XS
SM
MD
LG

Precrtavanje Teodosića koje može biti kobno po Srbiju

Foto: KSS

Do evropskog prvenstva u košarci ostalo je 20ak dana. S obzirom na to da se Nikola Jokić odazvao pozivu, svi navijači Srbije sanjaju zlatnu medalju nakon 20 godina pauze kada su velika takmičenja u pitanju. Međutim, Srbija sebi ponovo puca u koljena i ponovo slabi samu sebe, odnosno to rade njeni selektori.

Lako je general poslije bitke ali utisak je da je Sale Đorđević napravio veliku grešku pred Mundobasket 2019. godine jer je prerano precrtao Kalinića i Nedovića. Pogotovo je problem nastao nakon teške povrede Dragana Milosavljevića tokom priprema. U četvrtfinalu protiv Argentine, falilo je čvrstine i energije koju bi donio Kalinić a to se posebno osjetilo kada je Vladimir Lučić ostao bez snage a gledajući igru u oba pravca, bio je najbolji pojedinac Srbije na tom meču.

Sada je selektor drugi. Nakon 20 godina, na klupu se vratio Svetislav Kari Pešić. Međutim, kao da nije naučio na greškama Saleta i uradio je isto. Ponovo je svojom preranom odlukom u dobroj mjeri oslabio reprezentaciju Srbbije.

Naime, prvi kojeg je Pešić precrtao jeste kapiten Miloš Teodosić. Svašta se govori ali sukoba između selektora i kapitena nije bilo. Jedini razlog ovakve odluke selektora je taj što mu se Teodosić nije uklapao u koncepciju i radi toga je donio takvu odluku. 

Ova odluka je pogrešna sa više aspekata. Prvo, morao je selektor na vrijeme znati da mu se Teodosić ne uklapa u koncepciju jer nije baš da ga je prvi put vidio kada se reprezentacija okupila. Ako se već popularni Teo nije uklapao u koncepciju Pešića, bilo je poštenije da ga ne zove. Ovako, na ružan način je vjerovatno okončana reprezentativna karijera nekoga ko se uvijek odazivao, igrao i pod injekcijama za Srbiju i stalno davao svoj maksimum. Ako ništa drugo, Teodosić je zaslužio više poštovanja i nije sigurno zaslužio da bue odbačen poput krpe.

Odluka je pogrešna i sa drugog aspekta. Nema Srbija tonu plejmekera nego je baš tu deficitarna. Pogotovo je problem u vanjskoj liniji nakon što se povrijedio Bogdan Bogdanović i nakon što se zna da neće igrati na prvenstvu. Da je Pešić prerano precrtao Teodosića, pokazao je već dan nakon ovakve odluke. Naime, na treningu se povrijedio Aleksa Avramović i vrlo vjerovatno otpao iz priče da ode na prvenstvo.

Time je Srbija još više deficitarna u vanjskoj liniji. Plejmekera mogu pokriti Micić i Jaramaz s tim što bi se Micić mnogo bolje uklopio sa Teodosićem jer bi predstavljali neku sličnu verziju tandema Micić - Lsrkin. Ovako, Srbija je dosta oslabljena na i inače kritičnoj poziciji. Mogu u kreaciji pomoći Nedović i Gudurić ali nisu klasični plejmekeri.

Naravno, tu je i Nikola Jokić kod koga će i biti lopta najveći dio vremena i sigurno je ideja da i on kreira. Ali to što će se igra vjerovatno bazirati oko njega, ne znači da se Teodosić morao precrtati. Na kraju krajeva, na OI u Riu, Teodosić i Jokić su fenomenalno sarađivali a Jokić je od tada mnogo napredovao pa bi ta saradnja mogla biti samo bolja sada.

Odluka da precrta bitno ime i nije rijetka stvar kod Pešića. Iako je još mogao pomoći, Pešić je pred EP 2001. godine precrtao Saleta Đorđevića a tog ljeta nije zvao neke iskusne igrače poput Lukovskog i Miće Berića. Na pomenutom EP, Vlado Šćepanović je igrao sjajno. Međutim, pred SP u Indijanapolisu naredne godine, Pešić ga je precrtao slično kao Teodosića sada. Znamo šta se desilo i na samom tom prvenstvu i znamo za sada već legendarno izbacivanje Radmanovića iz reprezentacije.

Ako gledamo kroz te Pešićeve poteze, potezi poput precrtavanja Teodosića nisu koštala ekipu. Međutim, Srbija je tada imala neuporedivo više top klasa nego što ih ima sada jer ako govorimo o najvišem nivou, pitanje je sem Jokića da li iko može da se ubroji u tu kategoriju. Zato je precrtavanje Teodosića ogroman ogroman rizik.

Rizik koji bi Srbiju mogao koštati kao što je vjerovatno koštalo prerano precrtavanje Kalinića i Nedovića prije tri godine. Daj Bože da ne bude tako jer ćemo svi biti srećni ali utisak je da je selektor ponovo oslabio vlastitu ekipu i da će se ponoviti ono što se desilo na poslednjem svjetskom prvenstvu.....