XS
SM
MD
LG

Janjetović - Kralj (2)

 

Danas donosimo, ekskluzivno, drugi dio pisma prijave Stojana Janjetovića protiv Slaviše Кralja fudbalskim savezima Republike Srpske i BiH, a riječ je o dvojici predsjednika Gradskog Fudbalskog saveza Prijedor izabranim 31. maja 2016. godine na dvije različite lokacije.

U prijavi piše dalje:

“…Nego da mi krenemo od početka samovolje i privatizacije GFS Prijedor od strane g-dina Slaviše Kralja kao predsjednika, koje se ogleda u GRUBOM i TEŠKOM kršenju Statuta GFS Prijedor i to u više navrata:

Prvo je nelagalno izabran UO GFS Prijedor, kojeg je predložio sam Slaviša Kralj, jer za članove UO GFS predložio tadašnje članove Skupštine GFS koji su na kraju glasali sami za sebe, što nije ni po Statutu ali ni po ljudskim i moralnim normama, a poslije su ti isti članovi sada već UO GFS glasali i dalje kao članovi Skupštine GFS Prijedor. Na istoj toj sjednici Vanredno-Izborne Skupštine GFS Prijedor, narušena je procedura izbora prilikom prijedloga za člana IO FSRS jer se o svemu dva puta glasalo, kada se vidjelo da ni jedan prijedlog nema potrebnu većinu, što je regulisano po Statutu GFS Prijedor član 24 alineja 3 paraf treći. O tome postoji i dokaz u vidu izvoda zapisnika sa Skupštine koji je potpisao jedan ovjerivač zapisnika g-din Fikret Kusuran i zapisničar, g-din Branko Trkulja koji je tada bio sekretar GFS Prijedor i koji je uložio primjedbu na to ali nije uopšte razmatrano. Svemu ovome su takođe prisustvovali i pomenuti g-din Mile Mandić i generalni sekretar PFS Prijedor g-din Milenko Tambić koji ni tada nisu reagovali na kršenje Statuta, što su po funkciji koju su obavljali bili u obavezi.

Izvršene su izmjene i dopune Statuta GFS Prijedor, a da delegati Skupštine GFS Prijedor nisu vidjeli o kakvim izmjenama i dopunama se radi što je vidljivo iz izvoda zapisnika sa Skupštine GFS Prijedor od 29. маја 2015. godine, bez obzira što su na tu činjenicu ukazali trojica prisutnih na Skupštini GFS Prijedor i to Radivoj Zmijanjac član UO GFS (poslije smjenjen) te delegati Skupštine Vlado Liščinski i Sead Cikota, ali to Slavišu Kralja nije spriječilo da na kraju te tačke stoji ‘jednoglasno članovi Skupštine GFS su usvojili novi Statut’, čime je prekršen Statut GFS Prijedor u članu 58 alineja 8 koji propisuje proceduru prilikom izmjena i dopuna Statuta GFS. Svemu tome bio je prisutan i g-din Mile Mandić, predsjednik PFS Prijedor koji na to opet nije reagovao, već je to i podržao svojim izlaganjem čime je doveo u zabludu članove Skupštine GFS Prijedor. Nakon toga nameće se zaključak da je Statut GFS Prijedor nelegalan i da se na osnovu njega ne mogu donositi bilo kakve odluke.

Takođe vrlo je upitno kada je Statut uopšte usvojen jer na samom Statutu piše da je usvojen 28. maja 2015. godine a izvod zapisnika kaže da je Skupština GFS Prijedor održana 29. maja 2015. godine, i da su tada usvojene ‘izmjene i dopune’, dakle dan kasnije. Iz svega ovoga opet se nameće zaključak da je Statut, odnosno ‘izmjene i dopune’ istog usvojene dan ranije samo je pitanje gdje i ko je to usvojio?

Posebna priča je i to da Statut GFS Prijedor nije usaglašen sa Statutom PFS Prijedor, kao ni sa Statutima FSRS i F/NSBiH u tački 7 alineja 3, po pitanju članstva u GFS Prijedor (forma članstva UDRUŽENJA i KOMISIJE) zbog čega je Statut i usklađivan, što je poslije iskorišteno za donošenje odluka po pitanju delegata u Izvještajno-Izbornoj Skupštini GFS Prijedor od 31. маја 2016. godine. Koliko je poznato ako neki akt nije usklađen sa neposredno višim aktom onda se primjenjuje viši akt u ovom slučaju Statut PFS Prijedor.

