XS
SM
MD
LG

2 : 3
Da bi ste mogli učestvovati u aktivnostima ove utakmice morate se registrovati i prijaviti na sajtu.
Igrači i ocene Novo!
  • Klikom na ikonicu sa zvedicom otvara se prozor gde mođete oceniti igrača
  • Igrače možete oceniti samo ako je utakmica odigrana u prethodnih 7 dana
  • Ako igrač kojeg želite oceniti nije na listi a igra u klubu možete ga prijaviti na strani kluba
Tekstualni prenos utakmice
Protokol
Sudije: Irfan Peljto (Sarajevo) [Glavni], Damir Lazić (Brčko) [Pomoćnik], Stefan TeÅ”anović (Istočno Sarajevo) [Pomoćnik],
Postava
Belmin Dizdarević(G) , Muharem Trako , Enedin Mulalić , Renan Do Carmo De Oliviera , Dal VareÅ”anović (K), Kyeremeh Francis , Giorgi Guliashvili , SlaviÅ”a Radović , Frane Čirjak , Ilija Martinović , Mirza Mustafić , REZERVE Muhamed Å ahinović(G) , Avdija VrÅ”ajević , Hamza Čataković , Tarik Ramić , Hamza Ljukovac , Nemanja TomaÅ”ević , Besim Å erbečić , Bakir Nurković , Nidal Čelik
Postava
Marko Marić(G) , Hrvoje BariÅ”ić , Josip Ćorluka , Tomislav KiÅ” , Antonio Ivančić , Mario Ćuže , Slobodan Jakovljević , Petar Sučić , Kristijan Stanić , Kerim Memija , Nemanja Bilbija (K), REZERVE Marin Matej Topić(G) , Ivan Jukić , Franko Sabljić , Matija MalekinuÅ”ić , Almir Bekić , Antonio Prskalo , Karlo Kamenar , Milan Vukotić , Matej Senić ,
IzveŔtaj utakmice

Sarajevbo porazilo Zrinjski

26.04.2023 Administrator DC

Zrinjski i Sarajevo sastali su se danas u derbi utakmici 28. kola Premijer lige BiH, a pobjeda je pripala ekipi Sarajeva rezultatom 3:2.

Plemići su u meč ušli svjesni da pobjedom mogu osigurati novi naslov prvaka Bosne i Hercegovine te su u prvih nekoliko minuta nametnuli jaku inicijativu i presing na zadnju liniju Sarajeva.

 

Potpuna kontrola u posjedu donijela im je u 4. minuti i prvu šansu u kojoj se našao Mario Ćuže nakon odličnog ubačaja Ćorluke sa desne strane. Ipak, njegov pokušaj voleja sa 14 metara otišao je preko gola.

Nastavio je Zrinjski pritiskati i u narednim minutama, ali Sarajevo se organizovano i disciplinovano branilo te onemogućilo Plemiće da dolaze u povoljne gol šanse. U isto vrijeme, Bordo tim je brzim tranzicijom  prijetio Zrinjskom svaki put kada bi Plemići izgubili loptu na protivničkoj polovini terena, a iz jedne takve situacije gosti su izborili slobodan udarac iz kojeg će doći do vodstva.

Mustafić je uputio direktan šut, a lopta je na putu do gola zakačila Renana Oliveiru i završila u mreži Plemića za vodstvo Sarajeva od 1:0.

Nastavak utakmice donio je još veću kontrolu Zrinjskog na sredini terena, ali nedovoljno opasnih situacija pred golom Sarajeva iz kojih bi mogli doći do poravnanja. Jednu takvu imao je Kiš u 20. minuti susreta, no njegov udarac iz odlične pozicije otišao je preko gola.

Sarajevo, iako fokusirano na odbranu svog gola, nije bilo bezazleno posebno kada bi im se otvorio prostor za kontranapad. Bordo tim je u 35. minuti bio u dobroj prilici da udvostruči prednost, no šut Renana Oliveire sa 15 metara udaljenosti pogodio je spoljni dio stative.

I kada se činilo da će Sarajevo na odmor otići sa prednošÄ‡u, Zrinjski je došao do poravnanja. Plemići su odigrali akciju po lijevoj strani, Memija je ubacio loptu na prvu stativu, a tamo ju je dočekao Ćuže i sjajnim udarcem glavom matirao Dizdarevića za 1:1.

Početak drugog poluvremena odvijao se na potpuno drugačiji način, s obzirom da je Sarajevo na terenu stajalo dosta ravnopravnije i otvorenije u odnosu na početka utakmice, a za takav pristup nagrađeni su golovima. 

Igrala se 52. minuta susreta kada su igrači Sarajeva odigrali fenomenalnu akciju, Kjeremeh je sjajno probio po desnoj strani i odigrao povratni pas za Varešanovića, a kapiten Bordo tima maestralno primio loptu i još ljepšim udarcem postigao gol te donio vodstvo svojoj ekipi.

Zrinjski je brzo pokušao doći do izjednačenja i zaigrao još ofanzivnije, no to će se ispostaviti kao pogrešan potez, s obzirom na to da je Sarajevo upravo zahvaljujući tome postiglo treći gol.

Plemići su izgubili loptu na protivničkoj polovini terena, a Varešanović se sjajno snašao i proigrao Oliveiru koji je izašao sam pred golmana Zrinjskog, zaobišao ga i mirno poslao loptu u mrežu za veliko vodstvo od 3:1. 

Do kraja susreta Zrinjski je pokušavao smanjiti prednost Sarajeva i unijeti neizvjesnost u završnicu utakmice te stvorio nekoliko dobrih situacija prije nego je Jukić maestralnim udarcem uspio zatresti mrežu Bordo tima. 

Jukić je u 84. minuti susreta nakon duže akcije sjajnim lob udarcem matirao Dizdarevića i smanjio na 2:3, ali to je bilo sve od Zrinjskog u ovoj utakmici, jer je ekipa Mirze Varešanovića do kraja utakmice uspjela sačuvati prednost od jednog gola.

Sarajevo je ovim trijumfom prekinuo niz Krunoslava Rendulića od 14 pobjeda zaredom te barem nakratko prolongirao slavlje Zrinjskog i njihovu odbranu titule prvaka BiH. 

Premijer liga BiH Premijer liga BiH m:tel Premijer liga BiH Zrinjski Sarajevo