XS
SM
MD
LG

Evroligi dobar, ne i KS BiH: Za Dragana Porobića nije bilo mjesta na Kupu Mirze Delibašića

Foto/ ABA

Na završnom turniru Kupa BiH, koji počinje u Sarajevu, nije bilo mjesta za najboljeg ovdašnjeg sudiju Dragana Porobića, koji, gle čuda, biva delegiran za utakmice Evrolige, ali po sudu onih koji donose odluke u bh. košarci, nedovoljno je dobar da se uvrsti na listu arbitara koji će dijeliti pravdu na utakmicama vrijednih trofeja u Kupu BiH.

Novi je to skandal u režiji Jadranka Lasetovića, komesara takmičenja, koji mimo svih dogovora i propisa donosi odluke o tome ko može, a ko ne, da dijeli košarkašku pravdu na terenu.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske, kaže da izostanak Dragana Porobića sa liste arbitara još jedan dokaz samovolje Jadranka Lasetovića.

„Kada imate završni turnir Kupa jedne države, bez obzira na sve, onda je normalno da vam na terenu sude najbolje sudije, a Dragan Porobić je jedan od najboljih, ako ne i najbolji ovdašnji sudija. On se morao naći na spisku arbitara i njegov izostanak je odluka koja nema nikakvog opravdanja. Smatram da nije ispoštovano ništa od onoga što piše u aktima KS BiH, a tiče se ravnopravnosti.

Košarkaški savez Republike Srpske je ravnopravan član KS BiH, a samo jedan naš sudija je delegiran za završni turnir Kupa BiH. Nezadovoljni smo zbog takve odluke, najviše zbog toga što Republika Srpska ima odlične sudije koji sude takmičenja najvišeg ranga evropske košarke.

Ovo je samo nastavak lošeg odnosa Košarkaškog saveza BiH, te ljudi koji se nalaze na rukovodećim pozicijama, prema Košarkaškom savezu Republike Srpske i svemu što dolazi iz Republike Srpske“, poručuje Aleksandar Đurđević, predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske.

Komesar za takmičenje KS BiH već duže vrijeme donosi odluke na štetu Košarkaškog saveza Republike Srpske i klubova koji dolaze iz Republike Srpske. Nedavno je ceh platila ekipa Mladosti iz Mrkonjić Grada.

„Imali smo priliku, u prethodnom periodu, da vidimo da je košarkašima Mladosti iz Mrkonjić Grada otkazana utakmica sa KK Spars iz Sarajevo na sam dan utakmice, nekoliko sati prije njenog početka i to putem mejla.

To je protivno svim propisima i ta utakmica je trebala da bude registrovana službenim rezultatom u korist ekipe Mladosti. Ipak, to se nije desilo, a komesar za takmičenje i tom prilikom se oglušio o sve akte KS BiH“, kaže Đurđević.

KS BiH, i oni koji su na rukovodećim pozicijama, odavno vuku poteze na štetu košarke u Republici Srpskoj, a utisak je da su brojni protkani politikom kojoj nije mjesto u sportu.

„Od kako sam stupio na poziciju predsjednika Košarkaškog saveza Republike Srpske, za ove tri godine, konstantno imamo probleme na relaciji sa KS BiH. Ne poštuje se autoritet, ne poštuje se ravnomjerna zastupljenost i često KS BiH, i kolege iz Federacije BiH, pokušavaju da nanesu štetu klubovima iz Republike Srpske, a čini mi se da im je najveći trn u oku KK Igokea koji je najbolji košarkaški klub u BiH.

Na razne načine se pokušava omalovažiti uspjeh, ali se i pokušava na sve načine onemogućiti da se ostvari sportski rezultat na terenu. Sjetimo se samo skandalozne završnice prvenstva BiH u Širokom Brijegu i sličnih stvari. Definitivno postoji kontinuitet lošeg odnosa prema svemu što dolazi iz Republike Srpske, ali kada pogledamo šta se sve dešava u BiH onda je jasno da jedno prati drugo“, kaže Đurđević piše ATV.