Potom je bez razloga i objašnjenja smijenio Komisiju za sudije i suđenje GFS Prijedor, a da ih o tome ni prije, ni poslije smjene nije obavjestio, čime je prekršio statut GFS Prijedor član 9 alineja 8, kao i član 27 alineja 6 jer o ovome članovi sudijske organizacije uopšte nisu bili upoznati i nisu ni dali prijedlog za članove nove KSS GFS Prijedor, te sam predsjednik nije pozvan na sjednicu na kojoj se odlučivalo o komisiji kojom presjedava, već je to uradio sam Slaviša Kralj i UO GFS Prijedor.

Takođe smjenio je 3 člana UO GFS Prijedor, navodno zbog neaktivnosti, s tim što je jedan od smjenjenih i g-din Jovo Nišević koji je bio potpredsjednik UO GFS Prijedor, a to je u ISKLJUČIVOJ nadležnosti Skupštine GFS Prijedor, po Statutu član 18 alineja 11, čime je opet teško prekršen Statut GFS Prijedor

U dva navrata je ignorisao zahtjev, četiri (4) člana UO GFS Prijedor, za sazivanje Vanredne sjednice UO GFS Prijedor i to 06. oktobra 2015. godine i 23. februara 2016.godine od čega su dvojica potpredsjednici UO GFS Prijedor i to Brane Radanović i Jovo Nišević, čime je opet prekršen Statut GFS Prijedor član 30 alineja 1.

Na kraju je svojim djelovanjem Slaviša Kralj od 7 članova UO GFS Prijedor, na početku mandata, koje je sam predložio, taj isti UO sveo na dva člana (njega i Simatović Slobodana), pogotovo onog momenta kada se Slaviša Kralj počeo direktno mješati u izbore prilikom formiranja UFSI Prijedor, jer o tome imaju izjave dva člana da na takav način ne žele više da učestvuju u radu UO i da odluke koje je sam Slaviša Kralj donio ne podržavaju (smjenio i imenovao tri KSS GFS Prijedor za dva mjeseca). Bez obzira na to Slaviša Kralj je nastavio po svome, a ni Mile Mandić koji je o svemu ovome bio upoznat kao predsjednik PFS Prijedor, nije reagovao i zaštito GFS Prijedor od samovolje Slaviše Kralja.

Jedna od stvari kojom se Slaviša Kralj kao predsjednik GFS Prijedor hvalio je i ta da je izrađen memorandum GFS Prijedor, i da je to do njegovog dolaska bio ‘privatni savez’ nekolicine ljudi, što nikako ne odgovara činjenicama jer o tome imaju i dokazi, ali je zato u memorandum tog istog GFS Prijedor kao zvaničnu e-mail adresu stavio privatni e-mail basara.prijedor@gmail.com. Šta je to, ako nije privatizacija?

Takođe g-din Slaviša Kralj se hvalio i time da je GFS Prijedor dobio svoje službene prostorije (za koje se uredno izmiruje kirija) i to je tačno, ali je tačno i to da u tim prostorijama nema nikoga, da nema radnog vremena i da je to korišteno za svega par sjednica UO GFS Prijedor, a svi ostali sastanci su se održavali po mjesnim zajednicama, kafanama (lično Slaviše Kralja cafe ‘King’) i ostalim ‘prestižnim’ zavlačcima grada Prijedora, kako bi sve to bilo daleko od sportske i fudbalske javnosti. Shodno tome ni pečat GFS Prijedor nije u prostorijama, što je kršenje zakona.

Sekretar GFS Prijedor g-din Slavko Basara, čiji je e-mail sa njegovim prezimenom u zaglavlju memoranduma GFS, uopšte ili nikako ne radi svoj posao, jer na pojedinu službenu poštu uopšte ne odgovara i ne šalje povratne informacije zainteresovanim stranama o čemu takođe postoje dokazi u vidu elektronske pošte ali i redovne pošte, koja je vraćana pošiljaocu u nekoliko navrata i nikad ga nema u službenim prostorijama GFS Prijedor kako je već navedeno. Ovim se opet krši Statut GFS Prijedor članovi 41 i 42 vezani za sekreterijat saveza.

