XS
SM
MD
LG

Staniša Mandić utišao Koševo

Fudbaleri Zrinjskog rezultatom 1:0 su savladali Sarajevo u derbi susretu 24. kola Premijer lige BiH, čime su se vratili u utrku za naslov prvaka BiH.

Sarajevo je u utakmicu ušlo bez kapitena Krste Velkoskog koji je ovog puta ostao na klupi, a njegovo mjesto je zauzeo Halilović, koji je sa Rahmanovićem, Tatarom i Ahmetovićem činio navalni dio tima.

Sa druge strane, Slišković je imao dosta problema pred ovaj susret. Pored suspendovanog Barišića, Filipović je otpao na posljednjem treningu uoči susreta, dok su još od ranije Veselinović i Šovšić bili izvan stroja.

Prvu priliku Bordo tim je imao u sedmoj minuti, kada je Halilović u dva navrata pokušao da savlada Brkića, ali je golman gostiju iz ovog duela izašao kao pobjednik. U 12. minuti je dubinsku lopta za Mandića stigao Kovačević, koji je istrčavo izvan šesnaesterca i bio brži od napadača Zrinjskog i otklonio opasnost od svog gola. U dosta nesadržajnom prvom dijelu možemo izdvojiti pokušaj Stanića u 33. minuti. Atraktivno, ali neefikasno.

U 38. minuti Sarajevo je imalo najbolju priliku u prvom poluvremenu. Iz dosta dobre pozicije šut je uputio Stanojević, ali golman Brkić je oprezan i dobro interveniše te loptu izbacuje u korner. Minut kasnije Rahmanović šutira glavom nakon ubačaja sa lijeve strane, ali njegov udarac odlazi preko gola. To je ujedno bila i posljednja prilika u prvom dijelu susreta.

Bilo je Sarajevo relativno neuvjerljivo u prvom dijelu susreta, no činilo se da ni Zrinjski nije previše dominantan i da će taktička bitka biti tvrda i u nastavku susreta te da neće donijeti previše kvalitetan fudbal ni sa jedne strane. 

Međutim, Zrinjski već na otvorenju drugog dijela stiže do vodstva. Prvo je u 51. minuti Lazić zamalo pogodio vlastitu mrežu, a njegova lopta je otišla u korner. Iz tog kornera gosti su stigli do prednosti, a strijelac pogotka bio je Mandić. Odbrana Sarajeva nije reagovala adekvatno.

Dvije minute kasnije Hebibović sjajno šutira iz slobodnog udarca, no njegov pokušaj ponovo brani odlični Ivan Brkić, koji ponovo pokazuje koliko je značajan za svoj tim.

Pogodak gostiju evidentno je poremetio igru Sarajeva, koja ionako nije bila previše kvalitetna, no domaći tim se žestoko mučio, a obje ekipe su imale mnogo zamjerki na suđenje Elvisa Mujića, pa je svaka njegova odluka donijela mnogo neslaganja i razgovora sa njim.

U takvom odnosu snaga, fudbal nije bio prioritet, pa se teško može izdvojiti ijedna ozbiljnija šansa. Kristijan Stanić je u 65. minuti umalo pobjegao Milošu Stanojeviću, ali ovaj je pao nakon duela sa njim, nakon čega je Mujić svirao faul. Donijelo je ovo velike varnice na terenu, a ujedno je to bila i jedina situacija koja bi se mogla okarakterisati šansom za goste.

S druge strane, nije ni Sarajevo imalo šansi, a onih nekoliko pokušaja koje je napravilo uglavnom su okončani slabim udarcima. Do kraja meča nije bilo promjena, te je Sarajevo doživjelo prvi ovosezonski poraz na Koševu, a Zrinjski sada ima šest bodova manje od Sarajeva. 

U narednom kolu, Sarajevo igra gradski derbi sa Željezničarom, dok je Zrinjski domaćin Krupi.

FK Sarajevo -  HŠK Zrinjski 
 

Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo . Gledalaca: Sudija: Elvis Mujić (Banovići) . Strijelci: 0:1 – Mandić (52)
Žuti kartoni: Rahmanović, Hebibović, Stanojević (Sarajevo), Čurjurić, Stojkić, Stanić, Gojković, Brkić, Mandić, Galić, Perišić (Zrinjski)

FK Sarajevo: Kovačević, Hebibović, Bekić (55. Velkoski), Lazić, Mujakić, Stanojević, Crepulja (74. Kapić), Rahmanović (82. Handžić), Halilović, Tatar, Ahmetović

HŠK Zrinjski: Brkić, Galić, Stojkić, Jakovljević, Gojković, Pezer (77. Perišić), Rustemović, Čirjak, Čurjurić, Stanić (70. Marković), Mandić (83. Bencun)


Krupa 2 : 2 Radnik
Čelik 1 : 0 Mladost
Tuzla Siti 1 : 1 Sloboda
Zvijezda 09 1 : 1 Široki Brijeg
GOŠK 1 : 1 Željezničar
Sarajevo 0 : 1 Zrinjski
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 24 16 5 3 53
2 Zrinjski 24 14 5 5 47
3 Željezničar 24 10 6 8 36
4 Široki Brijeg 24 8 12 4 36
5 Čelik 24 9 7 8 34
6 Radnik 24 8 9 7 33
7 Sloboda 24 8 7 9 31
8 Mladost 24 8 6 10 30
9 Tuzla Siti 24 6 7 11 25
10 Zvijezda 09 24 5 9 10 24
11 GOŠK 24 4 8 12 20
12 Krupa 24 3 9 12 18