmice i Sarajevo koje je bilo relativno bezopasno u prvom dijelu još je teže olazilo u posjed lopte u drugom. Tuzlaci su imali loptu u svom posjedu, ali teško su stvarali previše ozbiljne šanse. Vladan Kovačević je sjajno branio udarce Bađija i Crnkića te je vladao svojim petercem. 

U ofanzivi Sarajevo je rijetko napadalo, pa je teško izdvojiti situacije u kojima se istaklo. Nekoliko puta Tuzlaci nisu adekvatno iskontrolisali napade Sarajeva, ali izostala je završnica kod gostiju. U 72. minuti utakmice, Vladan Kovačević je maestralno intervenisao u dvije situacije, te je tako ostavio Sarajevo na životu.

Nekoliko minuta kasnije, Tino Sven Sušić i Ivan Jukić ulaze u igru kod Sarajeva, a iz prve ozbiljnije akcije, mogli su donijeti Sarajevu vodstvo. Sušić je odlično uposlio Jukića, ali njegov mlaki udarac nije previše opasan za Fejzića. U nastavku meča Sarajevo je uspjelo uspostaviti terensku ravnotežu i do kraja meča Tuzla praktično i nije imala šansi. S druge strane, Sarajevo je nekoliko puta uspjelo doći u situaciju da zaprijeti golu domaćina iz kontranapada, u jednoj situaciji je Hebibović i pao u kaznenom prostoru domaćih, ali nije bilo rezultatske promjene.

Sarajevo sada im 57 bodova, a Tuzla City 45 bodova.

FK Tuzla Siti- FK Sarajevo 1:1 (1:1)
Stadion: Gradski stadion Tušanj, Tuzla
Sudija: Dragan Petrović (Banja Luka)
Strijelci: 0:1 - Mustedanagić (22), 1:1 - Džafić (43)
Žuti kartoni: Nukić, Đerić, Morris (Tuzla City), Mustedanagić, Đokanović (Sarajevo)
Crveni karton: Oremuš (FK Sarajevo) - 49

FK Tuzla Siti: Fejzić, Nukić, Đerić, Morris, Barišić, Karjašević, Brkić (41. Badji), Doffo, Mišić (78. Ramić), Crnkić, Džafić. Trener: Husref Musemić

FK Sarajevo: Kovačević, Oremuš, Pidro, Adukor, Miličević, Đokanović (46. Hodžić), Pejović (76. Sušić), Mustedanagić (56. Hebibović), Velkoski, Fanimo (76. Jukić), Mešanović (69. Handžić). Trener: Vinko Marinović

Fudbal Fudbal m:tel Premijer liga BiH Tuzla City Sarajevo