Takođe g-din Slaviša Kralj je zloupotrijebio položaj i ovlašćenja, te sam Statut član 15 alineja 1, jer je prilikom određivanja delegata Izvještajno-Izborne Skupštine GFS Prijedor sam ili eventualno on i Simatović (ponovo odluka najviše dva člana UO, od na početku sedam članova, što je nonsens bez presedana) donijeli odluku o tome ko će biti delegati Skupštine, pa je tako za delegate stavio tri trenera (Keranović, Vujičić i Macura), slučajnost da su sva trojica vezani baš za Slavišu Kralja i rad u omladinskim kategorijama FK ‘Radnik-Urije’, čiji je neformalni predstavnik upravo Slaviša Kralj, i trojicu fudbalskih sudija (Udovičić, Radaković i Grbić), a opisano je već kako se isti Slaviša Kralj petljao u izbore u okviru UFSI Prijedora, dok na mjesta u UFSI nisu došli podobni Slaviši Kralju i ostalim pojedincima u sudijskoj organizaciji, pa u istom tom UO UFSI Prijedora sjedi sam Slaviša Kralj koji se sam tu postavio kao i čovjek koji uopšte nije instruktor, Vuković Željko, i čovjek protiv koga je pokrenuta tužba zbog zloupotreba u sudijskoj organizaciji PFS Prijedor zbog utaje poreza, Vlado Liščinski ali zato 8 saveznih instruktora i 1 republički ne mogu biti članovi tog UO UFSI, kao ni Skupštine UFSI, istini za volju jer ni sami ne žele da učestvuju u toj lakrdiji i kršenju Pravilnika o sudijama i suđenju FSRS. Ovo je sve odrađeno mimo Statuta GFS Prijedor, ali i van svih normi ukusnog ponašanja jer je upravo glasovima ove šestorice i 4 delegata klubova, Slaviša Kralj ‘izabran’ za predsjednika GFS Prijedor. Došlo je do toga da predsjednika biraju treneri i sudije a ne klubovi koji su osnova svakog saveza. Da nije tragično bilo bi smiješno!

Na osnovu prednjeg došlo je ponovo do kršenja Statuta GFS Prijedor po pitanju kvoruma same Skupštine, član 17 alineja 4, jer su u njenom odlučivanju učestvovala lica koja je odredio sam g-din Slaviša Kralj, a da prije toga nisu prošli skupštinsku proceduru prijema u članstvo GFS Prijedor, što je vidljivo i iz poziva za Izvještajno-Izbornu Skupštinu GFS Prijedor i predloženim dnevnim redom pod tačkom 5. ‘Zahtjev za prijem u članstvo Udruženja fudbalskih sudija grada Prijedor’. Posebna priča da se u zvaničnom imenu udruženja ne spominju instruktori? Takođe nikom nije poznato kada je osnovano ‘Udruženje trenera’ Prijedora, pa time ni ko je delegirao trenere za Skupštinu. Samim ovim ko nije član GFS Prijedor i ko nije prošao skupštinsku proceduru prijema u GFS Prijedor nema pravo glasa, pa tako sudije i treneri, i još moraju biti organizovani u određenoj formi, po Statutu GFS Prijedor to su ‘komisije’ a po statutu PFS Prijedor, FSRS i F/NSBiH to su ‘udruženja’ (primjer neusklađenosti Statuta, gdje se primjenjuje pravo višeg akta i institucije). Nezvanična saznanja govore već navedeno da su ovih 6 delegata bili predstavnici ‘sportskih radnika’, sa pečatom GFS Prijedor i potpisom g-dina Slaviše Kralja, tome ide u prilog i činjenica i izjava jedinog preostalog potpredsjednika g-dina Brane Radanovića i člana UO GFS Prijedor Milorada Mrđe da uopšte nisu učestvovali u donošenju odluka vezanih za Izvještajno-Izbornu Skupštinu GFS Prijedor, te da samoj Skupštini nisu ni prisustvovali, što opet dovoljno i više nego dovoljno govori samo za sebe, kao i o načinu rada samog g-dina Slaviše Kralja, kao predsjednika GFS Prijedor.”

prijedor24h.com