XS
SM
MD
LG

Uefa ''jača'' od razuma

UEFA bi da odlučuje i o spoljnoj politici mnogih zemalja

Unija evropskih fudbalskih asocijacija pooštriće pravila kako bi spriječila države koje ne priznaju nezavisnost samoproglašenog Kosova da odbiju gostovanje te fudbalske reprezentacije.

Reprezentacija samoproglašenog Kosova odigraće utakmice u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine, a četiri od ukupno 11 zemalja koje organizuju takmičenje – Azerbejdžan, Rumunija, Rusija i Španija – ne priznaju nezavisnost srpske autonomne pokrajine. 

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin izjavio je da ovakva politika fudbalske unije obavezuje reprezentacije drugih zemalja da igraju protiv kosovskih klubova i reprezentacije, kao rezultat žreba – bilo na njihovoj ili teritoriji Kosova i Metohije, prenosi AP. 

Ovakva politika evropskog fudbalskog tijela mogla bi da dovede do neslaganja sa državama kao što je Ukrajina, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, zbog čega je u okviru kvalifikacija za prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo u Rusiji utakmicu protiv fudbalske reprezentacije samoproglašenog Kosova, umjesto u Kijevu, odigrala u Poljskoj. 

Јednostrano proglašenu nezavisnost Kosova priznale su države koje se takmiče u istoj kvalifikacionoj grupi - Bugarska, Češka, Crna Gora, kao i Velika Britanija u ime Engleske.

Izvor: Srna